Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών / Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: Πρώτη φορά μετανάστες υποψήφιοι σε εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών / Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: Πρώτη φορά μετανάστες υποψήφιοι σε εκλογές

Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που για δεκαετίες εργάζονται στη χώρα και συμβάλλουν όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες με εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, δημοτικά τέλη, εφορία και τα τσουχτερά παράβολα των αδειών παραμονής δεν έχουν δικαίωματα να ψηφίσουν, πολλώ δε μάλλον να είναι υποψήφιοι σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Και δεν έχουν δικαίωμα διότι εκκρεμεί ή δεν αρκούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες προϋποθέσεις για την ελληνική ιθαγένεια, όπως τονίζει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

"Το προνόμιο της ψήφου, που είναι πρωταρχικό δικαίωμα των πολιτών μιας δημοκρατίας, δίνεται στους μετανάστες ως δώρο, εάν και εφόσον ‘ανέβουν’ τον Γολγοθά της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και επιβιώσουν τη γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα της διαδικασίας αλλά και τον ρατσισμό που τη συνοδεύει. Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος κυλά. Σήμερα, εν έτει 2019, μετά από τόσες αλλαγές στον νόμο, οι οποίες εφαρμόζονται δύσκολα, μόνο λίγες χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές. Δίνεται λοιπόν, για πρώτη φορά, η ευκαιρία, σε αυτή τη μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, αλλά και πρώτης γενιάς μεταναστών που κατάφεραν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια να ψηφίσουν ή και να ‘κατέβουν’ στις εκλογές" σημειώνει και επισημαίνει ότι "ως Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είμαστε περήφανοι και νιώθουμε δικαιωμένοι για τις υποψήφιες και τους υποψηφίους που κατεβαίνουν για πρώτη φορά στις εκλογές που έρχονται. Όσες και όσοι από εμάς μπορούμε θα τους στηρίξουμε. Οι υπόλοιποι, που, δυστυχώς, είμαστε η πλειονότητα των μεταναστών, δεν μπορούμε να τους ψηφίσουμε. Αλλά θεωρούμε ότι η ψήφος είναι δύναμη. Όσοι μπορούμε ας τη δώσουμε και γι’ αυτούς που δεν την έχουν".

Η ανακοίνωση συνοδεύεται με λίστα υποψηφίων οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατεβαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και με κόμματα της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL