Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Δ. Βίτσας: Οι πρόσφυγες δεν είναι εισβολείς, υπάρχει σχέδιο φασιστών και ακροδεξιών να φοβίσουν τον κόσμο, ενόψει δημοτικών εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: Οι πρόσφυγες δεν είναι εισβολείς, υπάρχει σχέδιο φασιστών και ακροδεξιών να φοβίσουν τον κόσμο, ενόψει δημοτικών εκλογών

«Είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο φασιστών και ακροδεξιών ενόψει – κυρίως – των δημοτικών εκλογών, να φοβίσουν τον κόσμο διά της τρομοκρατίας. Είναι η ίδια πολιτική που χρησιμοποίησαν οι ναζί». Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών. «Πρέπει να απαντήσουμε με δημοκρατία και με δύναμη» τόνισε, κατηγορώντας και τη ΝΔ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει αντίστοιχα κοινωνικά αντανακλαστικά όταν υποστηρίζει ψευδώς πως ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής προανήγγειλε ελληνοποιήσεις πακιστανών.

Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5τόνισε επίσης ότι "πρέπει να σκίσουμε το περιτύλιγμα. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι οι κοινωνικές ανισότητες, και οι ανισότητες μεταξύ κρατών μελών. Δηλαδή η διαφορά των κοινωνικών ελίτ με την τεράστια πλειοψηφία ου κόσμου. Αυτό έχει προέλθει από το γεγονός ότι ακολουθήθηκε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία ευαγγελίζεται στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης και είναι και ακραία. Και η πιο ακραία της έκφανση είναι στις χώρες του Βίζεγκραντ και ιδιαίτερα η Ουγγαρία αλλά όχι μόνο αυτές. Πώς πάνε να το κρύψουν; Βάζουν περιτύλιγμα ότι για τις κακές συνθήκες εργασίας και τα μεγάλα προβλήματα στο κοινωνικό κράτος φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ενώ δεν φταίνε. Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκες κι εμείς σαν Ελλάδα έχουμε προτείνει λύσεις στις διαστάσεις της μετανάστευσης, πώς βοηθάμε τις χώρες απ΄όπου ξεκινάνε, πώς διαχειριζόμαστε τα σύνορα με βάση τις διεθνείς συνθήκες, και βέβαια τη συνθήκη της Γενεύης αλλά και τη συμφωνία του Μαρακές και πώς επιμεριζόμαστε την ευθύνη σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτά είναι τα τρία ζητήματα που εμείς βάζουμε. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο για να δούμε πώς ευθύνεται η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού για την ανάδειξη των νεοφασιστών και των ακροδεξιών και της δράση τους. Δεν αντιδικώ ότι υπάρχουν άνθρωποι συντηρητικοί οι οποίοι έχουν μέσα τους την αστική, κοινοβουλευτική δημοκρατία οι οποίοι είναι ενάντια σε' αυτούς και με τους οποίους βέβαια μπορώ να συζητώ.

Είναι σαφέστατο ότι υπάρχει σχέδιο. Είναι μόνιμη στρατηγική των φασιστών και των ακροδεξιών αυτή η διαδικασία και ο στόχος τους είναι όχι να πείσουν τον κόσμο, αλλά να δημιουργήσουν διπλό φόβο στον κόσμο, δηλ. διά της τρομοκρατίας να επιβάλουν τα δικά τους πιστεύω. Ιδεολογικά να δημιουργήσουν ένα φόβο προς το διαφορετικό, το ξένο και από την άλλη πλευρά διά της δράσης τους να δημιουργήσουν μια κατάσταση στον κόσμο «πού να ανακατευτώ εγώ, εδώ πέφτει ξύλο». Είναι η ίδια πολιτική που χρησιμοποίησαν οι Ναζί. Πρώτα οι ρομά, για να ξέρουμε και την ιστορία, μετά οι διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, μετά οι εβραίοι μετά οι κομμουνιστές, μετά όλος ο λαός. Αλλά με τη βία. Με την τρομοκρατία.

Ο βασικός άξονας κατά τη γνώμη μου είναι η κοινωνία. Και το παλεύουμε από όλες τις πλευρές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοκρατία είναι η απάντηση. Η δημοκρατία, η ανάπτυξη και η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου προϊόντος. Αυτό είναι με γενικούς όρους. Η Ευρώπη σήμερα παίζεται πάνω στις συντάξεις, στο κοινωνικό κράτος, στη σύγκλιση και όχι στην απόκλιση. Στη συνεργασία στο συναγωνισμό και όχι στον ανταγωνισμό. Άρα ξαναμπαίνουν τα ερωτήματα, πώς διαμοιράζεται και πώς αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, τι ρόλο παίζει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο... Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να συζητηθούν και στις ευρωεκλογές.

Από την άλλη επειδή είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο που δε θα τελειώσει με τις ευρωεκλογές, κάθε γεγονός όμως έχει τη σημασία του, εγώ λέω ότι αναπτύσσοντας τη δημοκρατία, αναπτύσσοντας μια κοινωνία ανοχής, η αντιμετώπιση πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά σε όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, αλλά πρέπει να υπάρξει και μια ισχυρή δημοκρατική απάντηση και στο δρόμο. Δηλαδή δε μπορεί η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ οπουδήποτε, ή εγώ ο ίδιος να ανεχόμαστε και να λέμε «τι να κάνουμε τώρα» όταν μαζεύονται πέντε φασίστες ή 10 ακροδεξιοί και αρχίζουν και φωνασκούν ή προσπαθούν να κάνουν τρομοκρατία. Υπάρχει απάντηση. «εγώ μπορώ να φωνάξω πιο πολύ, μπορώ να αντέξω πιο πολύ».

Με δημοκρατία και με δύναμη, ώστε να καταλάβουμε και στα σχολεία και στη γειτονιά και στην πολιτεία ότι υπάρχει άλλος λόγος και άλλη δύναμη. Με αυτή την έννοια, κάθε ζήτημα, γιατί τώρα ποια κανείς δε μπορεί να λέει «δεν ξέρω», να τονώνουμε κι ένα ευρύτερο αίσθημα. Για παράδειγμα πάει στην Κόνιτσα γνωστός φασίστας από την Αρίστη, μαζεύει και τέσσερις 17ρηδες και πάνε και χτυπάνε παιδάκια, εφήβους που έπαιζαν μπάσκετ. Πού στην Κόνιτσα, όπου επί 4 χρόνια τώρα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν αρμονικά με την κοινωνία της Κόνιτσας στην συντριπτική της πλειοψηφία, κάνουν κοινές εκδηλώσεις, είναι άσχετο τι πολιτικά πρεσβεύει ο καθένας. Ο Δήμαρχος μαζί με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με το Εθνικής Άμυνας που ήμουν παλιότερα, έχουμε κάνει ένα στάτους στο οποίο μπορούν να συμβιώνουν όλοι αρμονικά. Άνθρωποι που έφυγαν από την Κόνιτσα και πήγαν στην Γερμανία στέλνουν επιστολές. Εκεί πρέπει να ξεσηκώσεις τον κόσμο ενάντια στους φασίστες.

Στη Σάμο, ορισμένοι ξενοφοβικοί , το ελάχιστο που μπορώ να πω, λένε αν πάνε τα προσφυγόπουλα στις ΔΙΕΠ δε θα πάνε τα παιδιά μας. Δηλαδή πού φτάνουν, τιμωρούν τα δικά τους παιδιά για να σηκώσουν τον ξενοφοβικό τους οίστρο. Ε, ο γονιός της Σάμου, όπως έκαναν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι και μπράβο τους, πρέπει να πούνε οι γονείς «όχι φτάνει, δε θα κάνουμε βήμα πίσω». Ακόμα χειρότερα που τα δηλητηριάζουν τα παιδιά τους.

Ακόμα χειρότερα πάς στα Βίλια, όπου ο ΔΟΜ νοίκιασε με τη βοήθειά μας ένα ξενοδοχείο για ούτε 90 ανθρώπους και πάνε τώρα οι ακροδεξιοί, οι φασίστες των Βιλλίων με την δήμαρχο της Μάνδρας εκεί, η οποία υποτίθεται ότι έχει υποστηριχθεί από δημοκρατικό κόμμα για να εκλεγεί δήμαρχος, για να πούνε τι; Δεν τους θέλουμε εδώ; Ποιοι είναι αυτοί; Τι είναι η Δήμαρχος; Ιδιοκτήτρια του Δήμου; Και να σταματήσουμε τα αστεία «Α, δε μας είχαν ειδοποιήσει». Δηλαδή, αν θα πάω εγώ ή οποιοσδήποτε στη Μάνδρα με μια παρέα, πρέπει να ειδοποιήσουμε τη δήμαρχο;

Υπήρχε πριν μερικούς μήνες μια ανάλογη ιστορία στο Μεσολόγγι και είχα στείλει και επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν πάτε τώρα θα δείτε πως όλα είναι ωραία και αγαπημένα. Γιατί δεν είναι εισβολείς, είναι άνθρωποι με προβλήματα. Εγώ που υποστηρίζω με φανατισμό ότι η Ευρώπη πρέπει να διαμοιράζεται την ευθύνη, δε μπορώ όμως να πω πως θα υπάρχουν πόλεις στις οποίες θα είναι αποκλεισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Δε μπορεί να το λέει κανείς.

Λέω λοιπόν, ότι υπάρχει σχέδιο, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, το δυστύχημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι επειδή φωνάζουν, είναι λίγοι αλλά φωνάζουν και προβαίνουν σε ψευτομαγκιές, θέλουν να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις δημοτικές εκλογές. Και θα λένε τι άραγε; Ότι «αν είμαι εγώ δήμαρχος δε θα έρθουν πρόσφυγες και μετανάστες ή δε θα έχουμε κοινωνία αλληλεγγύης στην περιοχή μας; Με ποιο δικαίωμα θα το κάνουν αυτό;

Δεν επηρεάζεται η κοινωνία από αυτή τη ρητορική και πρακτική;

Ό,τι είναι καινούργιο, μη συνηθισμένο στην κοινωνική ρουτίνα, μερικές φορές στην αρχή και λόγω έλλειψης μιας ευρύτερης αντιρατσιστικής παιδείας στη χώρα μας, προκαλεί τουλάχιστον μια απορία. Όταν όμως, η ηγεσία μιας περιοχής καταλαβαίνει σωστά το τι γίνεται και μπαίνει μπροσά σε μια διαδικασία αλληλεγγύης, αυτά λύνονται αυτόματα. Όταν η ηγεσία μιας περιοχής κοιτάει να επενδύσει στα ψηφαλάκια των ακραίων, ε τότε θα πρέπει η ίδια η κοινωνία, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοκρατικοί πολίτες, η προοδευτική συμμαχία να σταθεί αντίθετη.

Μερίδα του Τύπου σας κατηγόρησε ότι προχωράτε σε μαζικές ελληνοποιήσεις Πακιστανών.

Το έχω πει πολλές φορές ότι υπάρχουν δύο πράγματα που είναι απέραντα. Το ένα είναι το σύμπαν, το δεύτερο είναι η ανθρώπινη βλακεία. Το έχει πει ο Αϊνστάιν και έχει προσθέσει πως «και για το σύμπαν δεν είμαι βέβαιος ότι είναι απέραντο». Τι κάνουν; Πήγα σε μια ετήσια εκδήλωση των πακιστανικών κοινοτήτων, είχαν την ευγενική διάθεση να με καλέσουν έκανα έναν πεντάλεπτο χαιρετισμό, την λέξη ιθαγένεια δεν τη χρησιμοποίησα – γιατί πρόσφατα ψηφίστηκε άλλωστε και ο νόμος για την ιθαγένεια (συμπληρώσεις) – και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι εγώ έχω προτείνει ελληνοποιήσεις πέραν του νόμου. Δηλαδή ό,τι θυμούνται χαίρονται. Αυτό το κάνουν για να δημιουργήσουν τα προηγούμενα κοινωνικά αντανακλαστικά. Αν όμως μου ζητήσουν να απολογηθώ γι' αυτά που είπα, εγώ δε θα αφαιρέσω ούτε τελεία από αυτά που είπα. Αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει πολλά, εμείς θα ανοίξουμε μια ελληνική αγκαλιά και αυτούς που μπορούμε θα τους εντάξουμε, αυτούς που μπορούμε θα δημιουργήσουμε μια άλλη κατάσταση στην Ευρώπη και θα πάνε σε άλλες χώρες, διότι σημασία έχει ως άνθρωποι να βρούνε ένα όνειρο. Βγαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης και λέει πως «όταν ο Βίτσας λέει ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα» αυτό δεν είναι σωστό. Εντάξει ο κ. Βαρβιτσιώτης και η Ν.Δ. μπορούν όταν ονειρεύονται να έχουν και το διαβατήριο στην τσέπη τους μήπως περάσει το όνειρό τους την ζώνη Σένγκεν. Και τους είπα πως εδώ υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που λέει πως όποιος μπορεί να αποδείξει ότι είναι μια επταετία στην Ελλάδα και με διάφορους τρόπους μπορεί να το αποδείξει, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει τα χαρτιά του για την παραμονή του, για την εργασία του κλπ., εμείς δίνουμε άλλα τρία χρόνια για να τα ολοκληρώσει. Και βγαίνει πάλι η ΝΔ και λέει «απύθμενο το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ». Είπα στους συνεργάτες μου να ελέγξουν το άρθρο 31/4450, και μου είπαν πως αυτό το άρθρο δεν το ψήφισε η ΧΑ, ψήφισαν παρών η Ένωση Κεντρώων και το ΔΗΣΥ και το υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η ΝΔ.

Πώς στηρίζονται από πλευράς υποδομής οι τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν μεγαλύτερο φορτίο στο προσφυγικό;

Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 ανθρώπους οι οποίοι μένουν σε σπίτια και διαμερίσματα, 20.000 ανθρώπους σε 28 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία είναι από άριστη κατάσταση όπως είναι της Ανδραβίδας, μέχρι σε μια μέση κατάσταση όπως είναι στον Σκαραμαγκά. Έχουμε περίπου 2.000 ανθρώπους που μένουν στο Καρα Τεπέ και σε σπίτια στα πέντε νησιά του Αιγαίου. 11.400 ανθρώπους στα λεγομενα Hot Spot, είναι δυναμικός αριθμός, χθες έφυγαν 740 άνθρωποι από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Εχουμε προβλήματα; Δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα στην Κω, στη Λέρο, στη Χίο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Σάμο και θα το λύσουμε. Έχουμε σχέδιο, θα προχωρήσουμε όλα τα υπουργεία μαζί και θα το λύσουμε κι έχουμε ένα δευτερεύων πρόβλημα στη Μόρια στη Μυτιλήνη, όπου τον Σεπτέμβρη ήταν 9.000 άνθρωποι και σήμερα είναι λιγότεροι , γύρω στις 4.800. Έχουμε αναπτύξει την υποδομή, δε θέλουμε να φτιάξουμε κι άλλα hot spot στα νησιά, θέλουμε να αλλάξουμε το hot spot της Σάμου, όχι όμως για να παίρνει 4.000 ανθρώπους, αλλά για να παίρνει 1.200. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπ. Ναυτιλίας, το Υπ. Παιδείας.

Η λογική μας δεν είναι η ύπαρξη των κέντρων φιλοξενίας, αλλά η συνευθύνη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο καθένας να μπορεί όταν έρχεται στην Ελλάδα και ώσπου να εξεταστεί το αίτημά του να μένει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή με την πολύ καλή προσφορά που μας έκανε ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, ανακαινίζουμε τρία μεγάλα κτίρια στην Αθήνα, στα οποία θα πάρουμε άλλους 500 ανθρώπους, φτιάχνουμε κι άλλα κέντρα φιλοξενίας, έχουμε 73.000 ανθρώπους για τους οποίους νιώθουμε μεγάλη ευθύνη, έχουμε κι άλλους 550.000 ανθρώπους που είναι μετανάστες από τις προηγούμενες δεκαετίες, μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα στους οποίους έχουμε μια ανταπόκριση, άδειες παραμονής κλπ. Αυτή είναι η δουλειά που κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εχουμε και πολύ μικρά κομμάτια που αφορούν την golden visa κλπ.

Εμείς με βάση της Συνθήκη της Γενεύης και το Παγκόσμιο Σύμφωνο του Μαρακές, με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δηλαδή με βάση την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την ανθρώπινη συμπόνια, το κοινωνικό κράτος και αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Και για τους Έλληνες, και για τους μετανάστες και για τους πρόσφυγες. Δηλαδή, τελικά για τους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL