Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο Μαρινάκης επέστρεψε και αγόρασε το MEGA μισοτιμής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μαρινάκης επέστρεψε και αγόρασε το MEGA μισοτιμής

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Εγκαθιδρύεται στον χώρο των μίντια και μπαίνει με αξιώσεις στην τηλεόραση, ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης, μετά την εξαγορά μέσω δημοπρασίας του αρχείου και των σημάτων του MEGA.

Με την εξαγορά αυτή, ο κ. Μαρινάκης μέσω της Άλτερ Έγκο ουσιαστικά έγινε ο κάτοχος του MEGA στο σύνολό του, όταν ο ίδιος μέσω της ίδιας εταιρείας ήταν ένας εκ των τριών βασικών μετόχων που άφησαν το κανάλι να καταρρεύσει, αρνούμενοι να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περί τα 15-20 εκατ. ευρώ (δια του τρία) το 2016, όπως ζητούσαν οι τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό η Άλτερ Έγκο, καταβάλλοντας τα διπλά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, κατορθώνει να πάρει στα χέρια της όλο το κανάλι βγάζοντας από τη μέση τους άλλους μετόχους (Βαρδινογιάννη και Σαββίδη) και μάλιστα απαλλαγμένο από τραπεζικό δανεισμό, από υποχρεώσεις σε πιστωτές και κυρίως από το προσωπικό, το οποίο είχε ώριμα εργασιακά δικαιώματα. Με άλλα λόγια, ο ίδιος αυτός που άφησε να φαλιρήσει το κανάλι, επέστρεψε και το αγόρασε μισοτιμής από τον διαχειριστή των τραπεζών. Ας σημειωθεί δε, ότι η ταινιοθήκη του MEGA, ένα είδος εγγύησης για να εκρίνουν τα δάνεια οι τράπεζες, εκτιμάτο σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, ενώ χθες εξαγοράστηκε μόλις στο 1/3 της τότε αποτίμησης.

Η εξαγορά έναντι 34 εκατ. ευρώ, τηλεοπτικού προγράμματος που περιλαμβάνει 156 τηλεοπτικές σειρές διάρκειας περί τις 44.000 ώρες (ή 1.830 ημέρες συνεχούς ροής!), ενημερωτικό αρχείο ειδήσεων και ενημέρωσης, αθλητικό και γενικό αρχείο, δίνει τη δυνατότητα στο νεοσύστατο πανελλαδικής λήψης κανάλι ΟΝΕ, το οποίο μόλις πριν λίγους μήνες έλαβε άδεια από το ΕΣΡ, να συγκροτήσει ευπρεπές, ακόμα και ανταγωνιστικό πρόγραμμα -εάν το αρχείο αξιοποιηθεί με κατάλληλους χειρισμούς μάρκετινγκ- ήδη από το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του.

Το κανάλι, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής, Σταμάτη Μαλέλη, πρόκειται να εκπέμψει ελεύθερα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του -περί τις 14 ώρες την ημέρα είπε ο Στ. Μαλέλης- θα εκπέμπει ενημερωτικό πρόγραμμα, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Εάν σε αυτά προστεθεί και η επικείμενη εξαγορά της Forthnet/ NOVA ο όμιλος της Άλτερ Έγκο ισχυροποιείται περαιτέρω και με συνδρομητική τηλεόραση, ενώ ανοικτό παραμένει και το πεδίο των τηλεπικοινωνιών.

Οπως έγινε γνωστό, κατά τη δημοπρασία κατατέθηκε επίσης κλειστή προσφορά, ύψους 33 εκατ. ευρώ από την κυπριακή εταιρεία Liquorina Limited, η οποία και ήταν μειοδότης. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κονσόρτσιουμ των Βαρδινογιάννη, Κυριακού και Σαββίδη.

Τα ποσά από τους διαγωνισμούς συνολικού ύψους 34,5 εκατ. ευρώ θα καλύψουν μέρος των χρεών του MEGA (Τηλέτυπος) στις τράπεζες, σε ιδιώτες πιστωτές και στους εργαζόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL