Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κομισιόν: Δεν διαπιστώσαμε ατασθαλίες στη Μόρια

Η έρευνα του OLAF ξεκίνησε από καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει διαπιστώσει ατασθαλίες σε ό,τι αφορά τη σίτιση των μεταναστών στο hot spot της Μόριας, όπως ανακοίνωσε χθες η αρμόδια εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό, επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης (OLAF) έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Σημειώνεται ότι η OLAF είναι ανεξάρτητη υπηρεσία της Επιτροπής που διερευνά παρατυπίες αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και περιπτώσεις διαφθοράς στα ευρωπαϊκά όργανα. Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τύπου ότι μετά από εντολή της Επιτροπής διερευνάται ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση των μεταναστών στο hot spot της Μόριας, η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει επισκεφτεί το συγκεκριμένο κέντρο και δεν έχει στοιχεία για κάτι τέτοιο, όπως και ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Επιτροπής η διερεύνηση τέτοιου είδους ατασθαλιών που αφορούν κονδύλια έκτακτης ανάγκης. Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος, η Ε.Ε. έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων και πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου για να διασφαλίζει ότι όλα τα κονδύλια δαπανώνται σωστά.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ' οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά», δήλωσε η ίδια κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, για τα οποία και γίνεται λόγος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής εξήγησε ότι υπόκεινται σε ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης και ότι σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί δύο φορές τα εν λόγω έργα για να επαληθεύσουν ότι πράγματι πραγματοποιούνται. «Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», ανέφερε η Ν. Μπερτό και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ αναφέραμε το θέμα στην OLAF επειδή δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της Ε.Ε. που έχει εντολή να διερευνά ο,τιδήποτε σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι' αυτό το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».

Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτό επισήμανε ότι οι επιτόπιες επισκέψεις της Επιτροπής στόχο είχαν να επαληθεύσουν πρώτα ότι το έργο πραγματοποιείται, ότι, για παράδειγμα, το φαγητό παρέχεται πράγματι, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου. "Δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν καταγγελίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσίας, γι' αυτό αναφέραμε το θέμα στην OLAF", είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι υπήρξαν καταγγελίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Επιτροπή.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι καταγγελίες στις οποίες αναφέρεται η Επιτροπή αφορούν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο σχετικά με ένα κονδύλι για τη σίτιση των μεταναστών στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2016.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο