Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ρ.Δούρου: Ζωτικός ο ρόλος των τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ.Δούρου: Ζωτικός ο ρόλος των τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Το ζωτικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κυρήσσοντας την έναρξη των εργασιών της διεθνούς ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Αττικής με θέμα: «Μετανάστευση και άσυλο: Προς μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση».

Η Ρ. Δουρου αναφέρθηκε στο προσφυγικό, λέγοντας ότι είναι ένα «φαινόμενο το οποίο ήλθε για να μείνει», καθώς όπως έχει επισημάνει και η πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, το «φαινόμενο», σε αντίθεση με την «κρίση», έχει χαρακτήρα μονιμότητας.

Συνεχίζοντας, η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού έχει αναδείξει, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Καρλ Χάιντς Λάμπερτζ, «τη βαθιά διαίρεση εντός της Ευρώπης, καθώς ορισμένες χώρες επέδειξαν την ετοιμότητά τους στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και άλλες προσπάθησαν να τους διώξουν.

Παράλληλα υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και αντιμετωπίζοντας τις ξενοφοβικές τάσεις που αναπτύσσονται.

«Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουμε, αποδεικνύοντας το πόσο ζωτικός μπορεί να είναι ο ρόλος μας», ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής, τονίζοντας ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι οι «κρίκοι» μιας αλυσίδας μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου, που συνδέει τα τρία επίπεδα διακυβέρνησης: ευρωπαϊκό, εθνικό τοπικό.

Επιπρόσθετα, η Ρ. Δούρου τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, επείγει αυτή η αλυσίδα να ισχυροποιηθεί. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, απαιτούν άμεσες ενέργειες», ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής, τονίζοντας ότι «η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση επείγει», καθώς είναι πλέον «ολοφάνερη» η αναποτελεσματικότητα του Μηχανισμού του Δουβλίνου και τα αδιέξοδα που δημιουργεί.

Στη συνέχεια, η περιφεριάρχης Αττικής αναφέρθηκε, στα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού τα οποία, όπως είπε, πολλαπλασιάζονται, καθώς και στις εκφράσεις εσωστρέφειας- κλεισίματος των συνόρων, αυστηροποίησης των εθνικών νομοθεσιών σε βάρος των προσφύγων/μεταναστών, για παράδειγμα από χώρες όπως αυτές της ομάδας Βίζεγκραντ ή την Αυστρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε και την πρόσφατη τοποθέτηση του Πρόεδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρωβουλή, σχετικά με την ανάγκη "οικοδόμησης της εξωτερικής και εσωτερικής αλληλεγγύης που χρειάζεται η Ευρώπη", καθώς και την πρότασή του για δημιουργία "ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα στηρίζει άμεσα, οικονομικά τις τοπικές αρχές που υποδέχονται, που εντάσσουν τους πρόσφυγες".

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε η Ρ. Δούρου, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών εδώ και 20 χρόνια, εξετάζει το προσφυγικό/μεταναστευτικό φαινόμενο από τη σκοπιά της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε επικεντρώσει τις αναλύσεις, τις αποφάσεις και τις συστάσεις μας στο κρίσιμο θέμα της υποδοχής των προσφύγων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε εμείς, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, που ανοίγουμε πρώτοι την αγκαλιά μας, που δίνουμε πρώτοι χέρι βοήθειας στους ξεριζωμένους, στις μητέρες και τα παιδιά, που αναζητούν καλύτερη, αξιοπρεπή ζωή», ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των τοπικών και περιφερειακών αρχών πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες/μετανάστες για να σταθούν στα πόδια τους.

«Μια πρόκληση που για εμάς, για τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, είναι διττή: Αφενός, παρέχουμε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης με σεβασμό προς την αξιοπρέπεια των ατόμων που φθάνουν στους δήμους και στις περιφέρειές μας. Αφετέρου, το πράττουμε αυτό, αντιμετωπίζοντας δύο ελλείψεις: έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και έλλειψη χρηματοδότησης», ανέφερε, τονίζοντας ότι χρειάζονται πόροι και η βοήθεια των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών. «Χρειαζόμαστε, οι περιφέρειες, να έχουμε άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, όπως το Asylum Migration and Integration Fund (AMIF)», είπε η Ρ. Δούρου, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα επιτακτικό αίτημα που έχουν θέσει υπόψη των προέδρων της Κομισιόν, της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Αττικής και οι ιταλικές περιφέρειες της Λάτσιο και της Σικελίας.

Εξάλλου, η Ρ. Δούρου ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε το Κέντρο Logistics ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες/μετανάστες, τον Μάρτιο του 2016, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκή καλή πρακτική, αναγνωρισμένη από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών.

Τέλος, αναφέρθηκε σε εκθέσεις του Κογκρέσου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θέτουν το θέμα της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών προέλευσης, διέλευσης και των ευρωπαϊκών Περιφερειών υποδοχής και ένταξης, σε σχέση με τις πολιτικές ένταξης. «Με δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης, με αλληλεγγύη, με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, με τους απαραίτητους πόρους, οι τοπικές και Ππεριφερειακές αρχές μπορούν να καταστήσουν το προσφυγικό/μεταναστευτικό φαινόμενο, παράγοντα ευημερίας και προόδου των ευρωπαϊκών κοινωνιών», τόνισε η Ρ. Δούρου, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL