Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μίσος και ρατσισμός κυνηγούν παιδιά διωγμένα από τον πόλεμο / Επιτέθηκαν με σιδερόβεργες σε προσφυγόπουλα που έπαιζαν στην Κόνιτσα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίσος και ρατσισμός κυνηγούν παιδιά διωγμένα από τον πόλεμο / Επιτέθηκαν με σιδερόβεργες σε προσφυγόπουλα που έπαιζαν στην Κόνιτσα (Video)

Κάθε ημέρα βγαίνουν στην επιφάνεια περιστατικά ξενοφοβίας, άλλα πιο περιορισμένα, λιγότερο βίαια, άλλα πιο άγρια, που δεν περιορίζονται σε απειλές, όλα όμως με ένα κοινό: το μίσος, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα συνοδεύει τις τοπικές προεκλογικές καμπάνιες υποψηφίων. Βέβαια μετά τις εκλογές το μίσος θα έχει παραμένει και θα έχει δηλητηριάσει τον τόπο στον οποίο το άφησαν να βλαστήσει..

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που ήλθε χθες στη δημοσιότητα, προκαλώντας όμως σε αυτή την περίπτωση τον αποτροπιασμό της δημοτικής αρχής της Κόνιτσας και την καταδίκη του, αφορά ανήλικα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Δομής Επείγουσας Φιλοξενίας της Άρσις στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.

https://www.youtube.com/embed/hFyvVUyXk5cΗ συγκεκριμένη άγρια ρατσιστική επίθεση συνέβη το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 17 Μαρτίου, όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, τέσσερις κουκουλοφόροι με σιδερόβεργες (!) επετέθησαν σε εννέα ανήλικα αφγανόπουλα που έπαιζαν μπάσκετ στο δημοτικό στάδιο. Από την επίθεση δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, το ένα παιδί με κάταγμα στο χέρι και το δεύτερο με δύσπνοια.

Η Άρσις, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα, κάνει λόγο για "αναίτια επίθεση βάσει σχεδίου" και τονίζει ότι "η Κόνιτσα αποτελεί χώρο φιλοξενίας προσφύγων από το 2008, όταν υποδέχθηκε για πρώτη φορά ανήλικους πρόσφυγες. Το 2016 ήταν η πρώτη πόλη στην περιοχή της Ηπείρου που φιλοξένησε επί δύο και πλέον χρόνια οικογένειες προερχόμενες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες περιοχές, με τους κατοίκους να καλωσορίζουν και να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες".

Στην ανακοίνωσή της η Άρσις καταδικάζει τη ρατσιστική επίθεση και υπογραμμίζει ότι αναμένουν από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές να επιληφθούν αποτελεσματικά και να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά.

Στην Κόνιτσα όμως, εν αντιθέσει με τα Βίλια, όπου η δήμαρχος βρέθηκε στο πλευρό των επιτιθέμενων σε οικογένειες προσφύγων, η δημοτική αρχή με δημόσια ανακοίνωσή της καταδίκασε "απερίφραστα κάθε μορφή βίας με στόχο ευάλωτους και εκδιωγμένους πληθυσμούς που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους" και μάλιστα τονίζει ότι ελπίζουν πως οι δράστες δεν προέρχονται από τους κόλπους της τοπικής κοινωνίας.

"Ο δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά σαν το απαράδεκτο και καταδικαστέο προαναφερθέν, και θα ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν ό,τι επιβάλλεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις» καταλήγει.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καταδίκασαν το νέο περιστατικό "χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και χωρίς ‘ναι μεν, αλλά’" σημειώνοντας με νόημα: "Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί που δεν τα καταδικάζουν ξεκάθαρα και δίνουν έτσι χώρο σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μίσους και ντροπής;".

Δ. Βίτσας σε γονείς Σάμου: Μη φυτεύετε στις τρυφερές ψυχές τους τη μισαλλοδοξία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απηύθυνε χθες ανοιχτή επιστολή προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Σάμου που ετοιμάζονται για μια ακόμα ημέρα που δεν θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ως διαμαρτυρία για τη λειτουργία Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε δημοτικό σχολείο στο Βαθύ. Σημειώνεται πως από την προηγούμενη εβδομάδα έχει παρέμβει ο εισαγγελέας και έχει ζητήσει ενημέρωση από τους διευθυντές όλων των σχολείων σχετικά με ποια παιδιά και γιατί λείπουν από το σχολείο.

Στην επιστολή του ο Δ. Βίτσας σημειώνει ότι "αυτή η συμπεριφορά και στάση είναι εσφαλμένη και με βρίσκει απολύτως αντίθετο. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ας μην γελιόμαστε. Το νησί μας έχει υποστεί ένα δυσανάλογο βάρος, κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να ελαττώσουμε έως μηδενισμού την πίεση και συγχρόνως να υπάρξει στήριξη με πολλούς τρόπους.

Το ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν με τη βία κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε ένα νησί με δημοκρατικό φρόνημα, άσχετα με το ποια πολιτική παράταξη υποστηρίζει ο καθένας και η καθεμιά. Αυτό φαίνεται και από το ότι παρόμοια γεγονότα εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές που δεν υφίστανται τη δική σας πίεση (Βίλια, Κόνιτσα, Γέρακας)".

Ζητά την απομόνωσή τους και τονίζει ότι "δεν θα υποταχθούμε σε φωνές που έχουν μονάχα ‘κάτι σάπιο να πουλήσουν’. Εκτός από το αυτονόητο και πανανθρώπινα σεβαστό δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στη μόρφωση, η απόφασή αυτή βλάπτει πρώτα και κύρια τα ίδια τα παιδιά της Σάμου".

"Σας καλώ να σταματήσετε πλέον να τιμωρείτε τα παιδιά. Η στέρηση της μόρφωσης, της κοινωνικοποίησης και της πληρότητας που προσφέρει η αίσθηση ότι ανήκει στην ομάδα της σχολικής κοινότητας αποτελεί μια σκληρή και άδικη τιμωρία για οποιοδήποτε παιδί.

Μη βάζετε τα παιδιά σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Μη φυτεύετε στις τρυφερές ψυχές τους τη μισαλλοδοξία. Γίνετε εσείς πρώτοι παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας. Δείξτε τους έμπρακτα τι σημαίνει ανθρωπιά, αλληλεγγύη, βοήθεια στον συνάνθρωπο.

Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους τρόπους και κώδικες, είμαι σίγουρος πως θα βρουν τις δικές τους ισορροπίες.

Το λάθος αυτό έχει ήδη διαρκέσει πολύ. Ελάτε τώρα να το διορθώσουμε μαζί. Ελάτε να απομονώσουμε τον φόβο και την ανασφάλεια. Να δείξουμε στα παιδιά μας πως μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κοιτάμε στο μέλλον, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς".

Πρέπει όμως πρώτα να συμφωνήσουμε σταθερά στο πλαίσιο των αρχών και αξιών που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες: αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εξαίρεση" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL