Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Όλ.Γεροβασίλη: Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλ.Γεροβασίλη: Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται», τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω Ειδομένης, αλλά και για όσους κάνουν κατάληψη στον σταθμό Λαρίσης.

Η ίδια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης».

Σχετικά με τη χθεσινή επίθεση κουκουλοφόρων σε βάρος λιμενικών, στα Εξάρχεια, η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «δεν πήγε η ΕΛΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛΑΣ».

Ανναφερόμενη στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή των Εξαρχείων επισήμανε ότι «τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Αλλά δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιούνται αυτά τα θέματα κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών και, πριν από ένα μήνα, η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε ένα κύκλωμα 300 ανθρώπων στην ίδια περιοχή. Η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι, όμως, για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα. Όταν η αντιπολίτευση χάνει το αφήγημά της στα θέματα της οικονομίας, τότε πάνε στο δόγμα "νόμος και τάξης" προτείνοντας αστυνομοκρατία».

«Είναι γελοίο και ανόητο να λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την ανομία», υπογράμμισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Ας έρθει ο κ. Κικίλιας να μας δείξει τα αποτελέσματα της δουλειάς του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν μιλούν ειλικρινά και ξεχνούν ότι προβλήματα υπήρχαν».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «το "αναρχικός" είναι μια ιδεολογική ταυτότητα με την οποία εγώ δεν συμφωνώ, αλλά τη σέβομαι. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που δηλώνουν αναρχικοί αλλά διαπλέκονται με το κοινό έγκλημα και δραστηριοποιούνται και στα γήπεδα. Έχουν σημεία επαφής όλες αυτές οι δράσεις.

» Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ δεν έχει καλέσει ποτέ την αστυνομία για επέμβαση. Το έχει κάνει το ΑΠΘ και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Συνομιλώ με τις πρυτανικές αρχές. Έχουμε σοβαρή βελτίωση γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Νομική, με στοχευμένη δουλειά που γίνεται.

» Όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή, είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει. Στα ζητήματα της μεγάλης εγκληματικότητας, η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει μεγάλα χτυπήματα, το λένε οι αριθμοί. Τα τελευταία τρία χρόνια το έγκλημα έχει μειωθεί κατά 30%».

Όσον αφορά παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «σε 100 μέρες θα καθαρίσω τα Εξάρχεια», η υπουργός είπε ότι πρόκειται για μια «ανόητη δήλωση» και πρόσθεσε: «Το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενεργοποίηση των πολιτών από μηχανισμό που συνδέεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος και χρειάζεται καιρός. Η κοινωνία πρέπει να αναρωτηθεί πώς και πότε οργανώθηκε αυτή η κατάσταση στα Εξάρχεια, από αυτούς που σήμερα λένε ότι θα έρθουν για να τα λύσουν όλα αμέσως. Ο Ρουβίκωνας, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα.

» Το να τσουβαλιάζονται όλα μαζί δεν βοηθά την ανάλυση και, επομένως, το ζήτημα του Ρουβίκωνα είναι ένα ζήτημα ακτιβισμού, συνήθως στα όρια της πλημμεληματικής δράσης. Έχουν γίνει δικογραφίες και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη ανάλογα με τις πράξεις που έχουν κάνει. Όταν κάποιος πετάει τρικάκια δεν πρόκειται να τιμωρηθεί ακόμη και αν συλληφθεί, γιατί αυτό προβλέπει το νομικό μας σύστημα. Η δράση της ΕΛΑΣ πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι θέλω να κερδίσω και τι ρισκάρω. Όπου υπάρχουν ναρκωτικά υπάρχουν και έμποροι. Για τους ναρκομανείς θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα παροχής φροντίδας από τις τοπικές αρχές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τέτοιες δομές. Είναι εύκολο να μετακινηθούν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι το εμπόριο».

Για τα προβλήματα στις φυλακές, η κ.Γεροβασίλη είπε: «Αυτοί που θα έρθουν τάχα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, δεν είχαν ποτέ εξαρθρώσει κυκλώματα στις φυλακές. Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας είχε πολύ μεγάλα προβλήματα. Η χώρα μας έχει υποστεί πρόστιμα και ποινές για τον τρόπο που αντιμετώπιζε τους φυλακισμένους. Με δεδομένη την 10ετή κρίση της χώρας, τα προβλήματα στις φυλακές έγιναν ακόμη πιο σύνθετα. Οι φυλακές δεν είναι κοινωνίες αγγέλων. Το θέμα είναι να υπάρχει οργάνωση για να αντιμετωπίζονται τα δεδομένα προβλήματα».

Η κ.Γεροβασίλη αναφέρθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, στα επεισόδια στη ΓΣΕΕ λέγοντας τα εξής: «Επιβεβαιώνεται η παρακμή του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να τα λύσει η ΕΛΑΣ. Η ΓΣΕΕ, όταν ζητά τη λύση από την ΕΛΑΣ, πρέπει να ξανασκεφτεί το ρόλο της και τις ευθύνες της».

Αναφερόμενη, δε, στις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια, που σημειώνονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε: «Υπάρχουν "ομάδες κρούσης" που δεν είναι απλοί πολίτες διαμαρτυρόμενοι. Είναι οργανωμένες ομάδες, που βρίσκουν διάδρομο από τη στήριξη κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Ο λαός λέει πως, όταν κάποιος είναι μεθυσμένος και πλούσιος τελεί εν ευθυμία, αν είναι φτωχός τον λένε μεθύστακα. Για τη ΝΔ αυτοί που διέκοψαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν χρυσαυγίτες, αυτοί που διακόπτουν ομιλίες στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς αγανακτισμένοι. Είναι μια εντελώς υποκριτική στάση».

Τέλος, η υπουργός ανακοίνωσε ένα νέο οργανόγραμμα του υπουργείου για να διαχωριστεί το πολιτικό προσωπικό από το ένστολο και να προκύψουν τελικά δύο χωριστά υπουργεία, καθώς και ότι ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου, που έχει τη σύμφωνη γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ θα ακολουθήσουν η πειθαρχική και η δικαστική διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL