Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Στη «μαύρη λίστα» καλλιτεχνών ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη «μαύρη λίστα» καλλιτεχνών ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης

Ένας ιδιότυπος μακαρθισμός εναντίον καλλιτεχνών και ανθρώπων του θεάματος έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του πολιτισμού, της τηλεόρασης αλλά με ένα τρόπο και της δημοσιογραφίας.

Το κυνήγι μαγισσών στρέφεται κατά ανθρώπων που έχουν εκφραστεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή του Αλέξη Τσίπρα, ή έστω υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να συμφωνούν με πολιτικές ή πρωτοβουλίες τους. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως ακριβώς στην Αμερική των '50 επιχειρείται αποκλειστούν από συνεργασίες και να περιθωριοποιηθούν, με στόχο να εξαφανιστούν από τον επαγγελματικό τους χώρο. Ο φόβος μήπως κατονομαστούν ως «ΣΥΡΙΖΑίοι» ή φιλο-Τσιπρικοί έχει κάνει πολλούς να κάνουν πίσω και να αποφεύγουν να εκφράζονται πολιτικά.

Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης δεν ήταν ένας από αυτούς. Από τους σημαντικότερους της γενιάς του, καταξιωμένος από μικρή ηλικία και έγραφε και μιλούσε και με τις παρεμβάσεις του είχε μεγάλη επιρροή, χωρίς ποτέ να «εξαργυρώσει» τη ένταξη του στην Αριστερά.

Ο Νίκος Μωραΐτης ήταν να συμμετέχει ως κριτική επιτροπή (μαζί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, Ελένη Φουρέϊρα, Μιχάλη Κουινέλη -Stavento) στο νέο talent show τραγουδιού που ετοιμάζει ο ΑΝΤ-1 και ονομάζεται «The Final Four». Σε επίσημη ανακοίνωση του, μόλις στις 9 Σεπτεμβρίου, το κανάλι έγραφε για τους κριτές:

«Τέσσερις κριτές... ένας κι ένας. Για πρώτη φορά σε μουσικό παιχνίδι, κριτές είναι τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, που όμως ο καθένας είναι ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή στον τομέα του [...] είπαν το μεγάλο ναι και θα είναι μέλη της κριτικής επιτροπής. Ειδικότερα για τον Νίκο Μωραΐτη: «Ο πιο καταξιωμένος στιχουργός της γενιάς του. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους του ελληνικού τραγουδιού (Αλεξίου, Γαλάνη, Πρωτοψάλτη, Μητροπάνο, Χατζηγιάννη, Ρέμο κ.α.) και τους έχει προσφέρει τεράστιες επιτυχίες αλλά και διαχρονικά συγκινητικές στιγμές με την ιδιαίτερη γραφή του».

Ο Νίκος Μωραΐτης τελικά δεν πρόκειται να συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του talent show. Ο ΑΝΤ1 υποστηρίζει ότι η ισραηλινή εταιρεία παραγωγής που έχει παραχωρήσει το format ης εκπομπής επιμένει ώστε οι κριτές και είναι τρεις, όπως στην αρχική εκδοχή και όχι τέσσερεις όπως προωθείται στην Ελλάδα.

Αυτό δείχνει εξαιρετικά περίεργο, καθώς είναι γνωστό ότι αυτού του είδους τα τηλεπαιχνίδια έχουν τεράστια δυνατότητα να προσαρμόζονται σε κάθε χώρα και να μεταλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες της τηλεθέασης. Ο ίδιος ο Ν. Μωραΐτης σε ανάρτηση του στο fb αποδίδει τον αποκλεισμό του στην πολιτική του τοποθέτηση.

Γράφει, συγκεκριμένα: «Θα ήταν γελοίο να μιλήσω για «πολιτική δίωξη», όταν άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και εξοριστεί για τις ιδέες τους. Προφανώς όμως οι λόγοι της αποπομπής είναι τα tweet μου και τα κείμενά μου υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και εναντίον της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα - κείμενα που, μόλις ανακοινώθηκε η συνεργασία μου με τον ΑΝΤ1, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από φανατικά τρολ του διαδικτύου που ζητούσαν την απόλυσή μου. Τα επιχειρήματά τους φαίνεται να υιοθετεί ο ANT1 με την αποπομπή μου».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του όμως υπέρ της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστές τοις πάσι, εδώ και χρόνια, δεν φαίνονται ικανές από μόνες τους να ερμηνεύσουν την απόφαση του καναλιού, το οποίο οπωσδήποτε βρισκόταν σε γνώση της στάσης του. Συνεπώς, η απόφαση θα πρέπει να αναζητηθεί και σε κέντρα επιρροής. Όπως για παράδειγμα, σε χθεσινό δημοσίευμα του Γ. Παπαχρήστου στη στήλη του στα Νεα, με τίτλο «Μακριά γλώσσα» και αναφορά στη ..γλώσσα του Ν. Μωραΐτη.

Η εφημερίδα του Ε. Μαρινάκη απευθύνεται στον πρόεδρο του ΑΝΤ-1 Θοδωρή Κυριακού. Το ύφος έχει τον χαρακτήρα σαν Πρόεδρος με Πρόεδρο. Με λίγα λόγια λέει, δεν με νοιάζει τι λέει ο Μωραΐτης για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, με νοιάζει τι λέει για την ηρωίνη. «Με 2 εκατ. ευρώ αγοράζεις ελληνική υπηκοότητα. Με 2 τόνους ηρωίνης αγοράζεις κυβέρνηση», έγραψε προ ημερών στο twitter ο στιχουργός και γι αυτό εγκαλείται ο ...μέλλων εργοδότης του. Το όνομα του Θ. Κυριακού αναφέρεται τρεις φορές. «Υποθέτω ότι ο κύριος Θοδωρής Κυριακού θα θελήσει να μας δώσει μια εξήγηση για το ποιος αγόρασε κυβέρνηση με 2 τόνους ηρωίνη και ποια κυβέρνηση είναι αυτή και φυσικά εάν συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση». Σε αυτό το ύφος, το «λιμανίσιο», απευθύνεται η εφημερίδα Μαρινάκη στον πρόεδρο του ΑΝΤ-1 και ζητάει το λόγο για τον συνεργάτη του σταθμού. Ζητάει δηλαδή να τον αποκλείσει από τη δουλειά του.

Και αυτή η πρακτική πογκρόμ, έχει στοιχεία μακαρθισμού.

Αγγέλα Νταρζάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL