Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Ρατσιστική επίθεση και μήνυση για τον ανοιχτό χαρακτήρα του προγράμματος σίτισης: / "Έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις σακούλες!" Ρατσιστική επίθεση και μήνυση για τον ανοιχτό χαρακτήρα του προγράμματος σίτισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική επίθεση και μήνυση για τον ανοιχτό χαρακτήρα του προγράμματος σίτισης: / "Έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις σακούλες!" Ρατσιστική επίθεση και μήνυση για τον ανοιχτό χαρακτήρα του προγράμματος σίτισης

"Έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις σακούλες". Εν ολίγοις αυτό ήταν το περιεχόμενο της καταγγελίας πολίτη και δικαιούχου στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΤΕΒΑ, που μήνυσε την Πέμπτη την προϊστάμενη του Δήμου Αθηναίων επειδή πήραν σακούλες με τρόφιμα "ξένοι και γέροι". Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί από το πουθενά η προϊστάμενη με αυτόφωρη διαδικασία στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου παρέμεινε για ώρες με την κατηγορία της "παράβασης καθήκοντος", ευτυχώς χωρίς χειροπέδες.

Στο Α.Τ. πήγε μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και είχε επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα. Από την πλευρά της, η προϊσταμένη απάντησε με αντιμήνυση στον πολίτη, ο οποίος κι εκείνος κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Για την απόφαση έχει οριστεί τακτική δικάσιμος και η απόφαση θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θίγεται ο πυρήνας του χαρακτήρα του προγράμματος.

Όσον αφορά το επίμαχο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων, είναι ανοικτό προς όλους τους πολίτες, χωρίς να γίνονται διακρίσεις με βάση την καταγωγή ή το φύλο του υποψήφιου δικαιούχου. Το πρόγραμμα παρέχει τα απολύτως βασικά για τη διαβίωση, δηλαδή τρόφιμα (λάδι, φασόλια, ρύζι, τόνος, ζάχαρη κ.ά) και απορρυπαντικά. Διανέμονται από τις 17 Δεκεμβρίου σε δύο σημεία της Αθήνας με σακούλες.

"Λίγο πριν έρθετε, μας απειλούσε πάλι..."

Σε ένα από τα δύο σημεία που διανέμονταν ο πολίτης ενοχλήθηκε που οι σακούλες κατέληξαν σε "ξένους και γέρους". Άρχισε να ωρύεται και να απειλεί. "Λίγο πριν έρθετε με είχε πάρει και μας απειλούσε πάλι ότι θα μας πάει στον Εισαγγελέα", δήλωσε στην "Αυγή" η αντιδήμαρχος Αθήνας Μαρία Στρατηγάκη, η οποία έκανε γνωστό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αποσπώντας την πλήρη στήριξη όλων των παρατάξεων, πλην βέβαια της Χρυσής Αυγής.

Όπως μας είπε "πάντοτε υπήρχαν δυσκολίες και αντιδράσεις από κόσμο για τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μετανάστες", όμως είναι η πρώτη φορά που πάει τόσο μακριά το ζήτημα. "Πρόκειται για μία ξεκάθαρα ρατσιστική και σεξιστική αντίδραση. Πήγε να πάρει τη σακούλα του και δεν του άρεσαν οι άνθρωποι".

ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

"Ίσα-ίσα μας μένουν και σακούλες.."

Με δεδομένο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις για την υποστήριξη των μεταναστών από το κράτος, ρωτήσαμε αν υπάρχει πίσω από τη διαμαρτυρία κάποια υλική βάση. "Όχι δεν υπάρχει. Δεν μένει κανείς απέξω στο ΤΕΒΑ. Ίσα - ίσα μας μένουν και σακούλες", ανέφερε η κ. Στρατηγάκη. Συνεπώς οι αντιδράσεις οφείλονται ξεκάθαρα σε οπισθοδρομικές αντιλήψεις, όμοιες με εκείνες των χρυσαυγιτών που επιχειρούσαν να διοργανώνουν συσσίτια μόνο για Έλληνες. Όμοιες μ' εκείνες που είχαν ωθήσει παλιότερα κάτοικους στον Κολωνό να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία στέγης φιλοξενίας σε πρόσφυγες από ΜΚΟ, με τον Δήμο τελικά να αναλαμβάνει να λειτουργήσει πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που αφορά τους απόρους κατοίκους της πόλης ανεξαρτήτως καταγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL