Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Το πρόγραμμα Estia για στέγαση προσφύγων σε Λάρισα και Καρδίτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα Estia για στέγαση προσφύγων σε Λάρισα και Καρδίτσα

Σε ένα ξύλινο σκάφος 25 μέτρων εντοπίστηκαν χθες το πρωί και περισυνελέγησαν από το δεξαμενόπλοιο Rhino, υπό σημαία Σιγκαπούρης, 103 πρόσφυγες στη ανατολικά της Κρήτης

Άτυπη επίσκεψη σε Λέσβο και Κω πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τον Εσθονό υπουργό Εσωτερικών. Στο μεταξύ χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο Λαρισαίων ανακοίνωσε την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στις δύο πόλεις της Θεσσαλίας προσφέροντας στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνολικά 600 πρόσφυγες. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επέκταση του προγράμματος Estia - Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Προβλέπονται θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε 30 διαμερίσματα στην Καρδίτσα και σε 70 διαμερίσματα στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα Estia στην Καρδίτσα υλοποιείται από την ΑΝΚΑ -Αναπτυξιακή Καρδίτσας- και προβλέπει τη σταδιακή στέγαση σε διαμερίσματα για συνολικά 180 πρόσφυγες, ενώ στη Λάρισα υλοποιείται από τη ΔΗΚΕΛ -Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας- και αφορά τη φιλοξενία συνολικά 420 προσφύγων.

Με την έναρξη του προγράμματος Estia στις δύο πόλεις της Θεσσαλίας είναι πλέον οκτώ οι δήμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά, Κρήτη, Τρίκαλα, Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα, Καρδίτσα και Λάρισα, όπως σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

103 πρόσφυγες σε ξύλινο σκάφος ανατολικά της Κρήτης

Σε ένα ξύλινο σκάφος 25 μέτρων εντοπίστηκαν χθες το πρωί και περισυνελέγησαν από το δεξαμενόπλοιο Rhino, υπό σημαία Σιγκαπούρης, 103 πρόσφυγες στη ανατολικά της Κρήτης. Όπως έγινε γνωστό, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα ενός εκ των επιβαινόντων του ξύλινου σκάφους στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πρόκειται για πρόσφυγες από το Ιράν και τη Συρία και μεταξύ τους βρίσκονται 21 παιδιά και τέσσερις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Kατά τα άλλα συνεχίζει να παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού, τη Δευτέρα κατεγράφησαν συνολικά 173 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Διαμαρτυρία για τις πολιτικές της Ε.Ε.

Στο μεταξύ χθες ο χώρος στέγασης προσφύγων City Plaza πραγματοποίησε διαμαρτυρία σε Ακρόπολη και Καπνικαρέα με πανό κατά των αντιμεταναστευτικών πολιτικών της Ε.Ε. απαιτώντας το τέλος των θανάτων στη Μεσόγειο και σε όλα τα σύνορα.

H δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο της διεθνικής καμπάνιας Welcome United, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL