Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Έκθεση της Oxfam / Έκθεση της Oxfam: Απροστάτευτοι οι αιτούντες ασύλου πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση της Oxfam / Έκθεση της Oxfam: Απροστάτευτοι οι αιτούντες ασύλου πρόσφυγες

Με τίτλο "Ευάλωτοι και εγκαταλελειμμένοι" η αγγλική ΜΚΟ Oxfam δημοσίευσε χθες μια μίνι έκθεση στην οποία καταγγέλλει πως το ελληνικό σύστημα "αποτυγχάνει να προστατέψει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο", ενώ περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση -η οποία επιδεινώνεται το χειμώνα- που επικρατεί για ευάλωτες και μη ομάδες προσφύγων στη Μόρια.

Ευάλωτες ομάδες είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, άνθρωποι με σοβαρή ή ανίατη ασθένεια, έγκυες ή λεχώνες, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής βίας ή άλλης κακοποίησης και εκμετάλλευσης, άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες και θύματα trafficking.

Στην έκθεση επισημαίνεται η δυσκολία να αναγνωριστούν ευάλωτοι αιτούντες άσυλο εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι αρμόδιο. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι για πολλούς μήνες ένας μόνο γιατρός έπρεπε να αξιολογήσει ιατρικά ένα πληθυσμό 11.000 αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και 2.000 περίπου αφίξεις τον μήνα, ενώ στα τέλη του 2018 δεν υπήρχε κανένας γιατρός.

Αιτούντες άσυλο πρέπει να περιμένουν για μήνες μέχρι την αξιολόγηση της ευαλωτότητάς τους από έναν γιατρό ή ψυχολόγο, γεγονός που επηρεάζει τη διαδικασία ασύλου τους, υπογραμμίζεται.

Μια κοινωνική λειτουργός που εργάζεται στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τόνισε στην έκθεση της Oxfam ότι, εξαιτίας των συνθηκών στη Μόρια, χειροτερεύει η ψυχική υγεία ακόμα και ανθρώπων που δεν είχαν προηγουμένως ψυχολογικά προβλήματα.

Η έκθεση επικαλείται αναφορά της International Rescue Committee (IRC) του Σεπτεμβρίου 2018, στην οποία λέει ότι 30% των αιτούντων άσυλο, που εξυπηρετεί η οργάνωση υποστηρίζοντας ψυχολογικά, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και 60% το είχε σκεφτεί.

Γίνεται αναφορά επιπλέον στις υπερπληθείς, μη ασφαλείς, με άθλιες συνθήκες υγιεινής συνθήκες διαμονής στη Μόρια αλλά και στον ελαιώνα που βρίσκεται δίπλα στη Μόρια και έχει γεμίσει ήδη από το 2017 με σκηνές προσφύγων που δεν χωρούσαν στον χώρο της Μόριας.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται σε περιπτώσεις γυναικών που φοράνε πάνες ακράτειας για να μην βγουν από τη σκηνή το βράδυ, καθώς επίσης σε περιπτώσεις ευάλωτων αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν σε κράτηση, στον ειδικό χώρο της Μόριας, όπου είναι περιορισμένη η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, ενώ δεν υπάρχει διερμηνέας.

Τέλος, η οργάνωση ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει άμεσα εξειδικευμένο προσωπικό με τη βοήθεια και της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ευαλωτότητας και να μεταφέρει όλους τους ευάλωτους στην ενδοχώρα, καθώς επίσης να άρει τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά που επιβάλλει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Απευθυνόμενη στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ζητά να μοιραστεί δίκαια η ευθύνη της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και να συμφωνήσουν σε μια αναθεώρηση του Δουβλίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL