Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Η συμφωνία με το Βερολίνο για το προσφυγικό ξεκλειδώνει 2.000 επανενώσεις οικογενειών προς τη Γερμανία»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ.Βίτσας αναφέρθηκε στο «θετικό ισοζύγιο» για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι «τα αιτήματα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα είναι 1100 όμως αυτά δεν μπαίνουν στη συμφωνία η οποία είναι πολιτική για να πράξουμε αυτά όσα προβλέπονται από το Ενωσιακό Δίκαιο»

«Δεν είναι καθόλου ασαφής η συμφωνία. Διαβάζω κι εγώ ορισμένες εφημερίδες, ορισμένες αναπαράγουν και ψέματα, τις κατηγορώ για ενσυνείδητα ψέματα. Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι μία πολιτική συμφωνία για να πράξουμε αυτά που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από το Ενωσιακό Δίκαιο» επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σχετικά με την πολιτική συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας - Ισπανίας για το μετανασατευτικό, που συνάφθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος, μιλώντας στον «Real FM» τόνισε «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 επανενώσεις οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από τη Γερμανία αλλά δεν υλοποιούνται και δεν υλοποιούνται γιατί η Ελλάδα δεν δέχεται τις επανεισδοχές από τη Γερμανία των οποίων η πρώτη εγγραφή έγινε στην Ελλάδα. Η συμφωνία λέει ότι αυτές οι 2.000 απελευθερώνονται δηλαδή θα πάνε στη Γερμανία».

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει άλλα 900 αιτήματα για ανθρώπους που θα πάνε στη Γερμανία. Από τη Γερμανία θα έρχονται αυτοί καταγράφηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Αυγούστου 2018 και μετά»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «θετικό ισοζύγιο» για τη χώρα μας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα αιτήματα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα είναι 1100 όμως αυτά δεν μπαίνουν στη συμφωνία, σας το αναφέρω ως στατιστικό στοιχείο. Το ισοζύγιο είναι θετικό αυτή τη στιγμή για εμάς με τη ρήτρα ότι αν υπάρξει Δουβλίνο 4, θα ισχύει μόνο αυτό. Τα στατιστικά στοιχεία του 2018 λένε ότι τα αιτήματα από τη Γερμανία που δεν έχουμε υλοποιήσει είναι 1.100».

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία και στην Ευρώπη γενικότερα για το μεταναστευτικό ο υπουργός σημείωσε: «Χρησιμοποιείται το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όχι ακριβώς για την επίλυση του αλλά για να προωθηθεί μια διαφορετική πολιτική στην Ευρώπη, που θέλει να είμαστε μαζί σε ότι αφορά τα τραπεζικά, αλλά χώρια σε ότι αφορά το κοινωνικό κράτος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια σειρά άλλα πράγματα. Αυτό που ονομάζω εγώ Ευρώπη-φρούριο. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα για μένα».

Ειδικότερα για την Ουγγαρία ο Δ.Βίτσας δήλωσε πως «έχω μια πρόσκληση από την Ουγγαρία, η οποία δεν θα γίνει τελικά, η οποία ξεκινάει από την λογική ότι η προσφυγική κρίση αυξάνει την εγκληματικότητα και ότι υπάρχει ένας δρόμος που περνάνε στην Ουγγαρία. Στην Ουγγαρία δεν έχει περάσει κανένας μετανάστης. Πώς το ισχυρίζονται; Φτιάχνουν μια αφήγηση που προδιαθέτει. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε ότι «κάποιοι μάς λένε ότι περνούν προς την Ευρώπη μέσω της Αλβανίας. Εγώ σημειώνω από την άλλη πλευρά ότι οι αιτήσεις επανεισδοχής από την Αλβανία προς την Ελλάδα για όλο το 2018 είναι μόνο τρεις, ενώ για το 2017 ήταν 18. Δικαιολογεί αυτό τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια; Δεν το δικαιολογεί».

Όσον αφορά στις ροές προς την Ελλάδα ο ίδιος τόνισε ότι «στον Έβρο οι προσφυγικές ροές έχουν κοπάσει. Η σημερινή ενημέρωση ήταν ότι χθες πέρασαν λιγότερα από 30 άτομα. Στα νησιά παρατηρείται μία δραστηριότητα διακινητών, οι οποίοι μας φέρνουν έναν μ.ό. γύρω στα 120 άτομα την ημέρα. Είναι μεγάλος αριθμός. Αναμένω να ορίσει ο Ερντογάν την κυβέρνησή του ώστε σε συνεννόηση με τον κ. Αβραμόπουλο, τον αρμόδιο επίτροπο, να συζητήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό, όπως λύσαμε την ιστορία στα βόρεια σύνορά μας να λύσουμε και αυτό το θέμα, ώστε να διευκολύνει η Τουρκία και να παραμένουν οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες στα εδάφη της. Γι αυτό μάλιστα ψηφίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής να λάβει η Τουρκία 3 δισ. ευρώ, για να διατηρεί αυτή την υποχρέωσή της».

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Βίτσας επισήμανε ότι «συγχρόνως κι εμείς θα πρέπει να πάρουμε μέτρα και παίρνουμε μέτρα για την αποσυμπίεση των νησιών, τα οποία είναι: γρήγορες διαδικασίες ασύλου, μεταφορά στην ενδοχώρα των ευάλωτων που δεν πρέπει να μπουν σε γεωγραφικό περιορισμό κι επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση ή οικειοθελείς επιστροφές».

Ά.Μέρκελ: Μέχρι 48 ώρες η παραμονή των αιτούντων άσυλο στα κέντρα φιλοξενίας

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας για το προσφυγικό τόνισε ότι αντίστοιχες συμφωνίες θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, να έχει αναλάβει τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)» και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Επιπρόσθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων, οι οποίοι θα φιλοξενούνται στα κλειστά κέντρα που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, θα εξετάζονται εντός 48 ωρών.

Δείτε όλα τα σχόλια