Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Καμία ανοχή στον ρατσισμό - Απερίφραστη καταδίκη των περιστατικών από υπουργούς και οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ / Προκαταρκτική έρευνα για τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Σάμο και Βίλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία ανοχή στον ρατσισμό - Απερίφραστη καταδίκη των περιστατικών από υπουργούς και οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ / Προκαταρκτική έρευνα για τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Σάμο και Βίλια

Ο ξενοφοβικός αγώνας γονιών της Σάμου εναντίον της παρακολούθησης από προσφυγόπουλα των τάξεων ένταξης, όπου τα μαθήματα μάλιστα γίνονται μετά το τέλος του κανονικού ωραρίου του σχολείου, και η πρόσφατη ρατσιστική επίθεση στα Βίλια, παρουσία της δημάρχου, σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί ευάλωτες προσφυγικές οικογένειες, προκάλεσαν χθες την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Και για τα δύο αυτά περιστατικά η Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών των δύο αυτών περιοχών τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να ερευνηθεί αν στις δύο αυτές υποθέσεις έχουν ενδεχομένως εφαρμογή διατάξεις του νόμου κατά των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση της Σάμου, όπου μαθητές δημοτικού σχολείου με απόφαση των γονέων τους απείχαν από τα μαθήματά τους αντιδρώντας στη λειτουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων στο σχολείο στο Άνω Βαθύ, έχει ήδη παρέμβει εισαγγελέας ζητώντας ενημέρωση από τους διευθυντές όλων των σχολείων σχετικά με το ποια παιδιά και γιατί λείπουν από το σχολείο.

Κόνιτσα: Είχε προηγηθεί και άλλο ρατσιστικό κρούσμα

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ ο συντονιστής του προγράμματος Επείγουσας Φιλοξενίας Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων της ΜΚΟ «Άρσις» Δημήτρης Βεργίνης ανέφερε ότι την Κυριακή της Αποκριάς ένας ασυνόδευτος έφηβος από το Αφγανιστάν, που μένει στην ίδια δομή της Κόνιτσας, φόρεσε ένα μπουφάν το οποίο έφερε την ελληνική σημαία και πήγε στην πλατεία της κωμόπολης. Εκεί τον πλησίασε ένα άνδρας, του ζήτησε να βγάλει το μπουφάν, το προσφυγόπουλο αρνήθηκε, οπότε ο άνδρας με ύβρεις επιχείρησε να του το πάρει, γεγονός που απεφεύχθη κατόπιν παρέμβασης παρόντων κατοίκων του χωριού.

Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε ότι την έρευνα για το περιστατικό της περασμένης Κυριακής έχει αναλάβει το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Γεροβασίλη: Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει αυτό που πρέπει

«Η δημοκρατική κοινωνία της Κόνιτσας και όλης της Ελλάδας, που έδειξε παραδειγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καταδικάζει την απίστευτη αθλιότητα. Και θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές. Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει αυτό που πρέπει" δήλωσε χθες στο ΑΠΕ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Δ. Βίτσας: Δεν θα διαπραγματευθούμε επί της αλληλεγγύης

"Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση επί της αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα και να κουνάει την παντιέρα ότι 'εγώ δεν θα δεχτώ κανέναν'" είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο. "Τα προγράμματα που κάνουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας κ.λπ. θα γίνουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, δεν θα κάνουμε ούτε ένα εκατοστό πίσω" υπογράμμισε.

"Η αύξηση των αντιδράσεων για την παρουσία προσφύγων σε περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα είναι είτε αποτέλεσμα διαδικασίας μιμητισμού, όπου διάφοροι ξενοφοβικοί, ρατσιστές, φασίστες παίρνουν ένα παράδειγμα που έγινε αλλού και το επαναλαμβάνουν στην δική τους περιοχή, είτε πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένο σχέδιο από σκοτεινές δυνάμεις» είπε, ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα των Βιλίων τόνισε: «Να το ξεκαθαρίσω -και να το ξεκαθαρίσω και στη δήμαρχο: όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα, γιατί η φωνή μας έχει δίκιο».

«Θα βρουν αντίσταση και κοινωνική και κυβερνητική, δεν πρόκειται να τους περάσει. Τα προγράμματά μας θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, γιατί έχουμε δίκιο, γιατί πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη. Το κοινό καθήκον του ελληνικού λαού είναι να απαιτήσουμε από την Ευρώπη έναν δίκαιο καταμερισμό αυτής της αλληλεγγύης και της συνευθύνης», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι, πέρα από τις θεσμικές αντιδράσεις της Δικαιοσύνης και των αρχών, «μεγάλη σημασία έχει η αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας και πρώτα και κύρια των οργανώσεων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντίδραση».

Για τη Σάμο, ο υπουργός τόνισε ότι στην πράξη οι γονείς «τιμωρούν τα ίδια τα παιδιά τους», ενώ πρόσθεσε ότι «θα λύσουμε και το ζήτημα της Σάμου, το έχω πει στη Βουλή, θα την εκκενώσουμε και θα χτίσουμε καινούργιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Τόνισε επίσης ότι σε 54 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και σε ενοικιαζόμενα σπίτια μέσω προγραμμάτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε όλη την Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί πουθενά κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αντιδράσεις φορέων και τοπικών οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ

Τον αποτροπιασμό της και την καταδίκη για τα τελευταία ρατσισιτικά περιστατικά εξέφρασε και η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, υπενθυμίζοντας ότι το σχολικό έτος 2018-19 περίπου 12.500 παιδιά προσφύγων παρακολουθούν μαθήματα σε σχολικές μονάδες.

Επιπλέον, με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Κόνιτσα και Βίλια, αντίστοιχα. Για τα Βίλια μάλιστα, η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής τονίζει ότι "η ρατσιστική βία στην οποία προέβη ομάδα κατοίκων της περιοχής, παρούσης της δημάρχου Μάνδρας - Ειδυλλίας και μελών της δημοτικής αρχής, δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής. Το οπτικό υλικό που απεικονίζει σκηνές βίαιης και απάνθρωπης μεταχείρισης προσφύγων προκαλεί τον αποτροπιασμό και δεν τιμά τη Δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL