Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Μεταφέρονται από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταφέρονται από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (Video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 6.30 το πρωί η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση των τριών δομών φιλοξενίας του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες.

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο. Εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής 168 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε τέσσερα πούλμαν του ΔΟΜ προκειμένου να μεταφερθούν στη Θήβα και δύο αστικά λεωφορεία με κατεύθυνση το τμήμα αλλοδαπών για εξακρίβωση στοιχείων.

Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι ξεκίνησαν από το Ελληνικό, τα πρώτα τρία πούλμαν με οικογένειες προσφύγων και μεταναστών με κατεύθυνση τη δομή φιλοξενίας της Θήβας. Στα πούλμαν έχουν επιβιβαστεί σύμφωνα με πληροφορίες, 84 άτομα.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να αναχωρήσουν περισσότερα πούλμαν με τον ίδιο προορισμό. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η επιβίβαση για αναχώρηση από το Ελληνικό των προσφύγων από το γήπεδο του χόκεϊ.

Σύμφωνα με παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς εντάσεις.

Στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα.

https://www.youtube.com/embed/YRLjRYZaYZs?rel=0

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ρεμπέκα Μάρει ανέφερε ότι η Οργάνωση προσέφερε τον τελευταίο χρόνο υποστήριξη στους πρόσφυγες σε θέματα ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας και «αυτή η διαδικασία εκκένωσης δεν μας βοηθάει να έχουμε συνέχεια στην περίθαλψη που προσφέρουμε. Ελπίζουμε αυτή η συνέχεια να υπάρξει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL