Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Συνεχίζεται η "βαρυχειμωνιά" στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται η "βαρυχειμωνιά" στη Μόρια

Στο κατώφλι του 2018, αναρωτιόμαστε για τρίτη χρονιά πότε θα σταματήσουν νεογέννητα μωρά να κοιμούνται σε καφάσια και χαρτόκουτα σε σκηνές στη Μόρια ή σε άλλους καταυλισμούς σε νησιά, από τα οποία δεν μπορούν να φύγουν, εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, χωρίς το απαραίτητο έγγραφο που είτε τους παραπέμπει στη διαδικασία ασύλου είτε τους αναγνωρίζει ως ευάλωτες περιπτώσεις. Αναρωτιόμαστε πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε και φέτος σε ευρωπαϊκό έδαφος λόγω των συνθηκών που ζουν, πόσοι θα παγώσουν περπατώντας να βρουν την Ιθάκη τους σε μια Ευρώπη που γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη τόσο για τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου όσο και για τους ίδιους τους πολίτες της. Πόσοι ακόμα θα απελπιστούν και θα βάλουν τέρμα στη ζωή τους, πόσοι ακόμα θα τρελαθούν μέσα στους καταυλισμούς περιμένοντας το άσυλο ή στο άκουσμα της επιστροφής τους στην Τουρκία.

Μα πάνω από όλα αναρωτιόμαστε πότε η Ευρώπη θα σταθεί στο ύψος των αξιών και των ιδεωδών που θέλει να επικαλείται ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται πίσω από πολιτικές κλειστών συνόρων, εξωτερίκευσης της διαδικασίας ασύλου, απελάσεων αλλά και πίσω από τη χρηματοδότηση αφρικανικών κρατών με αντάλλαγμα να κρατούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στην περίπτωση μάλιστα της Λιβύης, η Ε.Ε. στηρίζει την κυβέρνηση του Βορρά εναντίον της κυβέρνησης του Νότου, ενώ στη χώρα δρουν ένοπλες ομάδες που εκτελούν χρέη... Ακτοφυλακής και έχουν κάνει την εμφάνισή τους σκλαβοπάζαρα!

Η πρόταση Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης, παρά την αρχική μη αποδοχή της, μοιάζει προάγγελος περαιτέρω σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και προκαλεί ανησυχία για τις αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν τον Ιούνιο του 2018. Η δε ανάληψη της κυβέρνησης στην Αυστρία από δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις προοικονομεί μια "μαύρη συμμαχία" με τις χώρες του Βίσεγκραντ στο θέμα του προσφυγικού. Φυσικά, η Ιστορία έχει δείξει σε τέτοιες περιπτώσεις ότι πρώτα οι "μαύρες πολιτικές" ξεκινάνε από τους "άλλους", μετά φτάνουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το Αιγαίο του μαρτυρίου των προσφύγων

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, κάθε μέρα φτάνουν σταθερά στα νησιά του Αιγαίου περίπου 100-200 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους με προσφυγικό προφίλ, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και κυρίως ευάλωτες περιπτώσεις, οι οικογένειες με παιδιά, έγκυοι γυναίκες ή γυναίκες με νεογέννητα, ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλά και γυναίκες μόνες με παιδιά. Μάλιστα ο πληθυσμός των παιδιών είναι αρκετά μεγάλος, όπως τονίζουν στην "Α" μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορέων, ενώ, όπως επισήμανε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας σε σχετική ημερίδα, μόλις το τελευταίο τετράμηνο έφτασαν 1.100 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Τα Κέντρα Ταυτοποίησης και Υποδοχής των νησιών της Λέσβου, Χίου και Σάμου είναι υπερπληθή και οι συνθήκες όχι απλώς απάνθρωπες, ενώ έχουν κάνει τον ίδιο τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να ομολογήσει ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ίδιο με το περσινό, όπως είχε αναφέρει ο Γ. Μουζάλας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2017, με επεκτάσεις των υπαρχόντων ΚΥΤ, όπως μετονομάστηκαν δηλαδή τα hotspots. Σχέδιο στο οποίο αντιδρούν οι δήμαρχοι των νησιών, οι οποίοι πότε μπλοκάρουν τη μεταφορά οικίσκων, πότε καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις είτε για να μην επεκταθούν οι εγκαταστάσεις είτε για τις συνθήκες στα κέντρα, παρ' ότι η εγκατάσταση των οικίσκων πιθανότατα θα βελτίωνε την κατάσταση κάπως.

Για να αντιμετωπιστεί στο μεταξύ ο υπερπληθυσμός και το γεγονός ότι οι άνθρωποι διαβιούν σε καλοκαιρινές σκηνές χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό, με τουαλέτες που τα λύματα πια κάνουν βόλτα στον καταυλισμό, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εντείνονται οι μεταφορές ευάλωτων περιπτώσεων στην ενδοχώρα, όσων δηλαδή επιτρέπει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Ωστόσο ο ρυθμός αφίξεων δεν έχει αφήσει μέχρι στιγμής να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα αυτών των μεταφορών στη Μόρια, τη Χίο και τη Σάμο.

Νέες αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο και η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Θα έλεγε κανείς ότι ουσιαστικά η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έχει φτάσει στα όριά της. Κάτι τέτοιο όμως κανείς δεν επιθυμεί να το παραδεχθεί, επικαλούμενοι τις αφίξεις προσφύγων κατά χιλιάδες του 2015 και την αναπόφευκτη σύγκριση με τις παρούσες αφίξεις, που, αν και αυξημένες, δεν φτάνουν τις 1.000 την ημέρα. Αυτό όμως και πάλι δεν αρκεί για την κατάσταση που επικρατεί, οπότε η λύση αναζητείται για άλλη μια φορά σε μια τρίτη αλλαγή της νομοθεσίας ασύλου με σύντμηση διαδικασιών, όπως έχει δηλώσει ο Γ. Μουζάλας, χωρίς όμως να επεκταθεί στο τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Οι υπάρχουσες πληροφορίες ωστόσο έκαναν λόγο για περιορισμό της δυνατότητας προσφυγής κατά των απορριπτικών αποφάσεων των επιτροπών ασύλου.

Είναι άλλωστε γνωστές οι πιέσεις των Ευρωπαίων από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας για γρήγορες επιστροφές, παρά το γεγονός ότι ο σεβασμός της συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου που επικαλούνταν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη δεν είναι συνώνυμα με άρον άρον επιστροφές.

Οι επίμαχες τροπολογίες αναμενόταν να περάσουν από τη Βουλή τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται τον Ιανουάριο και μάλιστα στις πρώτες συνεδριάσεις της.

Η μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των τροπολογιών αυτών στη Βουλή πιθανότατα oφείλεται και στο ταξίδι του Γ. Μουζάλα στην Άγκυρα. Ένα αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα είναι ότι η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, είχε "ανοίξει ένα παράθυρο να μπορούμε να μεταφέρουμε σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα ανθρώπους χωρίς να χάνουν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ώστε όταν τακτοποιηθεί το άσυλό τους, αν πάρουν άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα, αν όχι να επιστραφούν στην Τουρκία". Η επίσκεψη Μουζάλα πριν τα Χριστούγεννα αναμενόταν να επισφραγίσει αυτή την εξέλιξη, η οποία θα έπρεπε να μεταφραστεί πιθανότητα σε κάποια νομική διάταξη που θα ενταχθεί στις νέες αυτές τροπολογίες του Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL