Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο προσφυγικό

Προκαταρκτική εξέταση κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σχετικά με την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ ήδη η Μαριάννα Ψαρουδάκη ξεκίνησε να καλεί μάρτυρες, μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, μετά τις καταγγελίες του για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό σε συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο".

Στη συνέντευξη αυτή είχε αντιδράσει η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον Δ. Βίτσα να δηλώνει ότι από την προηγούμενη εβδομάδα του είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία του με το υπουργείο "λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του" και να συμπληρώνει ότι: "Με όσα αναληθή αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος', θεωρώ ότι έχω την απάντησή του και φυσικά θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει".

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί και η διαρροή στην ίδια εφημερίδα σχετικά με διαταγή του διευθυντή Υποδοχής, την οποία είχε ακυρώσει ο Δ. Βίτσας.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επαναλάμβαναν εμφατικά χθες σχετικά με την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης ότι "όπως έχει δηλώσει ο υπουργός επανειλημμένα, κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος".

Διαμαρτυρία οικογενειών από το camp της Mαλακάσας

Στο μεταξύ, έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συγκεντρώθηκαν οικογένειες προσφύγων από τον καταυλισμό της Μαλακάσας με σύνθημα «Η Μαλακάσα είναι φυλακή, δεν γυρνάμε πίσω! Σπίτια, σχολεία μέσα στις πόλεις».

Σημειώνεται ότι περίπου 30 οικογένειες προσφύγων αποχώρησαν από το κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα μετά τη δολοφονία Σύρου πρόσφυγα, έπειτα από συμπλοκή μεταξύ Σύρων προσφύγων και Αφγανών προσφύγων, καθώς νιώθουν ανασφαλείς.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα που είχε η εξαμελής αντιπροσωπεία τους, στην οποία συμμετείχε και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, οι πρόσφυγες ζήτησαν τη μεταφορά τους σε σπίτια ή ξενοδοχεία εντός του αστικού ιστού, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους το κανονικό σχολείο και να μείνουν υπό καλύτερες συνθήκες.

Πηγές του υπουργείου επισήμαιναν ότι κατανοούν τα προβλήματα των οικογενειών και ότι θα μεταφερθούν τελικά σε άλλες δομές με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που μπορούν να παράσχουν.

Δ. Βίτσας: Πρέπει να βρεθεί κοινό πλαίσιο δράσης των χωρών πρώτης υποδοχής

Στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να βρεθεί στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της "Καθημερινής Κύπρου" επισήμαινε ότι

"Οπωσδήποτε πρέπει να εξευρεθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης (σ.σ.: των χωρών πρώτης υποδοχής: Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία), χωρίς να λέω σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν οι χώρες του Βίσεγκραντ.

Θυμίζω πως οι πέντε χώρες πρώτης υποδοχής φθάσαμε σε μια συμφωνία δεκατριών σημείων με αμοιβαίες υποχωρήσεις στις προτάσεις μας για το 'Δουβλίνο 4', πάνω στο κείμενο του βουλγάρικης Προεδρίας, το οποίο θεωρήσαμε ως βάση για να γίνει συζήτηση με Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό όμως ανατράπηκε από τη στάση των χωρών του Βίσεγκραντ. Δουλεύουμε εντατικά και ελπίζω να φανεί πρόοδος αυτόν τον μήνα" .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL