Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Μεταφορά 2.000 προσφύγων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Βίτσας: / Δημήτρης Βίτσας: Μεταφορά 2.000 προσφύγων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Περίπου 2.000 ακόμα πρόσφυγες σκοπεύουν να έχουν μεταφερθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου από τη Μόρια προς την εδνοχώρα, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον ίδιο και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα να παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι οριακή στη Λέσβο.

"Η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι δύσκολη, είναι πράγματι οριακή. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 9.000 ανθρώπους εκεί. Ωστόσο γίνεται μια διαρκής προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το νησί" ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι "μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη σκοπεύουμε να έχουμε μεταφέρει περίπου 2.000 ακόμα ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, προς την ενδοχώρα για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με βάση όλα όσα ισχύουν στο εθνικό και διεθνές νομικό περιβάλλον".

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική δήλωνε στον ρ/σ Νews 24/7 ότι "το καλοκαίρι διπλασιάστηκαν οι ροές". "Από 1η Ιουνίου είχαμε κοντά στις 11.000 αφίξεις. Το ίδιο διάστημα πήραμε 6.200 ανθρώπους από τα νησιά. Άρα στη Μυτιλήνη η κατάσταση είναι οριακή. Πάνω από το 70% από όσους βρίσκονται στη Μόρια έφτασαν την καλοκαιρινή περίοδο.

Την Κυριακή έφτασαν στα νησιά 416, εκ των οποίων οι 324 στη Λέσβο. Μιλήσαμε με την τουρκική πρεσβεία, την Κομισιόν, τον επίτροπο, το Λιμενικό της απέναντι πλευράς. Η αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. δεν μιλά με την Τουρκία, δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο" είπε.

Όπως ανέφερε ο Δ. Βίτσας, "το μεγάλο διακύβευμα είναι η ανακατανομή σε όλη την Ευρώπη", ενώ άφησε αιχμές προς την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου λέγοντας: "Η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τελειώνουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον βιολογικό καθαρισμό. Οι φωτογραφίες που έδειξε η Ν.Δ. είναι περσινές. Δεν λέω ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι καλή, είναι οριακή".

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφερόμενος στην κατάσταση στην ενδοχώρα είπε επίσης ότι οι συνθήκες είναι πολύ καλές, ενώ σημείωσε ότι οι χώρες που δεν συμμετέχουν σε διαδικασία συλλογικής ευθύνης και ανακατανομής πρέπει να υποστούν κυρώσεις στο χρηματοδοτικό επίπεδο, λ.χ. στα κονδύλια για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ουγγαρία. Ο κ. Σαλβίνι λέει πολλά, αλλά, όταν φτάνει ένα πλοίο στην Ιταλία, παρακαλάει τις γύρω χώρες να πάρουν κόσμο. Η εθνικιστική πολιτική έχει τις δικές της έντονες αντιφάσεις".

Επιπλέον χαρακτήρισε αθλιότητες τις διά του Facebook καταγγελίες για διασπάθιση χρήματος (σ.σ.: του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου). "Εχουμε δώσει όλα τα στοιχεία, έχουμε υποστεί ελέγχους, έχουμε πάρει άριστα, με αυτές τις κατηγορίες απευθύνονται σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία, στους οποίους οφείλουμε ένα ευχαριστώ" είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL