Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Νέο ευρωπαίκό πρόγραμμα για στέγαση και διατροφή των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο ευρωπαίκό πρόγραμμα για στέγαση και διατροφή των προσφύγων

Ένα νέο πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ΕSTIA - Emergency Support to Integration & Accommodation), που αναμένεται να συμβάλει στη μετάβαση από τους προσφυγικούς καταυλισμούς με συσσίτια στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τις κάρτες μετρητών (cash card), που θα δώσουν στους πρόσφυγες μια αίσθηση αυτονομίας, αξιοπρέπειας και μια ζωή πιο ενταγμένη σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας, όχι σε σκηνές, αλλά σε κανονικά σπίτια, παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους επιτρόπους Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ESTIA ανέρχεται συνολικά στα 151 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως είχε άλλωστε υλοποιηθεί και το προηγούμενο πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, το νέο πρόγραμμα ανεβάζει τη συνολική στήριξη έκτακτης ανάγκης από τη DG ECHO στην Ελλάδα στο ποσό των 401 εκατομμυρίων ευρώ, που διατέθηκαν μέσω 15 ανθρωπιστικών εταίρων (διεθνείς οργανισμοί και μεγάλες ΜΚΟ).

Κάρτες και ενοικίαση σπιτιών

Όπως εξήγησε ο Χρ. Στυλιανίδης , το πρόγραμμα ESTIA αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά την παροχή προπληρωμένων καρτών με μετρητά (cash card) ύψους 57,6 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό των χρημάτων ανά οικογένεια εξαρτάται από το μέγεθος της οικογένειας και δεν ξεπερνά τη βοήθεια που λαμβάνει μια φτωχή ελληνική οικογένεια, όπως διευκρίνισε ο Γ. Μουζάλας. Με τα χρήματα αυτά οι πρόσφυγες θα μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων σε δήμους που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 93 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική πρόβλεψη αφορά 22.000 θέσεις φιλοξενίας και σκοπός του προγράμματος είναι να φτάσει μέχρι τέλος του 2017 στις 30.000 θέσεις φιλοξενίας. Από αυτές, οι 2.000 θα προορίζονται για τα νησιά και οι υπόλοιπες για την ηπειρωτική Ελλάδα, σε δήμους όπως οι Τρικάλων, Λιβαδειάς, οι τέσσερις δήμοι της Κρήτης και οι Λαρίσης και Καρδίτσας.

"Προετοιμάζουμε το έδαφος για την ανάληψη πια από το ελληνικό κράτος" τόνισε ο Χρ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει το πρόγραμμα τόσο στους πρόσφυγες στους οποίους θα δοθεί μια "αίσθηση αξιοπρέπειας και ελπίδας" -όπως ανέφερε- όσο όμως και στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ωφεληθούν οικονομικά (ενοίκια, ψώνια από τοπική αγορά), ενώ θα συμβάλει και στην ενσωμάτωση του πληθυσμού στις πόλεις. Σχετικά με τη διάρκεια του προγράμματος, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η παρούσα πρόβλεψη φτάνει μέχρι τα μέσα του 2019, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει την αποχώρηση των ανθρωπιστικών κονδυλίων από άλλα κανάλια, όπως το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από το ξεκίνημα της κρίσης ώς το 2020 στην Ελλάδα από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα προέρχεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Για την περίοδο 2014-2020 έχει διατεθεί το ποσό των 509 εκατ. στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του AMIF και του ISF. Επίσης, έχουν διατεθεί 361,8 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στις ελληνικές αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και ο Χρ. Στυλιανίδης και ο Γ. Μουζάλας δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, σημειώνοντας ότι μείωσε τις ροές στα νησιά και ότι έδωσε δικαιώματα στους Σύρους στην Τουρκία. Ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τον χειμώνα ώστε να αποφευχθούν περιστατικά σαν τα περσινά, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Συνεχίζονται οι παραβάσεις

Επιπλέον, ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για την απόρριψη από τον γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των αιτιάσεων της Ουγγαρίας και Σλοβενίας για την ακύρωση της απόφασης για το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και επισήμανε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας- οι οποίες δεν εφαρμόζουν την μετεγκατάσταση. "Έχουν έναν μήνα να αλλάξουν στάση" σημείωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, στέλνοντας ένα τελευταίο μήνυμα προς τα κράτη - μέλη "να επιδείξουν στην πράξη ότι πιστεύουν στις αρχές της Ευρώπης».

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών για τα παιδιά πρόσφυγες και τους ασυνόδευτους ανήλικους, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα παράσχει μεταβατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του πιλοτικού σχεδίου για την κηδεμονία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Κλείνει καταυλισμός

Ο Γ. Μουζάλας έκανε λόγο για "τεράστια ποιοτική αλλαγή" με το πέρασμα από τους καταυλισμούς στα διαμερίσματα και από τα συσσίτια, τονίζοντας ότι ήδη το 70% έχουν λάβει την προπληρωμένη κάρτα και αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο να την λάβουν όλοι οι πρόσφυγες. Σημείωσε ότι από τους 43 καταυλισμούς έχουν κλείσει οι 6 μέσα σε 5 μήνες και αναμένεται μέχρι τέλους Αυγούστου να κλείσει και ο καταυλισμός της Softex. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι κατά τη μετάβαση -τόσο από τους καταυλισμούς στα διαμερίσματα αλλά και από την αντικατάσταση των ΜΚΟ από το κράτος στα νησιά, καθώς αλλάζει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- θα υπάρξουν κενά, όμως εξέφρασε, την πεποίθησή του ότι δεν θα είναι τέτοια που θα έχουν δραματικές συνέπειες για τους πρόσφυγες. Επανέλαβε επίσης ότι με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στέγασης σκοπός είναι να αποδοθούν στους δήμους.

Για την ένταση που επικρατεί στα νησιά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε συνδέοντάς τη με τις ροές, ενώ αναφέρθηκε στην άρνηση των δημάρχων των νησιών να εφαρμόσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης που περιελάμβαναν και τα κλειστά "μικρά προαναχωρησιακά κέντρα".

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρέστη επίσης, καθώς η Αθήνα ήταν ο πρώτος δήμος εφαρμογής τού συγκεκριμένου προγράμματος και σημείωσε ότι ο δήμος διαχειρίζεται 300 διαμερίσματα, στα οποία έχουν στεγαστεί 3.257 ωφελούμενοι, από τους οποίους το 45% έχει ήδη μετεγκατασταθεί (1.468 άτομα). Μέχρι σήμερα διατέθηκαν από προπληρωμένες κάρτες στην τοπική οικονομία 675.000 ευρώ, πληρώθηκαν σε ΔΕΚΟ 440.000 ευρώ, δόθηκαν 1.163.000 ευρώ σε ενοίκια διαμερισμάτων, ενώ το κόστος εξοπλισμού και επίπλωσης των διαμερισμάτων ανήλθε σε ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως επισήμανε, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της ΚΕΔΕ λέγοντας ότι «ήταν ουσιαστικά απούσα. Το μόνο που έλεγε ήταν ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Εγώ επέμενα ότι αν δεν υπήρχε σχέδιο, εμείς οι πόλεις έπρεπε να το φτιάξουμε».

Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, ο Φ. Λεκλέρ τόνισε την ανάγκη οι πρόσφυγες να μπορούν να λαμβάνουν το συντομότερο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ μιλώντας για ενσωμάτωση, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία τους με τους δήμους, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της Λιβαδειάς ήταν σημαντικό βήμα για να δείξουν ότι και μικρές περιοχές μπορούν να συμβάλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL