Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για ραντεβού και αιτήσεις - ανανεώσεις αδειών παραμονής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για ραντεβού και αιτήσεις - ανανεώσεις αδειών παραμονής

Τρεις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, που αναμένεται να διευκολύνουν τη ζωή των νομίμως διαμενόντων μεταναστών και του προσωπικού των αρμοδίων υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια των διαδικασιών, παρουσίασε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αναλυτικότερα οι εφαρμογές που υλοποιεί το υπουργείο, όπως τις παρουσίασε ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, είναι:

α) Ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού για την επικοινωνία των αλλοδαπών, αλλά και των υπολοίπων πολιτών που συναλλάσσονται με τη Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, και τις υπηρεσίες μίας στάσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας. Όπως τονίστηκε, η πλατφόρμα αυτή ήδη λειτουργεί πιλοτικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) Πειραιά και αναμένεται να εγκατασταθεί στις υπόλοιπες ΔΑΜ της Αττικής και να λειτουργήσει έως το τέλος Ιουνίου 2019.

β) Ηλεκτρονική εφαρμογή ανάγνωσης των ηλεκτρονικών αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών. Η εφαρμογή αυτή παρέχει τη δυνατότητα σε υπηρεσίες και πιστοποιημένους χρήστες να διαπιστώνουν, μέσω κινητού τηλεφώνου, τη γνησιότητα των ηλεκτρονικών αδειών διαμονής. Η εφαρμογή αυτή είναι πλέον επιχειρησιακά έτοιμη και διαθέσιμη στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες συναλλάσσονται με πολίτες τρίτων χωρών, και θα διευκολύνει τις συναλλαγές.

γ) Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την online υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση ή την ανανέωση των αδειών διαμονής. Η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να εγκατασταθεί πιλοτικά στο πληροφοριακό σύστημα μετανάστευσης το φθινόπωρο.

«Η προσπάθειά μας, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, είναι να ενισχύσουμε την λειτουργικότητα του υπουργείου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό ραντεβού που λύνει πολλά ζητήματα και σε σχέση με την ταχύτητα των διαδικασιών, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισονομία. Δηλαδή δεν θα μπορεί να επέμβει ο προσωπικός παράγοντας, θα γίνονται όλα με ηλεκτρονικό τρόπο.

Συγχρόνως διευκολύνονται οι δικές μας υπηρεσίες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Δεν σταματάμε βέβαια εκεί. Ήδη έχει εγκριθεί και περιμένουμε το ΦΕΚ για τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και ταυτοποίησης και μόλις υπέγραψα το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα ακολουθήσουν οι αλλαγές στον μεταναστευτικό κώδικα», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Σχετικά με το νέο ΚΥΤ Σάμου, είπε ότι έχει νοικιαστεί ο χώρος και προχωρούν οι διαδικασίες μαζί με το ΔΟΜ ώστε να λειτουργήσει το καλοκαίρι.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι "το πρώτο και το κυρίαρχο είναι η αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης 20.000 ανθρώπων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι βασικό, ώστε, ακόμη και αν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές, που είναι κατά 17% μειωμένες στα νησιά, για δύο χρόνια να μπορεί η Ελλάδα να επιτελεί το δικό της χρέος.

Το δεύτερο είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση για τα ζητήματα της μετακίνησης από τα νησιά στην ενδοχώρα. Το τρίτο είναι η απόλυτη ανάγκη για μια παράταση του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας σε ξενοδοχεία. Αυτά τα τρία, μαζί με κάποια άλλα, έχω ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένω απάντηση αυτή την εβδομάδα».

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Άγγ. Τόλκας σημείωσε ότι η "πλήρης ψηφιοποίηση των συναλλαγών των πολιτών τρίτων χωρών φιλοδοξεί να πετύχει την έλλειψη της ουράς αναμονής και του συνωστισμού στις υπηρεσίες, την κατάργηση για τα χειρόγραφα μπλοκάκια που κυκλοφορούν έξω από τις υπηρεσίες, την καταπολέμηση των κακώς κειμένων, που συχνά προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επίσης να δώσει τέλος στις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη παθογενών και παραβατικών συμπεριφορών, τη θωράκιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς και να εξοικονομήσει πόρους για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Φιλοδοξούμε αυτή η μεταρρύθμιση να αποτελέσει πιλότο, έναν οδηγό συναλλαγής σε όλο τον δημόσιο τομέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL