Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Πενθήμερη αναστολή μετάδοσης εκπομπής και πρόστιμο 150 χιλιάδες / Απόφαση - σταθμός του ΕΣΡ για τις αισχρότητες Λιάγκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πενθήμερη αναστολή μετάδοσης εκπομπής και πρόστιμο 150 χιλιάδες / Απόφαση - σταθμός του ΕΣΡ για τις αισχρότητες Λιάγκα


Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Σε μια ιστορικής σημασίας απόφαση προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις αισχρότητες, τον ακραίο σεξισμό και τις προσβολές που ακούστηκαν στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΪ προ μηνός.

Το ΕΣΡ επέβαλε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ την αναστολή μετάδοσης της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» για πέντε συνεχόμενες ημέρες αλλά και χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σειρά καταγγελιών και διαμαρτυριών από τηλεθεατές και φορείς, όταν στην εκπομπή της 7ηςΝοεμβρίου ο Γ. Λιάγκας και οι πανελίστες «έκαναν πλάκα» με ακραία συμπεριφορά σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη.

Το ΕΣΡ με απόφαση της Ολομέλειας επέβαλε στον ΣΚΑΪ δύο κυρώσεις:

α. Η κύρωση της προσωρινής αναστολής μετάδοσης της εκπομπής για 5 μέρες επεβλήθη για τις παραβάσεις της «προσβολής της αξίας του ανθρώπου» και της «δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου». Σημειώνεται ότι είναι μία από τις σπάνιες φορές που το ΕΣΡ αξιοποιεί την εν λόγω διάταξη περί σεξιστικού λόγου. Η αναστολή μετάδοσης της εκπομπής, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, ορίζεται να πραγματοποιηθεί από 20 έως και 24 Ιανουαρίου 2020.

β. Η κύρωση του χρηματικού προστίμου, ύψους 150.000 ευρώ, επεβλήθη για την διάταξη περί «υποβάθμισης ποιοτικής στάθμης του προγράμματος».

Κατά την απολογία τους, προ ημερών, οι υπεύθυνοι του σταθμού είχαν υποστηρίξει ότι επρόκειτο για μια άτυχη στιγμή, την πιο μελανή στιγμή του ΣΚΑΪ, για ένα λάθος που δεν έπρεπε να έχει γίνει. Τα επιχειρήματά τους είχαν καταθέσει σε υπόμνημα την περασμένη Παρασκευή, όπως είχαν λάβει προθεσμία.

Κατά τα συνήθη, ο σταθμός αναμένεται να προχωρήσει σε κάθε ενέργεια που θα του επιτρέψει να ακυρώσει, να σμικρύνει ή έστω να αναβάλει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΣΡ. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, οι σταθμοί αιτούνται επανεξέταση της απόφασης από το ίδιο το ΕΣΡ με «αίτηση θεραπείας» ή συνηθέστερα προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να τύχουν ακύρωσης της απόφασης ή ελάφρυνση των ποινών που επιβλήθηκαν ή έστω προσωρινής αναβολής της εφαρμογής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL