Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο Σύνταγμα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης στήριξη στο δίκαιο αίτημα της επανένωσης (βίντεο - φωτογραφίες)

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, οι 14 πρόσφυγες απεργοί πείνας θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για την μέχρι τώρα πορεία του αγώνα τους και για τη συνέχισή του

Στο πλευρό των προσφύγων που για 13η ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας στο Σύνταγμα, διεκδικώντας την επανένωση με τις οικογένειές τους (το αυτονόητο δικαίωμά τους!), βρέθηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος.

Παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, οι 14 πρόσφυγες - απεργοί πείνας συνεχίζουν τον αγώνα που ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου, μέχρι να ικανοποιηθεί το αυτονόητο αίτημά τους: η επανένωση με τις οικογένειες τους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 13/11, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Φίλη, Γιώργο Ψυχογιό και Ελένη Σταματάκη, αλλά και μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, βρέθηκε στο Σύνταγμα και συνομίλησε με τους απεργούς πείνας οι οποίοι επανέλαβαν ότι θα επιμείνουν μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Μάλιστα, όπως υπενθύμισε ένας εκ των προσφύγων μιλώντας με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δύο από αυτούς, παρ’ ότι πήραν στα χέρια τους την έγκριση και τα εισιτήρια της επανένωσης (σ.σ: φωτογραφία παραπάνω), συνεχίζουν την απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους υπόλοιπους πρόσφυγες.  

Άλλωστε, το ζήτημα της επανένωσης αφορά πάνω πάνω 4000 πρόσφυγες, των οποίων η οικογενειακή επανένωση έχει εγκριθεί.

«Η Γερμανία, αν και ρητά δεν λέει όχι στο αίτημα (σ.σ.: πρόσφατα, όπως είπαν οι πρόσφυγες, έδωσε πάλι κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα), προβάλλει εμπόδια που δυσχεραίνουν την αναχώρηση των ανθρώπων από την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να κάμψει αυτή τη Γερμανική αδιαλλαξία, αδιαλλαξία που μεγαλώνει υπό την πίεση της ακροδεξιάς», υπογραμμίζει στο Left.gr o N. Φίλης.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν οικογένειες με τον έναν γονέα στη Γερμανία και τη μητέρα με το παιδί εδώ, απροστάτευτα, σημείωσε η Ελ. Σταματάκη σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντίστοιχη ερώτηση είχαν καταθέσει εξάλλου, στις 22 Ιουνίου 2017, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πρόκειται για ένα δικαίωμα το οποίο προστατεύεται πλήρως από τη γενική αρχή της οικογενειακής ενότητας της Σύμβασης της Γενεύης και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ενώ απορρέει και από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημειώνει στο Left.gr o Γ. Ψυχογιός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο από κάθε άποψη το γεγονός να κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι εδώ μην έχοντας το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

 

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα είναι αυτό του αντιτίμου του εισιτηρίου το οποίο ως τώρα αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Σε πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία προσφύγων και αλληλέγγυων, εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι ότι σύντομα θα είναι σε θέση το κράτος να το καλύψει, όπως έχει υποχρέωση ενώ, επίσης, σημείωσαν ότι η ελληνική πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες για ακόμη πιο γρήγορη διευθέτηση των διαδικασιών επανένωσης.

Μέσω της παρουσίας τους στο πλευρό των απεργών πείνας, ζητούν την άμεση και ασφαλή μεταφορά των ανθρώπων αυτών και όλων όσων εκκρεμούν τα αιτήματά τους για οικογενειακή επανένωση στα αντίστοιχα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

«Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και περιορισμοί αυτού του δικαιώματος αντιβαίνουν τόσο στο διεθνές όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που οφείλουμε σε κάθε χωρισμένη οικογένεια», σχολίασε ο Γ. Ψυχογιός καλώντας όλα τα κράτη - μέλη αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, ώστε να λυθεί το ζήτημα στη βάση της αλληλεγγύης και του σεβασμού στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, οι 14 πρόσφυγες απεργοί πείνας θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για την μέχρι τώρα πορεία του αγώνα τους και για τη συνέχισή του.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο