Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δέσμη προτάσεων για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμη προτάσεων για το προσφυγικό

Αυστηρά μηνύματα έστειλε ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας συνόδου κορυφής που σχεδόν τορπιλίστηκε, από την "απαράδεκτη και άστοχη παρέμβαση Τουσκ", όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.

Πρόταση που, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας- και σειρά άλλων ηγετών-, όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά υπονομεύει το μέλλον της Ε.Ε. και την έννοια της αλληλεγγύης "ως καταστατικής αρχής της Ε.Ε. βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας".

Δεν υπάρχει Ευρώπη "α λα καρτ"

"Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα, στο όνομα του ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγώντας τη βασική διαφωνία που έθεσε στο τραπέζι της συνόδου και κάνοντας λόγο για "βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ε.Ε.".

"Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις" τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει χάσμα "Δύσης - Ανατολής", εκτός από αυτό μεταξύ "Βορρά - Νότου" στην Ευρώπη, επισήμανε πως "υπάρχει χάσμα, αλλά ανάμεσα στις χώρες που σέβονται και αποδέχονται τους κανόνες με δικαιώματα και υποχρεώσεις και τις χώρες που θέλουν την Ευρώπη α λα καρτ". "Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν, αλλά, αν κάποιοι δεν θέλουν να μετάσχουν στην κοινή προσπάθεια, τουλάχιστον δεν μπορούν να εμποδίζουν όσους θέλουν να προχωρήσουν" υπογράμμισε.

"Δεν μπορεί λοιπόν για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες του Νότου σε ό,τι αφορά την οικονομία να υπάρχει το pacta sunt servanda, που μας έλεγαν τότε κουνώντας μας το δάχτυλο, και για κάποιους άλλους να υπάρχει το «περάστε, αν θέλετε, αν δεν θέλετε, καθίστε στο σαλόνι». Δε γίνεται αυτό", επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις

Ως προς το θέμα της χρηματοδότησης συμφώνησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία -με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και καινούργια- θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα προκειμένου να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και να μπορούν τρίτες χώρες να τα απορροφούν. "Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, αλλά να ενταχθούν οι στόχοι μας στο μεταναστευτικό στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε." ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που τέθηκαν αφορούν τα εξής: Η χρηματοδότηση τρίτων χωρών στο ανωτέρω πλαίσιο θα πρέπει να συναρτάται με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως η φτώχεια και οι πόλεμοι, και να ενταχθούν στην αναβάθμιση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η ίδρυση ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και ευρωπαϊκού μηχανισμού επανεγκατάστασης με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης, προτάσεις που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες με σύντομο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Ακόμη υπογραμμίστηκε ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, την αποσυμφόρηση των νησιών και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL