Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Χρειάζεται ένα πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Χρειάζεται ένα πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς και τις πρωτοβουλίες των οργανισμών και της κυβέρνησης έθεσαν οι ομιλητές στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου «Κράτος και κοινωνία. Προκλήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», που διοργανώθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Χρειάζεται ένα πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση» επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προσθέτοντας, πως «για τους πρόσφυγες ισχύουν η Συνθήκη της Γενεύης, καθώς και επιμέρους πρωτόκολλα, ενώ για τους μετανάστες δεν υπάρχει καμία παγκόσμια συμφωνία».

Ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνθήκες που προκαλεί ο υπερπληθυσμός στη Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου.

Παρότι από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έχουν μεταφερθεί μερικές χιλιάδες πρόσφυγες προς την ενδοχώρα, οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι άσχημες, καθώς και πάλι οι πρόσφυγες στο ΚΥΤ υπερβαίνουν τη δυνατότητα φιλοξενίας των κέντρων.

«Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι η Σάμος. Κάνουμε διάφορα, αλλά δεν έχουμε αποδειχθεί επαρκείς» ανέφερε ο Δ. Βίτσας.

Στην προστασία των προσφύγων και βιώσιμες λύσεις μέσω της ενισχυμένης κατανομής ευθυνών και συνεργασιών αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ.

Τα κράτη, τόνισε πρέπει να έχουν ξεκάθαρους κανόνες και να δίνουν οδηγίες στις συνοριακές αρχές, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ανάγκη από προστασία να την αποκτούν γρήγορα. Η γραφειοκρατία και τα νομικίστικα ζητήματα είναι ήδη αρκετά πολύπλοκα, πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο σε μια ξένη χώρα. Για να έχει κανείς πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που δικαιούται, χρειάζεται ενημέρωση και συντονισμός, υπογράμμισε.

«Η δυναμική της μετανάστευσης αλλάζει. Οι ταχύτητες αναχωρήσεων μειώνονται και πολλοί μένουν στη χώρα και αρχίζουν να εντάσσονται» υποστήριξε ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα. Η πρόκληση, συνέχισε ο ίδιος, βρίσκεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το καινούργιο εργατικό δυναμικό.

Ο Τζ. Ρόκο συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «που κατάφερε τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών να πάνε γρήγορα στο σχολείο». Είναι αναγκαία, όμως, η διευκόλυνση στο να αποκτήσουν δεξιότητες για να προχωρήσει η επαγγελματική τους ένταξη, η οποία θα είναι και προς όφελος της χώρας.

Από την πλευρά τους οι Συνήγοροι του Πολίτη της Ελλάδας Ανδρέας Ποττάκης και της Χώρας των Βάσκων Μανουέλ Λεζουέρτα ανέλυσαν τη μελέτη που εκπόνησαν μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό τους σχετικά με την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων, τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις επιστροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL