Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Οι επιθέσεις ακροδεξιών στη Λέσβο προκαλούν αποτροπιασμό»

Eurokinissi

«Επιτακτική η ανάγκη, αντί της αμεριμνησίας που επιδεικνύει έως σήμερα ο κρατικός μηχανισμός, να αποδοθεί η πρέπουσα σημασία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση ακροδεξιών εκφράσεων και η περαιτέρω κοινωνική αποσταθεροποίηση» σημειώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Την ανησυχία της και τον αποτροπιασμό της για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που σημειώθηκαν χθες στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο εκφράζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες, με τη ρίψη κροτίδων και άλλων αντικειμένων στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και η εκφορά ρατσιστικών συνθημάτων, όπως «Κάψτε τους ζωντανούς», προκαλούν αποτροπιασμό. Το γεγονός, δε ότι παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη των δραστών της επίθεσης, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και χρήζει άμεσης διερεύνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕλΕΔΑ.

Επιπλέον, η οργάνωση υπογραμμίζει: «Η εμμονή στην εφαρμογή του γεωγραφικού περιορισμού κινδυνεύει να πλήξει ανεπανόρθωτα την κοινωνική και πολιτική συνοχή των νησιωτικών περιοχών. Η διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα νησιά, ως συνέπεια της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχει ήδη υπογραμμισθεί από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεσή του».

Καταλήγοντας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σημειώνει: «Παρίσταται επιτακτική η ανάγκη, αντί της αμεριμνησίας που επιδεικνύει έως σήμερα ο κρατικός μηχανισμός, να αποδοθεί η πρέπουσα σημασία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση ακροδεξιών εκφράσεων και η περαιτέρω κοινωνική αποσταθεροποίηση. Και τούτο ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τίποτα δεν «δικαιολογεί» τις, οργανωμένες κατά τα φαινόμενα, εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας. Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει τα έννομα αγαθά που τίθενται σε κίνδυνο, αποδίδοντας ευθύνες στους υπεύθυνους της χθεσινής επίθεσης».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία

Ολόκληρη η χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ανομίας. Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «μηδενικής ανοχής» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψυχική συνδρομή στους μπαχαλάκηδες.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο