Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Η Ε.Ε. πιέζει την Ελλάδα να μειωθούν οι καταγεγραμμένοι ευάλωτοι πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ε.Ε. πιέζει την Ελλάδα να μειωθούν οι καταγεγραμμένοι ευάλωτοι πρόσφυγες

Σε μια πολύ σημαντική καταγγελία προχώρησε χθες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ηuman Rights Watch - HRW), κάνοντας λόγο για πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές αρχές και οι οργανώσεις ιατρικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που καταγράφονται ως ευάλωτες ομάδες. Η καταγγελία έρχεται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ της εφημερίδας μας που είχε φιλοξενήσει μαρτυρία ψυχολόγου στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο οποίος επεσήμανε ότι βλέπει θύματα βασανιστηρίων, τα οποία όμως οι επίσημες υπηρεσίες δεν έχουν απαραίτητα καταγράψει ως θύματα βασανιστηρίων, δηλαδή ως ευάλωτους.

Η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση τώρα προτιμούν να κρατούν όλους τους αιτούντες άσυλο στα νησιά, σημειώνει ο οργάνωση. Πριν από τη νέα πολιτική, οι αιτούντες άσυλο που καταγράφονταν ως "ευάλωτοι" μεταφέρονταν στην ενδοχώρα και εξαιρούνταν από τις διαδικασίες επιστροφής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι στο κοινό σχέδιο της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας του περασμένου Δεκεμβρίου καταγράφονταν ως μέτρο αποσυμπίεσης των νησιών το να μην εξαιρούνται πια οι ευάλωτοι πρόσφυγες από τις διαδικασίες της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της HRW, αξιωματούχος της Ε.Ε. έφτασε να πει στην ερευνήτρια της οργάνωσης ότι, κατά την άποψή του, η αναγνώριση μεγάλου αριθμού ευάλωτων ατόμων και η μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για άλλους «ευάλωτους» ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα. "Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου οι ευάλωτοι άνθρωποι θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη"! Ενώ φυσικά έσπευσε να χρεώσει τον μεγάλο αριθμό -κατά την Ε.Ε.- καταγεγραμμένων ευάλωτων προσφύγων στα αόριστα κριτήρια της ελληνικής νομοθεσίας.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, η έκθεση προόδου του Μαρτίου σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας αναφέρει ότι η ελληνική υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης, μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), "καταβάλλουν προσπάθειες για τον ορισμό ορισμένων κατηγοριών ευάλωτων κατηγοριών και την ανάπτυξη ενός πρότυπου ιατρικής εκτίμησης για την καταγραφή ευάλωτων ατόμων".

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν θέλησε να σχολιάσει την καταγγελία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ανοίξει ο χώρος φιλοξενίας της Θήβας.

Κατά τα άλλα, σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ διευκρινίζει ότι η συμμετοχή του Γιώργο Παπανδρέου στο Leadership Council και το Board of Directors της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Mercy Corps, της οποίας δύο μέλη κατηγορούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και οικονομική διαφθορά, είναι αποκλειστικά ως "διακεκριμένη προσωπικότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL