Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
"Η μέρα για τους πρόσφυγες πιο επίκαιρη και κρίσιμη από ποτέ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η μέρα για τους πρόσφυγες πιο επίκαιρη και κρίσιμη από ποτέ"

«20 του Ιούνη σήμερα, παγκόσμια ημέρα Προσφύγων, όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ. Αρκεί άραγε μόνο μια μέρα ή μόνο μία μνεία σε λίγες αράδες για να πει κάποιος ή κάποια ότι ασχολήθηκε με το ζήτημα;» διερωτάται το Τμήμα Προσφυγικής - Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες.

«Η μάχη για τα δικαιώματα των προσφύγων είναι για μας κάτι πολύ περισσότερο από μια εθιμοτυπική παγκόσμια ημέρα. Είναι μια μάχη δύσκολη, συνεχής, καθημερινή, πολυεπίπεδη. Η μάχη αυτή έχει να κάνει πρωτίστως με τον πυρήνα της ιδεολογίας μας, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο, την καθολική προάσπιση των δικαιωμάτων, τη διαμόρφωση των πολιτικών μας θέσεων αλλά και πρακτικά με τις παρεμβάσεις μας στο πεδίο, με τη συμμετοχή μας στα κινήματα.

Κι όμως σήμερα, 20 του Ιούνη, η μέρα για τους Πρόσφυγες, γίνεται πιο επίκαιρη και πιο κρίσιμη από ποτέ, παγκοσμίως:

Από τη μια πλευρά, στις Η.Π.Α. η πολιτική Τράμπ, φτάνει στο σημείο εν έτει 2018, να χωρίζει παιδάκια και βρέφη από γονείς, στοιβάζοντάς τα σε κλουβιά, στο όνομα της πάταξης της «παράνομης μετανάστευσης», γυρίζοντάς μας σε άλλες βάρβαρες εποχές. Μπορεί άραγε ένας άνθρωπος να είναι παράνομος; Μπορεί μια οικογένεια να διαμελίζεται;

Στην Ευρώπη, πάλι, η στάση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο πάει και σκληραίνει. Στην Ιταλία αρνούνται να δεχτούν πλοίο με αιτούντες άσυλο, ενώ ολόκληρη η Ε.Ε. υποκύπτει πλέον σε ξενοφοβικές, συντηρητικές ακόμα και ακροδεξιές νοοτροπίες ορισμένων κυβερνήσεων. Έκτακτες συσκέψεις και σύνοδοι κορυφής για το μεταναστευτικό, προώθηση της δημιουργίας hotspots εκτός Ευρώπης, χρησιμοποιώντας τις βόρειες ακτές της Αφρικής ως σύγχρονα ellis islands.

Η Ευρώπη και όλη η παγκόσμια κοινότητα κωφεύει και γυρνά την πλάτη μπροστά στα πραγματικά αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης που είναι οι πόλεμοι, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, η εξαθλίωση και οι δραματικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για όλα αυτά, αλλά τα τροφοδοτεί. Κουνά, όμως, το δάχτυλο στα θύματα αυτών των καταστάσεων, στους κατατρεγμένους ανθρώπους που ζητούν ασφαλές άσυλο σε κάποια άλλη γωνιά της γης, μετατρέποντάς τους έτσι από θύματα σε θύτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απέναντι σε κάθε τέτοια λογική και παλεύει σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να επαναφέρει τη συζήτηση στο σωστό πλαίσιο. Στο πλαίσιο των δικαιωμάτων, των διαχρονικών αρχών της Σύμβασης της Γενεύης, του διεθνούς δικαίου και της τήρησης της νομιμότητας. Ακόμα και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσοίωνο περιβάλλον, ακόμα κι αν μάχη αυτή έχει γίνει ένας συνεχής ανήφορος, είναι χρέος μας να τον ανέβουμε, δίχως εκπτώσεις και πισωγυρίσματα» σημειώνει το Τμήμα Προσφυγικής - Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL