Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
"Σταματήστε να εγκλωβίζετε αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σταματήστε να εγκλωβίζετε αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά"

Να αναλάβουν επειγόντως δράση για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης και της κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης ζητούν 25 ανθρωπιστικές οργανώσεις ενόψει της τρίτης επετείου από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας με ανοιχτή επιστολή τους την οποία απευθύνουν στους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε., τους αρμόδιους υπουργούς των ίδιων κρατών και στον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο.

Οι 25 οργανώσεις ζητούν την ανάληψη δράσης για να σταματήσει η "άδικη και περιττή πολιτική περιορισμού που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά", καθώς επίσης και να καταλήξουν επειγόντως σε συμφωνία για τον επιμερισμό της ευθύνης για την υποδοχή αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητούν επίσης να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση "να διαθέσει και να χρησιμοποιήσει καλύτερα τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο δίνοντας προτεραιότητα στην υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων και ασύλου, αλλά εξασφαλίζοντας την παροχή βασικών υπηρεσιών".

"Η ανταπόκριση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δικαιώματα των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ασφάλειάς τους. Αυτό έχει τεκμηριωθεί εξαντλητικά και έχει γνωστοποιηθεί μέσα από αμέτρητες αναφορές τα τελευταία τρία χρόνια" σημειώνουν και αναφέρονται στις άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν εγκλωβιστεί 20.000 αιτούντες άσυλο κατά το 2018, ενώ υπογραμμίζουν ότι "η προσδοκία ότι οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας αποδείχθηκε επικίνδυνα μη ρεαλιστική. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στη Λέσβο, μόνο το 6% των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Λέσβο θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία".

Τέλος χαιρετίζουν την πρόσφατη ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας και της Ελλάδας για τη μετεγκατάσταση 1.000 προσφύγων.

Την επιστολή υπογράφουν οι: ActionAid Hellas, Διεθνής Αμνηστία, Avocats Sans Frontières France, Boat Refugee Foundation, Caritas Hellas, CEAR - Comisión Española de Ayuda al Refugiado, Danish Refugee Council, Διοτίμα, Equal Rights Beyond Borders, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Greek Helsinki Monitor, Human Rights Watch, International Rescue Committee, JRS Europe, JRS Hellas, Legal Center Lesbos, Mare Liberum, Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδα, Oxfam, Praksis, Refugee Legal Support, Refugee Rights Europe, Solidar, Solidarity Now, Terre des hommes Hellas.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL