Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση είναι δεδομένο και αναφαίρετο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση είναι δεδομένο και αναφαίρετο

"Το δικαίωμα όλων των παιδιών- χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς -στην εκπαίδευση,  είναι αυτονόητο και η θεσμοθέτηση καθολικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, συνιστά βασική πρόνοια κάθε σύγχρονης Πολιτείας" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

"Σε αυτό το πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η λειτουργία των ΔΥΕΠ στην Χίο όπως έχει ήδη ξεκινήσει σε  όλη την χώρα.
Το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση είναι δεδομένο και αναφαίρετο και  συγχρόνως επιτακτικό σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες διαβίωσης και της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί για να φθάσουν στην Χίο.

Χαιρετίζουμε την πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις θετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις και από την άλλη αναρωτιόμαστε δημόσια  για το ρατσιστικό και ξενοφοβικό μίσος ακραίων που υποκινούν συμπολίτες μας σε εξώδικα και συλλογή  υπογραφών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου πιστεύουμε ότι αυτούς τους ελάχιστους που εκμεταλλεύονται  την αμφιβολία  και τα ερωτηματικά  παραπληροφορημένων ή ελλιπώς πληροφορημένων γονέων  οφείλουμε να τους αγνοήσουμε  και να τους απομονώσουμε και όλοι εμείς να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα και να  τα υποδεχτούμε όπως τους αξίζει την πρώτη μέρα στο σχολείο τους" καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ανάλογη και η ανακοίνωση της περιφερειακής οργάνωσης βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων που τονίζουν πως «απαιτείται ψυχραιμία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς να παρασυρόμαστε από “αυθόρμητες” αντιδράσεις. Ας αναλογιστούμε ποιος έχει συμφέρον από την είσοδο των παιδιών στα σχολεία μας. Έστω και μια μέρα σχολείο είναι θεραπευτική για κάθε παιδί που έχει χάσει κάθε είδος παιδικότητας και σταθερότητας και μπορεί να αποτελέσει όαση ελπίδας στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά μας, συντελώντας στη μείωση των εντάσεων στα ΚΥΤ».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταλήγουν ζητώντας «να πέσουν οι τόνοι και κάνουν κάλεσμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, αποσυμφορίζοντας τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, και υλοποιώντας άμεσα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα».

Τέλος για βαθύ ρατσισμό, με αφορμή το εξώδικο κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία». Στην ανακοίνωσή της στρέφεται κατά της «παγχιακής επιτροπής αγώνα», δηλώνοντας ότι στέκεται αποφασιστικά αντιμέτωπη «στην προσπάθεια θολών, ανώνυμων αλλά απροκάλυπτα ρατσιστικών κύκλων που εδώ και λίγα χρόνια, συγκαλύπτοντας τις δημαρχιακές τους φιλοδοξίες, δηλητηριάζουν την κοινωνία της Χίου».

«Μεθοδεύσεις, νομικισμοί, στημένες συνελεύσεις, φαλκίδευση υπογραφών, δεν ακυρώνουν το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Όλων των παιδιών. Δεν υπάρχουν παιδιά δικά μας και «ξένα».

Να λειτουργήσουν άμεσα οι ΔΥΕΠ, χωρίς χρονοτριβές, με πλήρες προσωπικό, με όλη την μέριμνα, ευθύνη και αγάπη που θα δείξουν οι εκπαιδευτικοί.

Να αναλάβει άμεσα το Υπουργείο τις ευθύνες του.

Η δημοτική επιτροπή παιδείας να πάρει επιτέλους θέση και να μην κρύβεται.

Όχι στο ρατσιστικό μίσος, στον διχασμό, στην ημιμάθεια και στην ξενοφοβία. Δεν υπάρχουν παιδιά δικά μας και «ξένα». Όλα τα παιδιά πρέπει να πάνε και να αγαπήσουν το σχολείο τους. Η ζωή λύνει και τα πιο σύνθετα προβλήματα. Η ζωή είναι με τα παιδιά κι όχι με αραχνιασμένα εξώδικα του βαθέως ρατσισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL