Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Νέες ρατσιστικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφου στη Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες ρατσιστικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφου στη Λέσβο

Σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία Λέσβου για τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχθηκε η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Εμπρός" και ανταποκρίτρια της "Καθημερινής" στη Λέσβο Ανθή Παζιάνου εξαιτίας της αποκάλυψής της την περασμένη Πέμπτη για τη ρατσιστική επίθεση εις βάρος κοριτσιού που φορούσε μαντήλι στη Γέρα Λέσβου.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της δημοσιογράφου, το κορίτσι είναι Ελληνίδα, ωστόσο το μαντήλι στο κεφάλι του ήταν αρκετό για τέσσερις ενήλικους να της επιτεθούν φραστικά γιατί τη νόμισαν για προσφυγοπούλα. Για το περιστατικό στη Γέρα, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχει καταγραφή από τις αστυνομικές αρχές, ωστόσο γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη.

Το δημοσίευμα ακολούθησαν υβριστικές αναρτήσεις, που υποστηρίζουν ότι δεν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό, σε συγκεκριμένο προφίλ που μεταξύ άλλων καλούσε παλαιότερα τους κατοίκους να "υπερασπιστούν τα χωριά" και οργάνωνε προ μηνός την "αντίσταση" για να μην στηθεί νέο ΚΥΤ στη Γέρα. Ωστόσο η είδηση περί νέου ΚΥΤ έχει διαψευστεί και από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι υβριστικές αναρτήσεις περιλάμβαναν και φωτογραφία της δημοσιογράφου την οποία πήραν από το προσωπικό της προφίλ.

Η δημοσιογράφος κατέθεσε μήνυση κατά τεσσάρων ατόμων για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων το Σάββατο και ακολούθησαν οι δύο πρώτες συλλήψεις, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ατόμων οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης να τους παραπέμπει σε τακτική δικάσιμο. Οι αναρτήσεις ωστόσο δεν κατέβηκαν και η Αν. Παζιάνου προχώρησε χθες και σε δεύτερη μήνυση και ακολούθησαν οι δύο τελευταίες συλλήψεις.

"Ουσιαστικά η επίθεση εις βάρος μου εντάσσεται στο πλαίσιο επιθέσεων κατά της ελευθεροτυπίας και κατά δημοσιογράφων που αποδομούν ψευδείς ειδήσεις και τα τελευταία τρία χρόνια καλύπτουν ειδησειογραφικά από την πρώτη γραμμή το προσφυγικό" δήλωσε χθες στην "Α" η Ανθή Παζιάνου.

Απειλητικά τηλεφωνήματα δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η δημοσιογράφος προϊσταμένη του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη.

Θυμίζουμε ότι δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό καθώς πριν από λίγες ημέρες είχαμε συλλήψεις μετά από μήνυση του ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Λέσβο Στρ. Μπαλάσκα για διαδικτυακές ύβρεις που εξαπέλυσαν 16 άτομα σχετικά με χρονογράφημά του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο αστυνομικοί.

Για το περιστατικό η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νησιών εξέδωσε νέα ανακοίνωση καταγγέλλοντας "εντονότατα το ιδιαίτερα νοσηρό και επικίνδυνο κλίμα που, παρά τις συνεχόμενες παρεμβάσεις της, συνεχίζει να καλλιεργείται από ομάδες ακραίων στοιχείων εις βάρος δημοσιογράφων της Λέσβου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL