Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Αναλυτική παρουσίαση από τον Γ. Μουζάλα / Το κυβερνητικό σχέδιο για τον χειμώνα των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναλυτική παρουσίαση από τον Γ. Μουζάλα / Το κυβερνητικό σχέδιο για τον χειμώνα των προσφύγων

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό παρουσίασε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με επέκταση των κέντρων υποδοχής στα νησιά, εξεύρεση θέσεων σε ξενοδοχεία, αξιοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας σε έκτακτη ανάγκη και προαναχωρησιακά κέντρα. "Για τα νησιά θέλουμε: Να εφαρμόσουμε το ίδιο σχέδιο στις καινούργιες συνθήκες χωρίς πικρίες και κατηγορίες", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μουζάλας θυμίζοντας τις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσθέτοντας ότι έχει μάλιστα στείλει πριν από 10 ημέρες επιστολή προς τους δημάρχους των νησιών ζητώντας να δουν μαζί πώς μπορούν να εφαρμόσουν το σχέδιο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει στείλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς την DG Home και προς την DG Echo, προς την Ύπατη Αρμοστεία και τον ΙΟΜ, ζητώντας ξενοδοχεία στα νησιά, σημειώνοντας ότι φέτος οι ξενοδόχοι της Μυτιλήνης και της Χίου δέχονται να παράσχουν δωμάτια. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης να δοθούν θέσεις και στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία, κάτι που έγινε πέρυσι τον χειμώνα, πάντα ως προσωρινές, μόνο δηλαδή για το διάστημα του χειμώνα και μέχρι να βρεθούν τα διαμερίσματα που υπολείπονται του προγράμματος ενοικίασης διαμερισμάτων στην ενδοχώρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το πρόγραμμα προέβλεπε 30.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα και μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 20.000, ενώ μέχρι τέλος του 2017 υπολογίζεται να έχουν δοθεί ακόμα 3.000 - 4.000 θέσεις.

Νησιά και Τουρκία

Σχετικά με την κατάσταση στα νησιά παραδέχθηκε ότι στη Μόρια οι "συνθήκες είναι πολύ κακές, στη Σάμο κακές, αλλά έχουμε ήδη μια αισθητή βελτίωση, στη Χίο δεν είναι καλές, αλλά μπορούμε να τις φτιάξουμε καλύτερες", προσθέτοντας ότι έκλεισε η Σούδα και αναλύοντας παράλληλα την αλλαγή που έχει συντελεστεί από τις 15 Αυγούστου, με τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά και στα χερσαία σύνορα της χώρας.

"Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η δήλωση Ευρώπης - Τουρκίας ισχύει" επεσήμανε, σημειώνοντας ότι "ως κυβέρνηση βρισκόμαστε σε μια ανησυχία από αυτή την αύξηση. Δεν θεωρούμε ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχει καταπέσει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, έχουμε αυξήσει όμως τις διπλωματικές μας επαφές και πιέσεις, προκειμένου τα δυο μέρη αυτής της συμφωνίας, η Ευρώπη και η Τουρκία, να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον απαραίτητο τρόπο, στις υποχρεώσεις τους".

Επιπλέον σημείωσε ότι "η κυβέρνηση μιλάει για αποσυμφόρηση των καμπ", διευκρινίζοντας ότι από τα νησιά μπορούν να μεταφερθούν συγκεκριμένες κατηγορίες προσφύγων στην ενδοχώρα και τονίζοντας ότι "το να μεταφέρεις ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, οδηγεί σ’ ένα νέο 2015". Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή τη φορά η επανάληψη του 2015 θα είναι με κλειστά σύνορα. "Εμείς κάναμε τον Οκτώβριο 2.796 αναχωρήσεις από τα νησιά. Τον Οκτώβριο ήρθαν 4.000 στα νησιά, 3.998" είπε.

Εξήγησε μάλιστα ότι θα κρατηθούν κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα που ήταν να κλείσουν για να είναι έτοιμη η χώρα, δεδομένης της αυξημένης ροής.

Αναφέρθηκε επίσης στις διπλωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση της βίζας με την Τουρκία στα νησιά, στην άνοδο του τουρισμού εκεί, αλλά και στην ανάγκη να αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία. Μίλησε επίσης για την αύξηση και των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν τους 2.900 και τις ασφαλείς ζώνες στα ΚΥΤ. Στα ζητήματα ασύλου μίλησε για την ποιότητα των αποφάσεων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε οι πρώτοι στην Ε.Ε. σε αριθμό αιτήσεων και υπογράμμισε ότι "η χώρα μας δεν υπέκυψε σε πιέσεις, να ονομάσει οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα ως 'ασφαλή τρίτη χώρα'".

Περί παραίτησης

Για την είδηση περί παραιτήσεώς του ο Γ. Μουζάλας είπε ότι "δεν μεταφέρω ποτέ σε μια συνάντηση που έχω ως υπουργός κάτι που μπορεί να έκανα σε εσωκομματικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει ένα γεγονός, ότι εγώ εδώ είμαι ως υπουργός", ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά τιμητική» την πρόταση για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τις δηλώσεις Τίμερμανς

Στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ότι δεν αξιοποιείται από την Ελλάδα η χρηματοδότηση που έχει διατεθεί από την Ε.Ε. για το προσφυγικό, ο Γ. Μουζάλας παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση προσθέτοντας επίσης ότι «υπάρχει μια αυξητική τάση στην απορρόφηση των κονδυλίων» και θυμίζοντας ότι τα κονδύλια αυτά δεν έχουν διατεθεί μόνο στο κράτος, αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία και σε ΜΚΟ.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας τόνισε ότι προβλέπονται 1.626 θέσεις συνολικά για όλες τις υπηρεσίες και λείπουν 800 υπάλληλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL