Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Η προσδοκία μιας καλύτερης ζωής μας ενώνει όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η προσδοκία μιας καλύτερης ζωής μας ενώνει όλους

"Είδα ανθρώπους που νομίζουν ότι θέλουμε να έρθουμε να πάρουμε τα σπίτια τους και την πατρίδα τους. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε 'δεν μας αρέσει η πατρίδα μας και θα πάμε αλλού'. Δεν ήρθαμε να πάρουμε την πατρίδα κανενός. Πόλεμοι κατέστρεψαν τη δική μας και η φτώχεια που ήρθε μετά τους βομβαρδισμούς και τους πολέμους. Δεν αντέχει πια να ζει ένας άνθρωπος σε μια χώρα με συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις. Αποφασίσαμε να φύγουμε για να ζήσουμε με ειρήνη και αγάπη, να πάμε σχολείο, για ένα καλύτερο μέλλον. Να ζήσουμε όπως όλοι οι άνθρωποι".

Με τα λόγια αυτά ο νεαρός Μαχντί Χοσεϊνί ή αλλιώς Ορφέας -όπως επέλεξε να τον φωνάζουν στην Ελλάδα- καθήλωσε το ακροατήριό του χθες κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη με τίτλο "Τα όνειρα δεν έχουν πατρίδα".

Ο Ορφέας είναι ένας νεαρός που αγαπά την ελληνική μυθολογία, κατάγεται από το Αφγανιστάν, μεγάλωσε στο Ιράν και έφτασε πριν από τρία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν έχει ζήσει ποτέ στην πατρίδα του, το Αφγανιστάν. Μιλάει εξαιρετικά ελληνικά και εργάστηκε ως εθελοντής διερμηνείας στο ιατρείο του κέντρου φιλοξενίας του Σχιστού όπου ζούσε. Το όνειρό του είναι να γίνει νευροχειρουργός και περιμένει την οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα του στη Γερμανία, τον οποίο έχει να δει δύο χρόνια τώρα. Περιέγραψε το δύσκολο ταξίδι της ξενιτιάς προς την Ευρώπη, κατά το οποίο πολλοί συνοδοιπόροι του έχασαν τη ζωή τους. "Η βάρκα που ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν από εμάς βούλιαξε και πνίγηκαν όλοι. Ξέραμε ότι μπορεί να μας συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά το αποφασίσαμε. Έζησα μετά σε ένα στρατόπεδο -το Σχιστό- για δύο χρόνια, μακριά από την πόλη. Νομίζω φτάνει πια οι πρόσφυγες στα camp, αν υπολογίσουμε και τα χρήματα που έχουν δοθεί" ανέφερε, τονίζοντας: "Είμαστε νέοι, θα μπορούσαμε να δώσουμε ζωή στα χωριά. Αντίθετα, στα camp δεν βοηθά να γνωριστούμε με τους υπόλοιπους Έλληνες".

Εκτός από τον Ορφέα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν μαθήτριες του 2ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού και μαθητές του 4ου Λυκείου Καλλιθέας αλλά και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Ιορδανός φωτογράφος Μοχάμεντ Μουχάισεν.

Ψευδές φάντασμα

"Υπάρχει ένα ψευδές φάντασμα που πλανάται και λέει ότι η μετανάστευση είναι κάτι καινούργιο που μας απειλεί. Πρόκειται για μέγιστο πολιτικό και ιδεολογικό 'κόλπο'. Η μετανάστευση διατρέχει όλη την ανθρώπινη Ιστορία. Το πρόβλημα στην Ε.Ε. δεν είναι οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες, αλλά οι ανισότητες" υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Δημήτρης Βίτσας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, λέγοντας ότι "η σκέψη των περισσότερων από εμάς είναι στη Σάμο, όπου έχουμε ακόμα ανθρώπους σε σκηνές" και σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες να αλλάξει η κατάσταση.

«Σήμερα τιμούμε όλους τους μετανάστες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία ή το χρώμα. Από τους Έλληνες που πήγαν σε άλλες χώρες και ηπείρους και έχτισαν εκεί τη ζωή τους, μέχρι τους ανθρώπους που μετακινούνται μαζικά τα τελευταία χρόνια προς την Ευρώπη ή την Αμερική και βεβαίως εκείνους που έχουν φτάσει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και έφτιαξαν εδώ μια νέα ζωή" είπε, τονίζοντας ότι οι αιτίες που οδηγούν στην ξενιτιά είναι ίδιες σε όλο τον πλανήτη, όπως ίδιος είναι και ο στόχος για όλους: ένα καλύτερο μέλλον.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε ότι «στην Ελλάδα ζουν περίπου 550.000 μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας πριν από το 2010 και δεν έτυχαν της υποδοχής που θα έπρεπε από την Πολιτεία. Πολλοί από αυτούς, που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στον τόπο μας, ακόμη και σήμερα αναζητούν ταυτότητα, βρίσκονται σε μια ενδιάμεση και ασαφή κατάσταση, ζουν σε 'γκετοποιημένες' γειτονιές, δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με όλους, τα παιδιά τους, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, εμποδίζονται από το να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις», συμπληρώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, έχουμε κάνει πολλά βήματα για την αναγνώριση της θέσης τους στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, έχουν βελτιωθεί αρκετά οι διαδικασίες για τη χορήγηση τόσο της άδειας διαμονής, όσο και της υπηκοότητας. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να κατακτήσουμε το επιθυμητό επίπεδο και να αποκτήσουν οι άνθρωποι αυτοί τη θέση που τους αξίζει».

«Ο απόδημος ελληνισμός, ουσιαστικά ακόμη μια Ελλάδα εκτός της επίσημης επικράτειας, άνθρωποι διωγμένοι είτε από τη φτώχεια είτε από τα αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου και το ασφυκτικό κλίμα που ακολούθησε και διαχώρισε τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα. Τέτοιου είδους πρακτικές, καταδικασμένες ήδη από την Ιστορία, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν σε καμία περίπτωση» σημείωσε ο Δ. Βίτσας, ενώ, αναφερόμενος στους νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα διωγμένοι από την κρίση, τόνισε: «Είναι καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα τους πείσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν, να προσφέρουν, αλλά και να απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους».

Ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική ένταξης που υλοποιείται ήδη, τονίζοντας ότι το 2019-2020 πρέπει να αφιερωθεί στην ένταξη. «Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος σε μια κανονική ζωή, η πρόσβαση στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, με ίσους όρους για όλους. Εργαζόμαστε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Επιθυμούμε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ανοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας, προβάλλουμε τον δημοκρατικό λόγο ως ανάχωμα που σταδιακά θα κατορθώσει να αποβάλει από την κοινωνία μας ως εχθρικό σώμα τη μισαλλοδοξία, τον σκοταδισμό του ρατσισμού, την ξενοφοβία και τον φανατισμό».

Σχετικά με το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση που υιοθετήθηκε στο Μαρακές, ο Δ. Βίτσας σχολίασε ότι "αποτελεί μια ισορροπημένη βάση, που αναγνωρίζει τη μετανάστευση ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να ανασχεθεί, αλλά πρέπει να ρυθμιστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο».

Η Ε.Ε. έχει δεχτεί μικρό μέρος της παγκόσμιας ξενιτιάς

Στον χαιρετισμό της, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα τόνισε ότι «σήμερα θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα: Το μίσος, ο φόβος και ο ρατσισμός, που κάποιοι επιχειρούν να τροφοδοτήσουν με όχημα τις ακραίες αντιμεταναστευτικές θέσεις, δεν χωρούν στις κοινωνίες μας. Είναι φαινόμενα που αντιτίθενται στις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού, πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και απειλούν την ίδια τη δημοκρατία".

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ0Μ) Τζιανλούκα Ρόκο επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει δεχτεί μικρό πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων αναλογικά με όσα συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη, με 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνηση, συγκρίνοντας μάλιστα τη μεταναστευτική - προσφυγική ροή που δέχθηκε η Ε.Ε. με τις εσωτερικές μετακινήσεις πληθυσμών μέσα στην Κίνα.

Ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης βοηθάει στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για το άσυλο, ενώ υπογράμμισε ότι η πλειονότητα όσων φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες. Τόνισε ότι η «η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες», αλλά κάλεσε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα από τη Σάμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL