Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η χαρά της ζωής και το πένθος χέρι - χέρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χαρά της ζωής και το πένθος χέρι - χέρι

Η εκπομπή για την απώλεια και τον θάνατο, που σκηνοθετεί η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σε επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου, έχει στόχο να φανερώσει ότι η απώλεια δεν γεννά μόνο θλίψη, θυμό, νοσταλγία και παραίτηση, αλλά ανοίγει και έναν άλλο δρόμο, δρόμο ομιλίας, δημιουργίας και ζωής. Η εκπομπή αναφέρεται στη μαγική δύναμη της απώλειας. Να χάνεις έναν γονιό, ένα παιδί, μια πατρίδα, μια δουλειά, να χάνεις την υγεία σου, την πίστη σε μια ιδέα, να χάνεις το μυαλό, τη νιότη σου, να χάνεις έναν μεγάλο έρωτα και να μένεις μισός. Απώλειες και πένθη καθορίζουν αυτό που είμαστε.

Το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου εκπομπών μεταδίδεται απόψε, ώρα 8 το βράδυ, από την ΕΡΤ2 και έχει τίτλο «Η Άννυ και το πένθος αλλιώς».

Παρουσιάζει το πώς βίωσε η Άννυ την απώλεια της πρώτης κόρης της Λουκίας, σε ηλικία 18 ετών. Η Λουκία μεγάλωσε χωρίς να μιλά και χωρίς να κινείται. Δεν υπήρξε ποτέ σαφής διάγνωση για την πάθησή της. Οι γονείς της, η Άννυ και ο Δημήτρης, όμως σαφέστατα την αγαπούσαν πάρα πολύ, τη Λουκία και τις δύο ακόμη υγιείς κόρες τους. Η Λουκία ευτύχησε να ζήσει σε μια οικογένεια που αφουγκράστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος το αίτημά της να μην κοιτάζουν την αναπηρία της, αλλά την ίδια. Μαζί ζουν. Ταξιδεύουν. Μοιράζονται εμπειρίες ζωής και αγάπης.

Όταν η Λουκία πεθαίνει, ο ακραίος πόνος της Άννυς γεννοβολά δύναμη. Και απενοχοποιεί το πένθος. Θρηνεί την απώλεια του παιδιού της, κρατώντας μαζί με την οικογένειά της ζωντανή τη μνήμη του, δίχως να στερεί τη χαρά από τον ορίζοντά της. Η χαρά της ζωής και το πένθος για ένα κομμάτι του εαυτού σου που λείπει μπορεί να πηγαίνουν μαζί, συντροφιά, χέρι - χέρι. Ένα σπουδαίο μάθημα σε μια νηπενθή κοινωνία που αρέσκεται στην άρνηση ή και στην ιατρικοποίηση του πόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL