Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας στο "Μονόγραμμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας στο "Μονόγραμμα"

Μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, γεμάτη περιπέτειες και αμέτρητες φωτογραφίες είναι η ζωή του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, που αυτοβιογραφείται στην εκπομπή «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη τη Δευτέρα στην ΕΡΤ2, ώρα 7 μ.μ.. Είναι ο πρώτος Έλληνας φωτορεπόρτερ που εργάστηκε για λογαριασμό του διεθνούς πρακτορείου Associated Press, του μοναδικού φωτορεπόρτερ που κατέγραψε την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Δύσκολα παιδικά χρόνια εν μέσω Κατοχής και Εμφυλίου σημάδεψαν την οικογένειά του. Ο πατέρας του πέθανε νωρίς αφήνοντας τη μητέρα να μεγαλώνει έξι παιδιά. Η μητέρα του μεσολάβησε στον γείτονα φωτορεπόρτερ Κλεισθένη Δασκαλάκο προκειμένου να πάρει τον Αριστοτέλη για βοηθό του.

Από εκεί και πέρα η πορεία του εξελισσόταν συνεχώς. Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς Έλληνες δημοσιογράφους, είναι ο φωτορεπόρτερ που μπορείς να τον χαρακτηρίσεις από πολεμικό ανταποκριτή μέχρι καλλιτεχνικό φωτορεπόρτερ.

Συναρπαστικό σημείο της αφήγησής του είναι το πώς κατόρθωσε με κίνδυνο της ζωής του να βγάλει τις φωτογραφίες της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου. Φωτογραφίες που έκαναν την άλλη μέρα το πρωί τον γύρο του κόσμου.

Χιλιάδες φωτογραφίες, δεκάδες αποστολές σε όλα τα μέτωπα του πολέμου. «Κοιτάξτε, η δουλειά του φωτορεπόρτερ περιέχει κινδύνους» λέει. «Εγώ είχα κοστολογήσει τη ζωή μου όσο την αξία μιας σφαίρας, τόσο άξιζε η ζωή μου. Θα μου πεις τώρα βάζεις τη δουλειά σου πάνω από τη ζωή σου; Ναι εγώ την είχα βάλει. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, την είχα βάλει πάνω κι από την οικογένειά μου...». Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Αντώνη Εμιρζά και της Ιωάννας Κολοβού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL