Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δ.Βίτσας: Στόχος η μείωση των μεταναστών στα νησιά σε 10.000 μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Βίτσας: Στόχος η μείωση των μεταναστών στα νησιά σε 10.000 μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Η μείωση τον προσφυγικών ροών, η συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας - Ισπανίας και οι δηλώσεις των Όρμπαν και Κουρτς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

«Αν εξαιρέσει κανείς τον Απρίλιο που είχαμε μία αύξηση των ροών, όλους τους άλλους μήνες είχαμε πολύ μεγάλη μείωση των ροών στον Έβρο και μια μείωση -αν κι όχι αντίστοιχη- στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Αυτό είναι καλό. Συγχρόνως, κάνουμε προσπάθεια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου ώστε κι ο ίδιος ο αιτών να ξέρει τι θα συμβεί: αν θα πάρει το άσυλο, αν διαπιστωθεί ως ευάλωτος ή αν θα επιστραφεί είτε στη χώρα καταγωγής του είτε στην Τουρκία. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να δουλεύουμε» επισήμανε ο Δ.Βίτσας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά, ιδιαίτερα τη Λέσβο και τη Σάμο. Είναι αναγκαίο οι διαδικασίες εκεί να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Στόχος είναι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να φτάσουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τους 10.000».

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφερόμενος σε «μια περίεργη και υποκινούμενη φημολογία» για νέα κέντρα στα νησιά ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν ισχύει» και πρόσθεσε ότι σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) θα υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα μνέο κέντρο στη Σάμο το οποίο θα αντικατστήσει το υπάρχον. «Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και το υπάρχον θα αποδοθεί στον δήμο για αξιοποίηση, αν προσχωρήσει το σχέδιο».

Όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν και του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός σημείωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ως κυβέρνηση, η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που προσπαθούν να επιβάλουν μία πολιτική αυταρχισμού, μία πολιτική της Ευρώπης- φρούριο . Οι κύριοι Κούρτς και Όρμπαν προσπαθούν να επιβάλουν μια φοβική ατζέντα. Αυτό δεν θα περάσει. Ο κ. Όρμπαν φτιάχνει μια αφήγηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Τέλος ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε αναφέρθηκε στα πέντε σημεία της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- Γερμανίας- Ισπανίας. 

«Πρώτον, ότι οι τρεις χώρες θα δουλέψουν μαζί, ώστε με ευρωπαϊκό τρόπο να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα. Δεύτερον, σε περιόδους κρίσης θα υπάρχει συνεργασία και βοήθεια από τη Γερμανία προς τις άλλες δύο χώρες. Τρίτον, θα συνδράμει η Γερμανία, ώστε να δοθεί επιπλέον βοήθεια οικονομική και σε υποδομές και προσωπικό στις άλλες δύο χώρες. Τέταρτον, στο μέλλον, οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στη Γερμανία και θα έχουν περάσει από την Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Ελλάδα. Το πέμπτο σημείο αφορά τις επανενώσεις οικογενειών στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπενθυμίζει ότι «έχουν γίνει ήδη δεκτά 2.000 αιτήματα ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα για επανένωση με την οικογένειά τους στη Γερμανία και υπάρχουν επιπλέον 900 ανάλογα αιτήματα».

«Αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το τεχνικό μέρος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Από αυτούς που θα επαναπροωθηθούν από τη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος στα νησιά. Θα έρχονται στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό σε σχέση με τη Συμφωνία», πρόσθεσε ο Δημήτρης Βίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL