Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Γ. Μουζάλας: "Αξιοπρεπή camp για αξιοπρεπείς ανθρώπους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: "Αξιοπρεπή camp για αξιοπρεπείς ανθρώπους"

«Αξιοπρεπή camp για αξιοπρεπείς ανθρώπους» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες και τη Δράμα, τις οποίες επισκέφθηκε σήμερα, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία τους.

   Συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα,  Δανιήλ Εσδρά και τον συντονιστή του ΔΟΜ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας Τζιανλούκα Ρόκο, ο υπουργός διαπίστωσε ιδίοις όμασι τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δύο αυτές δομές και συνομίλησε με κάποιους από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί.

   Τα δύο κέντρα φιλοξενίας θα λειτουργούν με ευθύνη του ΔΟΜ υπό την εποπτεία και το συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η δομή των Σερρών αποτελείται από 94 μονάδες διαμονής, με συνολική χωρητικότητα έως 650 άτομα (σήμερα φιλοξενούνται 487 άτομα), ενώ η μονάδα στη Δράμα αποτελείται από 70 διαμερίσματα για περίπου 400 άτομα.

   «Σήμερα, μετά τη διάλυση της Ειδομένης υπάρχει μια τεράστια αλλαγή: αξιοπρεπή camp για ανθρώπους που δικαιούνται αξιοπρέπεια από τους Έλληνες, που η αξιοπρέπεια αυτή αντανακλά στον λαό μας, υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, μετά το πέρας των επισκέψεών του στις δύο δομές.

   Ο υπουργός ευχαρίστησε τους κατοίκους των Σερρών και της Δράμας για τη συμβολή τους στην ευόδωση του όλου εγχειρήματος, όπως επίσης «τον Στρατό, την Αστυνομία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που με δικά της χρήματα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βοήθησε να υλοποιηθεί αυτό το έργο».

   «Χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους κατοίκους, χωρίς την αγάπη των κατοίκων, χωρίς την προσπάθεια του Στρατού και της Αστυνομίας, δεν θα είχαν γίνει αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε πως «η κατάσταση αυτή θα παγιωθεί έτσι, εφόσον η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας συνεχίζεται και δεν αλλάξει κάτι».

   Από τις Σέρρες, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις ενοικιάσεις σπιτιών για τη φιλοξενία προσφύγων, επισημαίνοντας πως είναι «ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα», καθώς «βοηθάει στην καλύτερη ένταξη των προσφύγων» αλλά και «στο να μην δημιουργούνται γκέτο».

   Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «αργεί καθώς η Ευρώπη φάνηκε τσιγκούνα στη μετεγκατάσταση», όμως, όπως υπογράμμισε, «12.500 πρόσφυγες έχουν ήδη μετεγκασταταθεί και κάθε μήνα μετεγκαθίστανται περίπου 800 με 1000 άτομα».

   «Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε σε μια καλύτερη ζωή και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λειτουργία και καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έχει δάκρυ το μεταναστευτικό. Δεν υποσχόμαστε πέργκολες με λουλούδια, προσπαθούμε όμως πάρα πολύ σκληρά μέσα στην οικονομική κρίση να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, στις νομικές και τυπικές».

   Ευχήθηκε, τέλος, «καλή πατρίδα» στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

   Για «ένα πολύ μεγάλο βήμα στην όλη κατάσταση στην Ελλάδα για το πώς πρέπει να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες σε συνθήκες ανθρώπινες, σωστές» έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς, ενώ τόσο ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, όσο και ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ευχαρίστησαν τον υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα camp και τόνισαν την ανάγκη υποστήριξης της όλης προσπάθειας.

   Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, υπογράμμισε την ευαισθητοποίηση της «προσφυγομάνας Δράμας» στο όλο ζήτημα κι επισήμανε πως ήδη έχουν εμβολιαστεί 157 παιδιά από έξι έως 18 ετών, ενώ έχουν δημιουργηθεί και 76 θέσεις για παιδιά σε δύο σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.
 
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL