Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Άδειες με μοριοδότηση - απεμπλοκή από τη Digea ζητούν οι περιφερειακοί σταθμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άδειες με μοριοδότηση - απεμπλοκή από τη Digea ζητούν οι περιφερειακοί σταθμοί

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Τις προτάσεις τους για το αύριο των περιφερειακών καναλιών, αλλά και την παρουσίαση των πραγματικών μεγεθών και προβλημάτων τους, κατέθεσαν σε πολυσέλιδο υπόμνημά τους οι περιφερειακοί σταθμοί, σε συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Στέλιο Πέτσα προ δεκαπενθημέρου. Στη συνάντηση συμμετείχε το προεδρείο της ΕΕΤΕΠ - Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και τονίζοντας την αποδοχή των πολιτών της περιφέρειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών κατά προτεραιότητα, στο επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε αποφάσισε κατά πλειοψηφία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στο υπόμνημά της η ΕΕΤΕΠ ξεκαθαρίζει ήδη από την αρχή ποια είναι σήμερα η εικόνα των περιφερειακών τηλεοράσεων, τα πραγματικά μεγέθη και οι οικονομικοί τους δείκτες:

* Λιγότερα από 50 αμιγώς περιφερειακά ενημερωτικά κανάλια Παρότι υπολογίζονται 97 περιφερειακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, ο πραγματικός αριθμός βρίσκεται περίπου στη μέση. Κι αυτό διότι «δεν μπορεί να θεωρούνται ‘περιφερειακά’ τα κανάλια που εκπέμπουν στην Αττική (15 κανάλια) ή στη Θεσσαλονίκη (15 κανάλια), να διέπονται από το ίδιο νομικό και οικονομικό καθεστώς και να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα πραγματικά περιφερειακά κανάλια π.χ. των Τρικάλων, του Έβρου ή της Λέσβου! Το ίδιο ισχύει και για τους δημοτικούς (4) και τους εκκλησιαστικούς Τ/Σ (5) ή ακόμη και το group της Hellasnet με τα πέντε κανάλια που ελέγχει και τα οποία έχουν ενιαία διεύθυνση και αμιγώς υπερ-περιφερειακή ή δια-περιφερειακή στόχευση». Ακόμη πέντε κανάλια έχουν αμιγώς ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

* Αθροιστικά κύκλος εργασιών το πολύ 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα από το ΕΣΡ οικονομικά στοιχεία, ισολογισμοί κ.λπ. (βλ. Πίνακα). Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου παρουσιάζουν σήμερα άκρως προβληματική οικονομική εικόνα, παρότι πολλές λειτουργούν από το 1990. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν έσοδα 50.000- 200.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ έσοδα άνω των 200.000 έχουν μόλις 10 επιχειρήσεις στις 43.

Τέσσερα είναι τα βασικά αιτήματα των περιφερειακών σταθμών, όπως περιγράφονται στο αναλυτικό υπόμνημά τους:

* Όχι στη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης Οι περιφερειακοί σταθμοί θεωρούν άδικο τον νόμο Παππά για την αδειοδότηση (4339/2015), καθώς, όπως υποστηρίζουν, «δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την τεράστια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας». Αποδέχονται ωστόσο τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας που θέτει ο νόμος, από το επαρκές απασχολούμενο προσωπικό, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, το άρτιο περιεχόμενο προγράμματος, το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα, το πόθεν έσχες. Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν για τη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης και αντ’ αυτής προτείνουν ένα σύστημα «μοριοδότησης» βάσει κριτηρίων, ανάλογο με εκείνο του παλαιότερου θεσμικού πλαισίου και μόνο για τις Περιφερειακές Ζώνες όπου ο αριθμός των ενδιαφερόμενων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αδειών που θα προβλεφθούν.

* Υπερφορολόγηση. Μια πληγή που πρέπει να κλείσει Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης 5%, ο οποίος προ μηνών μειώθηκε από 20% που ήταν. Να καταργηθεί ο φόρος 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

* Πάροχος δικτύου: Είναι μονόδρομος η Digea; Απεμπλοκή από τη σύμβαση με τη Digea και μετάδοση του σήματος από την ΕΡΤ, καθώς εκλείπει πλέον η μνημονιακή απαγόρευση. Θα έχει προηγηθεί κοινή σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων, Digea, ΕΕΤΕΠ, ΕΡΤ, ΕΕΤΤ κ.λπ. όπου θα επιβεβαιωθεί η βούληση της Digea, όπως έχει εκφραστεί, να απεμπλακεί από τη μεταφορά σήματος των περιφερειακών καναλιών.

Η σύμβαση με τη Digea που υπέγραψαν οι περιφερειακοί σταθμοί το 2014 «εκόντες άκοντες» χαρακτηρίζεται «λεόντειος και καταχρηστική». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, η διαφορά μεταξύ περιφερεικών καναλιών και Digea δεν είναι μια ιδιωτική διαφορά, δύο ιδιωτών μεταξύ τους, καθώς η άλλη πλευρά ενεργεί και καλύπτεται από το κράτος σε παράλογες πρακτικές.

Ο τρόπος υπολογισμού των αμοιβών της είναι καταχρηστικός, μιας και ενώ τα έξοδα της Digea (βάσει των ισολογισμών της) μειώνονται, οι αμοιβές (και τα κέρδη) της αυξάνονται. Όπως υπολογίζει η ΕΕΤΕΠ, η Digea σε βάθος δεκαπενταετίας θα εισπράξει από τους περιφερειακούς σταθμούς περί τα 70 εκατ. ευρώ, όταν για τις ίδιες περιφερειακές συχνότητες κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο μόλις 2,6 εκατ. ευρώ. Ο πλέον καταχρηστικός όρος, όπως περιγράφεται είναι ο εξής: «σε περίπτωση που κλείσει ένα περιφερειακό κανάλι, το ποσό της ‘απώλειας’ της Digea να επιμερίζεται στους υπόλοιπους της Περιφερειακής Ζώνης, χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει οποιοδήποτε επιχειρηματικό ρίσκο και να είναι ‘βρέξει, χιονίσει’ κερδισμένη». Η ΕΕΤΕΠ καλεί σε παρέμβαση την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

* Χάρτης συχνοτήτων - Ποιότητα σήματος. Η ποιότητα του σήματος εθνικών και περιφερειακών καναλιών πρέπει να είναι αντίστοιχη με των πανελλαδικών καναλιών. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί δομικές, οικονομικές και λειτουργικές ανισορροπίες, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε πολιτικά ούτε νομικά.

Παρά το υψηλό ενοίκιο για τη μεταφορά σήματος (1.350- 8.600 ευρώ τον μήνα ανά κανάλι), η ποιότητα, το εύρος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάλυψης πολλών περιοχών της χώρας έχουν σημαντικά προβλήματα. Ήδη η μετάδοση των δεδομένων εικόνας και ήχου γίνεται στο κατώτατο όριο που προβλέπει η σύμβαση (1,5 Mbit/S) και στην πράξη, σύμφωνα με μετρήσεις ιδιωτών, ακόμη παρακάτω.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ένα θολό και άθλιο σήμα δίπλα στο τεχνικά άρτιο και διαυγές σήμα των εθνικών καναλιών που μεταδίδεται στο ανώτατο όριο των 4 Mbit/s, αλλά επίσης και πλήρη αδυναμία μετάδοσης «ζωντανών» events, π.χ. οποιασδήποτε αθλητικής εκδήλωσης όπου ο τηλεθεατής αδυνατεί να διακρίνει πού είναι η μπάλα(!), και πολλά άλλα ευτράπελα, ενώ καταστρατηγείται και κάθε μορφή ανταγωνισμού. Επιπλέον, μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας βρίσκονται εκτός κάλυψης, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Επιμέρους ζητήματα θίγονται επίσης στο υπόμνημα: οι ανεξέλεγκτες δικτυώσεις, η διακοπή σήματος και η παράνομη επαναλειτουργία ορισμένων σταθμών, η καταχρηστική μετάδοση τηλεπωλήσεων, η «αφαίμαξη» από πολλαπλούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, η ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της περιφερειακής τηλεόρασης, η ανάγκη κάλυψης «λευκών» περιοχών και από τα περιφερειακά κανάλια, η κρατική διαφήμιση, οι μετρήσεις τηλεθέασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL