Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Το Αρχείο της ΕΡΤ για τον Κώστα Βάρναλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Αρχείο της ΕΡΤ για τον Κώστα Βάρναλη

Τον ποιητή Κώστα Βάρναλη τιμά το ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τον θάνατό του, και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της δύο τεκμήρια από τις συλλογές του: την εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς», καθώς και πλάνα της κηδείας του από το Αρχείο Ειδήσεων της περιόδου 1974.

Από το Αρχείο Ειδήσεων, στην κηδεία του μεγάλου λογοτέχνη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, διακρίνονται μεταξύ των παρισταμένων ο πρώην πρωθυπουργός, ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Παναγιώτης Λαμπρίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Συνοδινού, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Ρίτσος, καθώς και η χήρα του λογοτέχνη, ποιήτρια Δώρα Μοάτσου - Βάρναλη.

Το επεισόδιο της σειράς «Εποχές και συγγραφείς», αφιερωμένο στον Βάρναλη, παραγωγής 2001, από τον Τάσο Ψαρρά, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ποιητή (1884 – 1974), ξεκινώντας από τις σπουδές του στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τη συμμετοχή του στον αγώνα των δημοτικιστών και τον διορισμό του ως καθηγητή στη δημόσια εκπαίδευση. Γίνεται αναφορά στο έργο του μετά το 1922, καθώς οριστικοποιείται η μεταστροφή του στον διαλεκτικό υλισμό και τον μαρξισμό.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην παύση του από τη δημόσια εκπαίδευση το 1925 λόγω της σύνθεσής του «Το φως που καίει», όπου γίνεται πλέον εκφραστής του προλεταριάτου. Σημειώνεται επίσης η ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, αλλά και το αξιόλογο πεζογράφημά του «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη».

Στην εκπομπής το έργο του αποτιμούν ομότεχνοί του και κριτικοί λογοτεχνίας: Γιάννης Δάλλας, Αλέξης Αργυρίου και Αλέξης Ζήρας. Περιλαμβάνεται επίσης ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Κώστας Βάρναλης διαβάζει ποιήματά του, καθώς και πλάνα αρχείου από τη βράβευσή του με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1959.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL