Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κρεσέντο ξενοφοβίας / Κρεσέντο ξενοφοβίας: Γονείς στη Χίο δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρεσέντο ξενοφοβίας / Κρεσέντο ξενοφοβίας: Γονείς στη Χίο δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Σε κρεσέντο ξενοφοβίας επιδόθηκαν 1.130 γονείς στη Χίο οι οποίοι, με εξώδικη επιστολή προς στους διευθυντές των σχολείων του νησιού και προς στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τάχθηκαν κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία και κατά της λειτουργίας Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Ζητούν δε να δημιουργηθούν δομές εκπαίδευσης μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ γιατί προκρίνεται ως λύση «με τα ελάχιστα προβλήματα για όλους». Το εξώδικο κοινοποιήθηκε με δικαστικούς επιμελητές τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πίσω από την «πρωτοβουλία» αυτή βρίσκεται η αυτοαποκαλούμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, ενώ βρίθουν οι καταγγελίες ότι στο εξώδικο υπάρχουν υπογραφές που δεν ανήκουν σε γονείς μαθητών.

«Εμείς, οι κάτοικοι των νησιών αυτών, είμαστε εκείνοι που έχουμε επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος αυτής της κατάστασης, κάτι που δεν φαίνεται όμως να θέλουν να κατανοήσουν, σε πρακτικό τουλάχιστον επίπεδο, οι ιθύνοντες. Είναι όμως ο σχεδιασμός του υπουργείου σωστά μελετημένος σε όλες τις παραμέτρους του και τέτοιος που να λειτουργήσει το εγχείρημα υπέρ όλων των παιδιών;» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Απάντηση δίνει η μέχρι τώρα ασυνέπεια σε όλο το φάσμα διαχείρισης του μεταναστευτικού, η χαώδης απόσταση ανάμεσα στις κατά καιρούς εξαγγελίες και υποσχέσεις και τα αποτελέσματα αυτών, καθώς και η υποχρέωσή μας ως γονείς και ως πολίτες, που μας οδηγεί να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα τα οποία εντοπίζουμε. Η εξέλιξη και η παγίωση που έχει λάβει το όλο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού μας κατέστησαν ορθολογικούς και επιφυλακτικούς».

«Σπέρνουν το μίσος»

Στον αντίποδα, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με ανοιχτή επιστολή του εξέφρασε τη στήριξή του στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί «ότι θα σταθούν στο πλάι όλων των ξεριζωμένων ενάντια σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές». Κατηγόρησε δε την «αποκαλούμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα» ότι προσφέρει «κάκιστες υπηρεσίες στο νησί» μέλη της οποίας περιοδεύουν, όπως αναφέρει, από συνέλευση γονέων σε συνέλευση, σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα.

«Το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση είναι από τα πιο σπουδαία και η θεσμοθέτηση καθολικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά συνιστά βασική πρόνοια κάθε σύγχρονης Πολιτείας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, χαρακτηρίζοντας ως «μικρόψυχη και ρατσιστική κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική ζωή».

Παρέμβαση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Η αλληλεγγύη και η αγάπη είναι η μόνη απάντηση στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό

Όταν το 2015 κορυφώθηκαν οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας, αλλά και τη Χίο, επιδείξαμε πρωτοφανή ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Ήμασταν παράδειγμα του μεγαλείου ψυχής και της καλοσύνης για τους ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που βρέθηκαν στον τόπο μας χωρίς να το έχουν διαλέξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε πάντα ανθρωπιά και αλληλεγγύη παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει. Να μην αγνοούμε όμως ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια Ευρώπη με υψωμένα τείχη που συγχρόνως δεν τηρούσε τους όρους της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και με κλειστά τα βόρεια σύνορά μας.

Από την άλλη ακούγονται όλο και πιο συχνά φωνές ακραίες που με μεγάλη ευκολία μιλούν ακόμα και για φύλαξη θαλάσσιων συνόρων. Όλοι γνωρίζουμε ότι αναφέρονται σε αποτροπές και το προβάλλουν ως λύση για μείωση των ροών.

Στη Χίο την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η λειτουργία των ΔΥΕΠ -όπως σε όλη τη χώρα- και γινόμαστε μάρτυρες αντιδράσεων με εξώδικα και συλλογές υπογραφών, που υποκινούνται από ελάχιστους μνησίκακους και ακραίους ρατσιστές.

Ακόμα και για το αυτονόητο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση δημιουργούν μείζον ζήτημα προκαλώντας αναστάτωση σε όλη τη χιακή κοινωνία.

Γιατί βάλλουν τόσο προκλητικά και απάνθρωπα ακόμα και τα μικρά προσφυγόπουλα προσπαθώντας να τους στερήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στην εκπαίδευση;

Είναι προφανές ότι νιώθουν ρατσιστικό μίσος και μισαλλοδοξία απέναντι σε καθετί διαφορετικό και ξένο που «θα τους χαλάσει την ήρεμη και αξιοπρεπή ζωή τους».

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αντιληφθούμε καλά ότι το πρόβλημά τους δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες - μετανάστες, αλλά η ξενοφοβική και ακραία νοοτροπία τους.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούσαν την αγωνία των κατοίκων της Σούδας και του Κάμπου για να τους πείσουν ότι οι πρόσφυγες - μετανάστες πρέπει να φύγουν, ότι είναι κίνδυνος για την ασφάλειά τους, ότι θα μας αλλοιώσουν κ.λπ.

Το δήθεν ενδιαφέρον τους για την ασφάλεια των «δικών μας παιδιών» και την τήρηση των κανόνων στα σχολεία είναι εντελώς ψεύτικο, υποκριτικό και επικίνδυνο.

Ως κοινωνία που ξέρουμε από προσφυγιά και έχουμε επιδείξει ήθος και αξιοπρέπεια, να τους απαντήσουμε δίνοντας μόνο αγάπη και αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα.

Σέργης Φραγκίσκος, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Ευαγγελία Μανιτσούδη, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL