Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ψηφιακή Διακυβέρνηση: / Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Έργα προχωρημένα εμφανίζονται ως νέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: / Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Έργα προχωρημένα εμφανίζονται ως νέα

Αναγνωρίζει η Ν.Δ. μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαιότητα επιμονής στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Η ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το αποδεικνύει. Σύμφωνα μάλιστα με τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη, φαίνεται ότι τα περισσότερα έργα Ψηφιακής Σύγκλισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν -και μένει να δούμε με ποιο τρόπο-, αν και παρουσιάστηκαν ως νέα έργα ναι νέες ιδέες. Για παράδειγμα, η «Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική» του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πλέον από τη νέα κυβέρνηση ως «Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Παρότι όμως ο νέος υπουργός αναγνωρίζει ότι η ψηφιακή υστέρηση της χώρας οφείλεται στη «δεκαετή κρίση», απέκρυψε ωστόσο, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ότι οι ψηφιακές επιδόσεις της χώρας (στον ευρωπαϊκό δείκτη DESI η Ελλάδα 3η από το τέλος) είναι αποτέλεσμα των τραγικών επιδόσεων ιδίως επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη, που είχε ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπλοκάρει κονδύλια ΕΣΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία ξεμπλοκαρίστηκαν τελικώς το 2017.

«Είναι τουλάχιστον υποτιμητικό» είπε στη Βουλή ο Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον κ. Πιερρακάκη, «οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται, να έρχονται ως τιμητές σε εμάς, που ξεκολλήσαμε την Ελλάδα από τον πάτο».

Ο Μ. Κάτσης εντόπισε και άλλα δρομολογημένα έργα να παρουσιάζονται ως νέα, π.χ. το superfast broadband, η ευφυής γεωργία κ.ά. Επίσης η συνέχιση της διαστημικής πολιτικής. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε όμως και έργα εμβληματικά στα οποία δεν έγινε καμία αναφορά. Παράδειγμα, για την ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο, που μπορεί να εξοικονομεί περί τα 380 εκατ. ευρώ ετησίως, σιγή ιχθύος. Και για τον δρόμο που άνοιξε στις οπτικοακουστικές παραγωγές, καθώς έχουν ήδη επιδοτηθεί 50 νέες παραγωγές, δεν έγινε καμία αναφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL