Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Στα σκαριά η καταγραφή των ανιθαγενών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα σκαριά η καταγραφή των ανιθαγενών

Την καταγραφή των ανιθαγενών που ζουν στη χώρα μας δρομολογεί ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης μετά από μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε χθες με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φ. Λεκλέρκ. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η καταγραφή των ανιθαγενών είναι ελλιπής.

Παγκοσμίως πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται ανιθαγενείς, δηλαδή άνθρωποι που έχουν απολέσει την ιθαγένειά τους είτε λόγω ανυπαρξίας πλέον του κράτους από το οποίο προέρχονταν, είτε γιατί το κράτος από το οποίο προέρχονταν τους την έχει αφαιρέσει, είτε η νομοθεσία του κράτους από το οποίο προέρχονται δεν τους αποδίδει την ιθαγένεια. Για παράδειγμα, σε πολλές μουσουλμανικές χώρες η μάνα δεν μεταφέρει την ιθαγένεια, οπότε, εάν δεν είναι σαφές ποιος είναι ο πατέρας, το παιδί βρίσκεται σε “κενό” ιθαγένειας.

Έχοντας τη συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ “μπορούμε πλέον με συστηματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε και μία δύσκολη πτυχή του ζητήματος της ιθαγένειας” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών δεσμευόμενος ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο, που επίκειται να κατατεθεί για την απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών σε σχέση με την απόδοση ιθαγένειας.

Υπενθύμισεότι με τον Ν. 4332/2015 αποδίδεται ιθαγένεια στην δεύτερη γενιά μεταναστών και αυτό συνιστούσε “πολιτική επιλογή”, όπως υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, η οποία, όπως δεσμεύτηκε, “θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά το επόμενο διάστημα”.

Από την πλευρά του ο Φ. Λεκλέρκ τόνισε πως “η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην περαιτέρω ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της και της διοικητικής πρακτικής με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα της κτήσης ιθαγένειας, της πρόληψης και της μείωσης της ανιθαγένειας”.

“Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί ένα παγκόσμιο δεκαετές σχέδιο δράσης (2014-2024) για να δώσει τέλος στην ανιθαγένεια” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού για να καταλήξει: “Είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα θα στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στην περαιτέρω δράση τους προς αυτόν τον σκοπό, ιδίως σε σχέση με την προσχώρηση στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της ανιθαγένειας”.

“Στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμη περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας αναφορικά με την καταπολέμηση της ανιθαγένειας. Η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία αφορά όχι μόνο το θεσμικό επίπεδο, αλλά και την εφαρμογή του καθώς και τη διοικητική πρακτική” υπογράμμισε ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λ. Μπαλτσιώτης προσθέτοντας: “Στα δύο τελευταία έχουμε σταθερή πρόοδο. Σε θεσμικό επίπεδο εξετάζουμε καταρχήν θετικά την προσχώρηση της χώρας στη σύμβαση του 1961 για τη μείωση της ανιθαγένειας και ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τους ανιθαγενείς Έλληνες Ρομά”.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν η ελληνική Πολιτεία και το υπουργείο Εσωτερικών αφορά τη μη ορθή στατιστική αποτύπωση των ανιθαγενών, καθώς δεν έχουν καταγραφεί σωστά. Το ίδιο ισχύει και για τους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, για τους οποίους δεν υπάρχει σωστή καταγραφή ως προς το status τους.

“Μπορεί να καταγράφεται η ιθαγένεια από τη χώρα προέλευσης, αλλά δεν καταγράφεται το στάτους του προσώπου σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο” υποστηρίζουν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών για περιπτώσεις αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.

Σύμφωνα με τους ίδιους “το πρόβλημα της καταγραφής εντοπίζεται στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στις διευθύνσεις αστικής κατάστασης”, που με το επικείμενο νομοσχέδιο μετατρέπονται σε διευθύνσεις ιθαγένειας και θα υπάγονται κατευθείαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, κατά τους συνεργάτες του υπουργού “το πρόβλημα εντοπίζεται και στην περιορισμένη τεχνογνωσία των υπαλλήλων σε όλες τις βαθμίδες που ελέγχουν και καταχωρούν τα στοιχεία των ανιθαγενών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL