Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Ο Δημήτρης Βίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: / Ο Δημήτρης Βίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Τρέμω στην ιδέα να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δημήτρης Βίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: / Ο Δημήτρης Βίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Τρέμω στην ιδέα να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων χθες και για άλλη μια χρονιά καταγράφεται νέο ρεκόρ εκτοπισμένων ανθρώπων μετά τον Β' Παγκόσμιο, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρώπη παρατηρείται η ποινικοποίηση όχι απλά της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, αλλά και της βοήθειας στον πρόσφυγα.

Σε μήνυμά του στα social media o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: "Ο ελληνικός λαός διαχειρίστηκε με γενναιότητα και μεγαλοψυχία τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Απέναντι στον ρατσισμό και το μίσος παρέταξε τον ανθρωπισμό και τη φιλοξενία. Αξίες ελληνικές".

Η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα «στο τέλος της ημέρας σκέφτεται και τον άνθρωπο» ανέφερε χθες μιλώντας στο Κόκκινο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, γι’ αυτό και υπάρχουν 25.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε σπίτια στην ενδοχώρα, 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας, 8.000 σε ξενοδοχεία, αλλά και 12.500 στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, «όπου οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές», όπως παραδέχθηκε.

«Τρέμω στην ιδέα να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό, η προηγούμενη πολιτική» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «εάν το σύστημα που στήσαμε και προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε ανατραπεί, η κατάσταση και οι όροι διαμονής αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα αλλάζουν και θα έχουμε φαινόμενα 2012-2013, όταν η τότε κυβέρνηση έστειλε σχεδόν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης στον Έβρο, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι αστυνομικοί να κοιμούνται στις πλατείες και στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει άτυπος καταυλισμός προσφύγων, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα επίσης και να πιέζονται τα λιμάνια μας προς την Ευρώπη».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι τόνισε ότι έχει «συγκινηθεί βαθιά» και «εμπνευστεί» από τους πρόσφυγες που έχει γνωρίσει κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του. Ωστόσο, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι θέσεις επανεγκατάστασης σε τρίτες χώρες είναι πολύ λίγες. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Υ.Α. "ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως αυξήθηκε σε πάνω από 70 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2018, ο υψηλότερος αριθμός που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία του οργανισμού".

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της ως προς τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για παράνομες, άτυπες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την περιοχή του Έβρου και καλεί την Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως το δικαίωμα των παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών στην Ελλάδα στη μη επαναπροώθησή τους και στην απρόσκοπτη, έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβασή τους στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας, καθώς και να διασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας που να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, λαμβάνοντας υπόψη και πρόσφατη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL