Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ / Μια δεκαετία πίσω...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ / Μια δεκαετία πίσω...

Μια «πολιτική» η οποία προβλέπει παρεμβάσεις στο σύνολο του μιντιακού τοπίου -στον Τύπο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, στη διαφήμιση και στα δημόσια ΜΜΕ- και... ο Θεός βοηθός!

Το ξήλωμα των ρυθμίσεων για τα ΜΜΕ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει με φόρα από τον νέο χρόνο. Ήδη έχει προαναγγελθεί ότι η ΚΥΑ των Γ. Χουλιαράκη και Λ. Κρέτσου για την ενίσχυση του Τύπου θα αλλάξει και προς τούτο θα ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών με τους ενδιαφερόμενους φορείς, Ένωση Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) και Σωματείο Δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ), γύρευε με ποιον σκοπό και σε ποια κατεύθυνση. Την ίδια τύχη θα έχει και ο νόμος Παππά (4339/2015) για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς οι περιφερειακές και θεματικές άδειες θα εκχωρηθούν χωρίς διαδικασία πλειστηριασμού, ενώ τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στο θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών.

Στον πυρήνα των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω «ρύθμιση» του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου όπως- όπως και με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις. Η βοήθεια κατά το δυνατόν στους επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται δημόσιο αγαθό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Στην τηλεοπτική διαφήμιση θα αρθούν «γραφειοκρατικά εμπόδια», κάτι το ποίο σημαίνει περαιτέρω πίεση στα κανάλια προς όφελος των media shops. Στην ΕΡΤ το «πλάνο αναδιάρθρωσης» προοιωνίζεται μεγάλο φαγοπότι.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Στ. Πέτσας παρουσίασε επισήμως την περασμένη Δευτέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το σύνολο του μιντιακού τοπίου επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η «Αυγή» τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Πέτσας συγκεκριμένα ανέφερε:

* Άδειες σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εντός 18 μηνών. "Το ΕΣΡ το ρωτήσατε;" ήταν η αυθόρμητη αντίδραση των δημοσιογράφων στο άκουσμα του φιλόδοξου αυτού σχεδιασμού. Όχι πως είναι αδύνατον, όμως ως χρονοδιάγραμμα φαίνεται απίθανο. Όπως είπε ο Στ. Πέτσας θα λάβει νομοθετική πρωτοβουλία από τον Ιανουάριο 2020 προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία ανά εξάμηνο και κατά σειρά α) των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών -με προτεραιότητα τους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής (π.χ. Kontra, Action 24, Extra, Blue Sky κ.λπ.), β) των θεματικών πανελλαδικών σταθμών (π.χ. MAD, Μακεδονία TV) και γ) των ραδιοφωνικών σταθμών της περιφέρειας.

Όπως συμπλήρωσε ο Στ. Πέτσας, σκοπός τους δεν είναι να «βγάλουν λεφτά» από την αδειοδότηση, αλλά να βάλουν «τάξη στο τοπίο». Γι' αυτό δεν θα γίνει δημοπρασία /πλειστηριασμός των υπό εκχώρηση αδειών, αλλά θα ζητηθεί ένα «εύλογο τίμημα» βάσει συγκεκριμένων «στάνταρντ». Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν εμφανιστούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από τον αριθμό των αδειών σε μια συγκεκριμένη περιφέρεια, ο υφυπουργός δεν απάντησε.

* Ψηφιακός χάρτης. Ο νέος ψηφιακός χάρτης για την τηλεόραση είναι έτοιμος σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ο Στ. Πέτσας.

* «Φιλελευθεροποίηση» της διαφήμισης. Ο Στ. Πέτσας προανήγγειλε «άρση της γραφειοκρατίας που δημιουργεί θέματα» στη διαφήμιση, ιδίως σε σχέση με τις «τριγωνικές συμβάσεις» (σ.σ.: διαφημιζομένων, media shops, μέσων ενημέρωσης) που οδηγούν σε εκπτώσεις. Έκανε λόγο για «φιλελευθεροποίηση, όχι για ασυδοσία» που «οδηγεί σε μεγαλύτερη ευελιξία». Απαντώντας στην παρατήρηση ότι η «φιλελευθεροποίηση» οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση των ΜΜΕ από τα media shops για όλο και μεγαλύτερες εκπτώσεις και υψηλότερα year end bonnus, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα των ΜΜΕ, που είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, ο Στ. Πέτσας απάντησε ότι θα γίνουν συναντήσεις με τις ενώσεις ιδιοκτητών (ΕΙΤΗΣΕΕ, ΕΙΙΡΑ κ.λπ.) και τις ενώσεις διαφημιστικών εταιρειών.

* Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Εκκρεμεί η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο δύο ευρωπαϊκών Οδηγιών, οι οποίες θα γίνουν νόμος του κράτους σύντομα. Πρόκειται για την Οδηγία για την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων στους εκδότες Τύπου και τους δημοσιογράφους που απορρέουν από τη χρήση των δημοσιευμάτων τους από τους γίγαντες του Διαδικτύου (GAFA - Google, Amazon, Facebook, Apple) οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να καταβάλλουν φόρους. Με το θέμα έχουν ασχοληθεί και η Ένωση Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) και τα σωματεία των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ) σε συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει.

Η δεύτερη Οδηγία «για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων» πρέπει να ενσωματωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2020 και περιλαμβάνει διατάξεις για τη διαφήμιση, τον διαμοιρασμό οπτικοακουστικού περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και την προσβασιμότητα από ΑμεΑ.

ΑΠΕ: Συνέργειες με τη δημόσια τηλεόραση

Αφού έγινε εγκαίρως αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι είναι αδύνατον να συγχωνευθούν η ΕΡΤ με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πλέον αναζητούνται μορφές συνεργασίας των δύο θεσμών. Όπως είπε ο Στ. Πέτσας, θα προχωρήσουν συνέργειες μεταξύ τους, ενώ παράλληλα αναζητάται τρόπος να λυθεί το πρόβλημα των ανταποκριτών του ΑΠΕ στις χώρες της Ευρώπης. Το περιοδικό του ΑΠΕ, είπε, δεν θα συνεχίσει την έκδοσή του, σε αντίθεση με τον ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος θα συνεχίσει «θα δούμε πώς».

Αγνώριστη η ΕΡΤ

Βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το «σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο Στ. Πέτσας διέκρινε δύο βασικούς άξονες: την εθελουσία έξοδο (τους πρώτους μήνες του 2020 σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΡΤ) και το νέο οργανόγραμμα. Στη συνέχεια, στόχος είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η αποσύνδεση της ΕΡΤ από τον στενό δημόσιο τομέα (όπως διεκδικεί και η διοίκηση της ΕΡΤ) και «η πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων όπου χρειάζεται».

Όπως όλα δείχνουν, σχεδιάζεται α) βαθειά ανανέωση του προσωπικού (η διοίκηση της ΕΡΤ υπολογίζει έξοδο 15% του προσωπικού ή 350/2.150) και αντικατάστασή του με νέο και με διαδικασία αμφίβολης διαφάνειας. Τα δικά μας παιδιά περιμένουν, β) αύξηση του κόστους παραγωγής εκπομπών με τη διεύρυνση των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, γ) αύξηση συνολικά των εξόδων της εταιρείας στην περίπτωση που αποσυνδεθεί από το καθεστώς της ΔΕΚΟ.

Με αυτούς τους σχεδιασμούς, μέχρι το τέλος της τετραετίας Ν.Δ. είναι αδύνατη όχι μόνο η μείωση, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε... αύξηση του ανταποδοτικού τέλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL