Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Σύντμηση διαδικασιών ασύλου με φόντο τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντμηση διαδικασιών ασύλου με φόντο τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Μπορεί όλα τα βλέμματα να ήταν στραμμένα στη σύνοδο των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες, ειδικά και μετά την πρόταση Τουσκ, ωστόσο στο προσφυγικό μια εξίσου σημαντική είδηση επιβεβαιώθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτή της νέας αλλαγής στη νομοθεσία του ασύλου.

"Αυτή τη στιγμή, πάρα πολλοί σοβαροί νομικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, μελετάνε μια διαδικασία σύντμησης των διαδικασιών ασύλου χωρίς να παραβιαστεί όμως το Δίκαιο, η συνθήκη της Γενεύης. Πιστεύω ότι θα την έχουμε σύντομα", ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας την περασμένη Τρίτη στον ρ/σ Στο Κόκκινο προαναγγέλλοντας την τρίτη αλλαγή στη νομοθεσία ασύλου τα τελευταία δύο χρόνια μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Και φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να εξεταστεί ανεξάρτητα από την συζήτηση που υπάρχει στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή αλλά και από τις επαφές που έχει η ελληνική κυβέρνηση με Ε.Ε. και Τουρκία - με δεδομένη και την αύξηση αφίξεων στα νησιά.

Είναι άλλωστε γνωστές οι πιέσεις από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας για γρήγορες επιστροφές, παρά το γεγονός ότι ο σεβασμός της συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου που επικαλούνταν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη δεν είναι συνώνυμα με άρον άρον επιστροφές. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Γ. Μουζάλας στις επικρίσεις περί "καθυστερήσεων" απαντούσαν ότι κάθε υπόθεση εξετάζεται ατομικά και σύμφωνα με το Δίκαιο.

Ωστόσο, ο Γ. Μουζάλας δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε στο παρελθόν αναφερθεί σε ανάγκη συντόμευσης διαδικασιών, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι βαθμοί εξέτασης.

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν το περασμένο καλοκαίρι ότι την "τεχνογνωσία" της είχε προσφέρει ακόμα και γνωστή συμβουλευτική εταιρεία.

Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε τις προτάσεις της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων με φόντο μια απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης που δικαίωσε πρόσφυγα. Οι δικαστές προσέθεταν προτάσεις "συντόμευσης των διαδικασιών", που ξεκινούσαν από το πώς μπορούν να αντικαθίστανται οι δικαστικοί λειτουργοί που μετέχουν στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών έως και την κατάργηση της επίδοσης της απόφασης στον προσφεύγοντα αλλά και την εξαίρεση των πασχόντων από μετατραυματικό στρες από τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων. Ειδικά η τελευταία πρόταση πρέπει να συνυπολογιστεί με την ίδια την πραγματικότητα, δηλαδή ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές μας είναι επιζώντες άγριων εμφύλιων συγκρούσεων!

Το ίδιο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει μέχρι στιγμής περιγράψει τι θα περιλαμβάνει η σύντμηση διαδικασιών ασύλου, ενώ πηγές του παρέπεμπαν στην επιστροφή του υπουργού από τις Βρυξέλλες, από όπου αναμένονται ίσως και οι αλλαγές στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. "Είναι πολύ πιθανόν από την πλευρά της Τουρκίας να άνοιξε ένα παράθυρο από το αίτημα που είχαμε υποβάλει πέντε φορές στην Ε.Ε., να μπορούμε να μεταφέρουμε σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα ανθρώπους χωρίς να χάνουν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ώστε όταν τακτοποιηθεί το άσυλό τους, αν πάρουν άσυλο να μείνουν Ελλάδα, αν όχι να επιστραφούν στην Τουρκία. Τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε να δούμε εάν αυτό μπορεί να πάρει νομοτεχνική μορφή σε συμφωνία με την Τουρκία", δήλωνε ο Γ. Μουζάλας στο Κόκκινο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL