Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Fake news από την ΕΡΤ και τα Ellinika Hoaxes
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fake news από την ΕΡΤ και τα Ellinika Hoaxes

Με το δάχτυλο σηκωμένο η διοίκηση Ζούλα στην ΕΡΤ επιχειρεί να αποσοβήσει τις ευθύνες της και κατηγορεί τους δημοσιογράφους για fake news επειδή δημοσίευσαν την ανάκληση απόφασης της προηγούμενης διοίκησης να συμμετάσχει η ΕΡΤ ως συμπαραγωγός στη νέα ταινία του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου “Agora II”. Ανάκληση δημοσιευμένη επισήμως από τα πρακτικά του Δ.Σ. της ΕΡΤ στη Διαύγεια.

Κολαούζος της ΕΡΤ, στην υπηρεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήρθαν και τα Ellinika Hoaxes, για άλλη μια φορά εκτός κάθε αλήθειας, να κατηγορήσουν δημοσιογράφους και ιστοσελίδες ότι διαδίδουν «ψευδείς ισχυρισμούς» και κάνουν «παραπληροφόρηση». Μεταξύ διαψεύσεων του είδους «Όχι, αεροπλάνο - φάντασμα δεν προσγειώθηκε μετά από 35 χρόνια», στη στήλη “Σας Προτείνουμε”, διαβάζουμε ως fake news πως «Όχι, η ΕΡΤ ΔΕΝ κόβει τη νέα παραγωγή Αυγερόπουλου».

Η ιστοσελίδα αναπαράγει την ανακοίνωση της ΕΡΤ, την οποία καταπίνει αμάσητη, και την ανάρτηση Αυγερόπουλου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΡΤ καθώς και με δημοσίευση του κ. Αυγερόπουλου η ΕΡΤ δεν κόβει την παραγωγή του ‘Agora II’, αλλά αγοράζει τα δικαιώματα προβολής της στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι και η ανακοίνωση της ΕΡΤ παραδέχεται ότι η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτεί ως συμπαραγωγός την ταινία “Agora II” και ο Αυγερόπουλος επίσης το επιβεβαιώνει. Πράγμα το οποίο γράφτηκε από τους δημοσιογράφους στον Τύπο.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρει: «Ο κ. Αυγερόπουλος συναντήθηκε δύο φορές με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ και συμφώνησαν, αντί της εκ των υστέρων συμβολικής χρηματοδότησης της ταινίας του ‘Agora II’, η ΕΡΤ να αγοράσει κατ' αποκλειστικότητα τα δικαιώματα προβολής της στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος ο Γ. Αυγερόπουλος αναφέρει ότι σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΕΡΤ, «παρά τη θετική εισήγηση και το πολύ καλό κλίμα, εκεί μου ειπώθηκε το εξής: ότι αν ήταν να μπουν συμπαραγωγοί, θα ήθελαν τα δικαιώματα για ΠΑΝΤΑ! Τους απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν είθισται διεθνώς σε τέτοιες δουλειές και ότι θα ήταν αδικία απέναντι στο WDR και στο ARTE που, ενώ έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ που κοστίζει αυτή η ταινία έχουν τα δικαιώματα για επτά χρόνια. ‘Σε αυτή την περίπτωση’ μου απάντησαν, ‘θα προτιμούσαμε να προχωρήσουμε σε μια απλή αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων με οικονομικό αντάλλαγμα φυσικά πολύ χαμηλότερο από αυτό της συμπαραγωγής’. Εξήγησα ότι αυτό είναι λάθος και ότι θα έπρεπε να παραμείνουν πιστοί στο σχέδιο και να είναι συμπαραγωγοί ακόμα και την τελευταία στιγμή».

Τα Ellinika Ηoaxes, μέλος του International Fact - Checking Network, παρά την πιστοποίηση που διαθέτουν, ενισχύουν τις αμφισβητήσεις για την πολιτική τους ανεξαρτησία και ουδετερότητα.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL