Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ο Βάρναλης στην "Αυγή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Βάρναλης στην "Αυγή"

Το αρχείο της “Αυγής” είναι ένας πολύτιμος θησαυρός ιδεών. Επιφυλλίδες ανθρώπων όπως ο Βάρναλης, ο Κορδάτος, ο Βουρνάς, ο Κιτσίκης, ο Αυγέρης και πάρα πολλοί άλλοι, εμβληματικές μορφές της πνευματικής παράδοσης της Αριστεράς, κόσμησαν τις σελίδες της, δίνοντας τη μάχη των ιδεών, δίπλα στις μεγάλες πολιτικές μάχες της κάθε περιόδου.

Κείμενα γραμμένα από κοφτερά μυαλά αλλά και καρδιές αφοσιωμένες στη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την ειρήνη, τις προοδευτικές ιδέες. Μια τεράστια κληρονομιά που αξίζει να ανασυρθεί από τους παλιούς τόμους της εφημερίδας για να διαβαστεί από νεώτερες γενιές.

Ένα ξεχωριστό κομμάτι από αυτό το υλικό είναι η σειρά χρονογραφημάτων, που έγραφε καθημερινά στην “Αυγή” ο Βάρναλης, την περίοδο 1953 – 1957. Κείμενα γραμμένα σε απλή γλώσσα, προσιτά στον καθένα, που αποτυπώνουν τη σκέψη και τους στόχους ενός κορυφαίου λογοτέχνη και διανοούμενου.

Με χιούμορ, μαχητικότητα και την εξαιρετική του μόρφωση, ο Βάρναλης αποδομεί μεθοδικά τον αυταρχισμό, τη διαφθορά και την ανικανότητα του μετεμφυλιακού κράτους και υπερασπίζεται αταλάντευτα το δικαίωμα των αδύναμων για ψωμί, μόρφωση και αξιοπρέπεια.

Αποφασίσαμε να συλλέξουμε τα κείμενα αυτά, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί σε ενιαίο έργο. Σήμερα παραδίδουμε στους αναγνώστες τον πρώτο τόμο. Και είμαστε βέβαιοι ότι η υποδοχή τους από το αναγνωστικό κοινό θα είναι αντίστοιχη με τη χαρά και την υπερηφάνεια που νιώθουμε εμείς γι’ αυτή την έκδοση.

"Η «Αυγή» ευχαριστεί ιδιαίτερα την κόρη του ποιητή, Ευγενία Βάρναλη, για τη συμπαράστασή της σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και τις Εκδόσεις ΑΡΧΕΙΟ για την παραχώρηση των δικαιωμάτων."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL