Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Καμία ανοχή σε όσους δηλητηριάζουν με μίσος την κοινωνία μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία ανοχή σε όσους δηλητηριάζουν με μίσος την κοινωνία μας

Ως μια αφορμή "να επαναλάβουμε ότι καταδικάζουμε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα οποιαδήποτε έκφραση ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων, από όπου κι αν προέρχεται" χαρακτήρισε τη χθεσινή Ημέρα Κατά των Διακρίσεων στο μήνυμά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

"Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό παραμένει επίκαιρο. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες -ακόμα και σε μικρά παιδιά- δείχνουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιβιώνουν σε λανθάνουσα ή ωμή εκδοχή, ακριβώς διότι καλλιεργούνται από ορισμένα σκοτεινά κέντρα. Συχνά αντλούν τη δύναμη και το θράσος τους από την ανοχή ή ακόμη και από την κοινωνική σιωπή.

Είμαστε εδώ για να τους εμποδίσουμε. Δεν θα ανεχθούμε όσους προσπαθούν συστηματικά να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας.

Η δημοκρατική κοινωνία αντιδρά οργανωμένα και αποφασιστικά. Αντίδοτο κι ανάχωμα είναι η αλήθεια των λόγων μας και το ισχυρό και μαζικό μέτωπο αλληλεγγύης, ισότητας, δικαιοσύνης και ανθρωπισμού που οικοδομούμε" τονίζει και υπογραμμίζει στο ίδιο μήνυμα ότι "ως οργανωμένη Πολιτεία διαβεβαιώνουμε πως λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων και για την καταδίκη και απομόνωση της ρητορικής και των πράξεων μίσους".

"Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως και τα τελευταία αποκρουστικά υπολείμματα ιδεολογημάτων που έφεραν μόνο καταστροφή και όλεθρο στην ανθρωπότητα. Λέμε ανοιχτά όχι στη σιωπή, όχι στα βολικά άλλοθι, όχι στις υπεκφυγές. Ζητάμε από όλους επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική. Ανθρωπισμός, ισότητα, αλληλεγγύη. Καμία ανοχή, καμία επανάπαυση" καταλήγει.

Στη δήλωσή της για την ημέρα, η γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη υπενθύμισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση με στόχο αφενός την άρση αδικιών του παρελθόντος και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου την εμπέδωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών.

Τόνισε παράλληλα ότι "απέναντι στη ρητορική του μίσους και στη ρατσιστική βία όλες οι εξουσίες, η καθεμία στην ανεξάρτητη λειτουργία της και από τη διακριτή θέση της στο κράτος δικαίου, οφείλουν να μάχονται για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους. Η προστασία κάθε πολίτη από τη ρατσιστική βία και τον ρατσιστικό λόγο δεν αποτελεί μόνο ατομικό δικαίωμα του πολίτη, αλλά συλλογικό δικαίωμα για τη διαφύλαξη και την προστασία της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL