Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
ΕΡΤ: Εταιρεία - κέλυφος, με εξωτερικές αναθέσεις και έξοδο προσωπικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ: Εταιρεία - κέλυφος, με εξωτερικές αναθέσεις και έξοδο προσωπικού

Εικόνα «καμμένης γης» επιχείρησε να παρουσιάσει για την ΕΡΤ ο νέος πρόεδρος Κ. Ζούλας στη διάρκεια της έγκρισης του νέου Δ.Σ. της δημόσιας τηλεόρασης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Δύο ήταν τα βασικά επιχειρήματα: το πρώτο, τα δήθεν άδεια ταμεία της ΕΡΤ, το δεύτερο, η απαξίωση του προσωπικού ως γερασμένου και συνεπώς με ελλειμματικές δεξιότητες.

Η αλήθεια είναι ότι τα ταμεία της ΕΡΤ είναι εντελώς γεμάτα: αφενός μεν με το ετήσιο πλεόνασμα ύψους 24 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται, αφετέρου δε με 9,5 εκατ. ευρώ επιπλέον, που απελευθερώθηκαν μετά την ακύρωση της αγοράς των δικαιωμάτων για τους αγώνες του ΠΑΟ και του Άρη. Εκτός όλων αυτών, τα αποθεματικά της ΕΡΤ πλησιάζουν τα 190 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, ο νέος πρόεδρος προανήγγειλε: α) outsourcing στα πάντα με κάθε δυνατό τρόπο. Η ΕΡΤ θα μετατραπεί σε ένα κέλυφος, το οποίο θα μοιράζει το έσοδο της σε εξωτερικές αναθέσεις, β) έξοδο προσωπικού -αργά ή γρήγορα, με εθελουσία- και παράλληλα προσλήψεις πάσης φύσεως. Η επόμενη μέρα για την ΕΡΤ προοιωνίζεται με συρρίκνωση των λειτουργιών και με «ανανέωση» του προσωπικού. Ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Γαμπρίτσος είπε ότι πρέπει να γίνουν συνέργειες με ιδιωτικές εταιρείες και παρόχους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Ζούλας αναμένεται να ασχοληθεί με τον τομέα των ειδήσεων και της ενημέρωσης, καθώς «έχει λάβει τη ρητή εντολή» του πρωθυπουργού να κάνει την ΕΡΤ «αντικειμενική και με ίσους όρους στη μετάδοση των ειδήσεων». Βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Τον τομέα της ψυχαγωγίας φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο Ν. Ελματζιόγλου. Το ερώτημα είναι εάν θα μοιράσει παραγωγές στην αγορά, ή εάν θα ιδρύσει τη θυγατρική ΕΡΤ Studios, σύμφωνα με την πρόσφατη πρόταση της Grandt Thornton.

Στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσουν προκηρύξεις για την παροχή υπηρεσιών πάσης φύσεως. Για παράδειγμα, από συνεργεία εξωτερικών καλύψεων μέχρι μοντάζ και κομμώτριες και από ηλεκτρολόγους και ψυκτικούς μέχρι εταιρείες παραγωγής για μεικτές και εξωτερικές παραγωγές. Με τον τρόπο αυτό υποτίθεται πως τονώνουν την «ανάπτυξη» στην οπτικοακουστική αγορά - στην πραγματικότητα μεταφέροντας πόρους από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

Η επιλογή αυτή βοηθάει να δοθούν υψηλές απολαβές σε προβεβλημένους συνεργάτες της ΕΡΤ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στις κρούσεις που έγιναν πολλοί αντιδρούσαν στο μισθολογικό, το οποίο είναι σήμερα πολύ χαμηλό για να «καλύψει τις ανάγκες τους». Μεταξύ αυτών, δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι και παρουσιαστές εκπομπών, αλλά και διοικητικές θέσεις, π.χ. γενικών διευθυντών, ορισμένες από τις οποίες αναμένεται να καλυφθούν από την «αγορά». Στο τραπέζι έχει ακουστεί ότι έχουν “πέσει” τα ονόματα των Στρ. Λιαρέλη, Τζ. Καλημέρη, Β. Θωμόπουλου, Π. Θωμάκου, ενώ θέσεις ευθύνης και τυπικά διεκδικούν επίσης ο Φ. Καφαράκης και Γ. Τρουπής, οι οποίοι ανέλαβαν το «κουμάντο» αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. Αυτά όλα δεν σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλεψη και για συμβάσεις με προσωπικό στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν και «τα δικά μας παιδιά».

Η ολοκλήρωση των σχεδιασμών αυτών, σε βάθος διετίας τουλάχιστον, προϋποθέτει την έξοδο μεγάλου μέρους του προσωπικού της ΕΡΤ, το οποίο δεν δίστασε να απαξιώσει ο νέος πρόεδρος. Το σενάριο για εθελούσια έξοδο είναι ενεργό και, όπως όλα δείχνουν η αποστελέχωση θα καλυφθεί με εξωτερικές αναθέσεις.

Οι σχεδιασμοί προϋποθέτουν επίσης την αλλαγή του οργανογράμματος. Είναι ο μόνος τρόπος να αντικατασταθούν τα πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, γενικοί διευθυντές, διευθυντές κ.ά., δεδομένου ότι οι σημερινοί δεσμεύουν και δεσμεύονται με τριετή συμβόλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL