Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το καλοκαίρι έφυγε, ο ρατσισμός επιστρέφει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το καλοκαίρι έφυγε, ο ρατσισμός επιστρέφει

Ανησυχία προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καλεί όλες τις δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε επαγρύπνηση ώστε να κλείσουν τον δρόμο στον φασισμό, που προσπαθεί ξανά να σηκώσει κεφάλι. Η ανακοίνωση φωτογραφίζει τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Σάμο, όπου, με άλλοθι τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί, έχει αναθαρρέψει ένα νέο ξενοφοβικό ρεύμα, το όποιο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτείται μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, «κινήσεων πολιτών», αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών, που ξεκινούν νέα αντιπροσφυγική εκστρατεία και νέο κύμα μισαλλοδοξίας. Παράλληλα καταγγέλλεται “η πρόσφατη επίθεση που έγινε από τραμπούκους στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Παλαιοκάστρου Σάμου κατά της ΜΚΟ Άρσις και άλλων αλληλέγγυων”, σε συνδυασμό με “τα ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα και αναρτήσεις στο facebook κατά των εργαζομένων στη ΜΚΟ και η προκλητική απειλή της κίνησης «Σάμος SOS» πως όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα στέγασης προσφύγων είναι εχθρός και αντίπαλος”.

Οι ανησυχητικές αυτές επισημάνσεις που περιέχονται στην ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων έρχονται να προστεθούν σε μια γενικευμένη προσπάθεια πυροδότησης του ήδη βεβαρημένου κλίματος που επικρατεί τόσο στη Σάμο όσο και στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν αναλάβει τη φιλοξενία ενός ομολογουμένως δυσανάλογου για τις δυνατότητές τους αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Στο τελείωμα της τουριστικής σεζόν και ενώ οι αρμόδιοι φορείς και το υπουργείο αγωνίζονται να δημιουργήσουν και να εξασφαλίσουν τις υποδομές για αξιοπρεπή ζωή των φιλοξενούμενων τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, με σεβασμό στον τοπικό πληθυσμό, κάποιοι επιχειρούν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα επαναφέροντας κραυγές και συνθήματα μιας ακραίας μειοψηφίας που με το ένα χέρι εισπράττει από τα κονδύλια της Ε.Ε. που κυκλοφορούν στα νησιά και με το άλλο χέρι πετροβολά τους “ανεπιθύμητους”.

Δεν είναι του παρόντος να ανοίξει αυτή η συζήτηση, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει. Ίσως όταν με το καλό περάσει η κρίση θα πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα με το όνομά τους και να κάποιοι να κάνουν ταμείο για τα όσα κέρδισαν στην πλάτη των προσφύγων, είτε πουλώντας ανθρωπισμό είτε εκβιάζοντας καταστάσεις. Ίσως να καταρριφθούν μύθοι και ίσως κάποιοι να πέσουν από τα σύννεφα αν γίνει ένας δημόσιος και ανοιχτός απολογισμός αυτών που έχασαν και αυτών που κέρδισαν από την προσφυγική κρίση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αλλά αξίζει τον κόπο να γίνει αυτός ο απολογισμός κάποια στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL