Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Βίτσας: Ελεγμένα τα κονδύλια της Ε.Ε. που έχουν εκταμιευθεί

"Από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά, υπάρχει από το ταμείο που χειρίζεται ο επίτροπος, μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%"

Όλα τα κονδύλια που έχει λάβει η χώρα έχουν ελεγχθεί, απαντά για τρίτη ημέρα ο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μετά την ανάρτηση στο Facebook του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μιχάλης Κωσταράκου, στην οποία αναρωτιόταν πού πήγαν τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Για το ίδιο θέμα μάλιστα καλείται σήμερα ο Δ. Βίτσας να δώσει απαντήσεις στη Βουλή σε σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει ο Μ. Βαρβιτσιώτης από τη Ν.Δ., ενώ χθες κατέθεσε ερώτηση και ο Θ. Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με θέμα "Πρωτοφανής κατασπατάληση κοινοτικών πόρων στο ζήτημα του προσφυγικού».

«Κατ' αρχάς, πρέπει να πούμε ότι από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά, υπάρχει από το ταμείο που χειρίζεται ο επίτροπος, μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%. Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω, πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους. Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο. Και το λέω γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 70.000 άνθρωποι, από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23.000 με 25.000 μένουν σε δομές φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά" ανέφερε χθες ο Δ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, "για την Ελλάδα, όχι στην ελληνική Πολιτεία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διατεθεί 566 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Από αυτά και μέσω των διαδικασιών της διαχειριστικής αρχής έχουν εκταμιευθεί 200 εκατομμύρια, τα οποία έχουν ελεχθεί και η Ελλάδα έχει πάρει άριστα. Από την έκτακτη χρηματοδότηση, για την Ελλάδα έχουν διατεθεί 570 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 388 έχουν δοθεί σε διεθνείς οργανισμούς, στην Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τα άλλα σε άλλους κρατικούς οργανισμούς, κατά κύριο λόγο στο ΥΠΕΘΑ, στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Ελληνική Αστυνομία. Και αυτά έχουν ελεγχθεί πλήρως. Δηλαδή μιλάμε για ένα 1 δισεκατομμύριο 150 εκατομμύρια περίπου, από τα οποία έχουν δοθεί γύρω στα 800 εκατομμύρια από το 2015".

Ο έλεγχος έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βεβαίως, τα χρήματα που έχουν λάβει οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ύπατη Αρμοστεία, δεν ελέγχονται από την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ε.Ζ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διπλή μάχη

Τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας αγώνας που δίνεται...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο