Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο Γ. Μουζάλας παρέδωσε την επιστολή του επιτρόπου Χρ. Στυλιανίδη / Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για εκμετάλλευση προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Μουζάλας παρέδωσε την επιστολή του επιτρόπου Χρ. Στυλιανίδη / Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για εκμετάλλευση προσφύγων

Την επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδη, με την οποία καταγγέλλει ΜΚΟ για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης προσφύγων και οικονομική διαφθορά, παρέδωσε στα χέρια της εισαγγελέα το Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χθες το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την επιστολή, έδωσε στην εισαγγελέα και μια λίστα με τα κέντρα φιλοξενίας στα οποία δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η καταγγελλόμενη. Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού στον Άρειο Πάγο, προσήλθαν και δύο εκπρόσωποι από το εξωτερικό της καταγγελλόμενης ΜΚΟ, δηλώνοντας ότι επιθυμούν να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές.

Η εισαγγελέας Ξ. Δημητρίου διαβίβασε τις καταγγελίες στον οικονομικό εισαγγελέα και έδωσε παραγγελία για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελλόμενη ΜΚΟ είναι διεθνής οργάνωση και στη χώρα μας συμμετείχε στο πρόγραμμα προπληρωμένων καρτών για τους πρόσφυγες.

“Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημα. Αυτό άλλωστε δεν είναι δουλειά του υπουργείου, αλλά των αρμόδιων αρχών. Εμείς καταθέσαμε όσα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας. Από εδώ και πέρα η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου” δήλωσε εξερχόμενος ο Γ. Μουζάλας.

Επιστολή Μουζάλα σε Ντε Μεζιέ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” με τίτλο “Πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων”, το οποίο αφορά επιστολή του Γ. Μουζάλα προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, στην οποία γίνεται λόγος για συμφωνία ως προς την επιβράδυνση των μεταφορών προσφύγων στη Γερμανία μέσω οικογενειακής επανένωσης, ο υπουργός εξήγησε πως σκοπός της επιστολής ήταν, δεδομένης της αδυναμίας της Γερμανίας τον τελευταίο μήνα να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, να τεθούν ξανά τα ζητήματα των προσφύγων και παρέπεμψε στην τελευταία παράγραφο της επιστολής. Στην επιστολή μάλιστα σημειώνεται ότι "θα επηρεαστούν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι και κάποιοι θα πρέπει να περιμένουν χρόνια πριν ταξιδέψουν στη Γερμανία" και αναζητείται κοινή επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

“Σεβόμαστε την αδυναμία της στην παρούσα φάση να δεχτεί περισσότερους ανθρώπους. Εμείς, ως Ελλάδα, μπορούμε να καταλάβουμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει, επιθυμούμε όμως η διαδικασία μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης να προχωρήσει”. Γι’ αυτό, σημείωσε ο Γ. Μουζάλας, επισημαίνεται στην επιστολή η ανάγκη για την ανταπόκριση των αρμόδιων γερμανικών αρχών το συντομότερο δυνατό στις προθεσμίες των μεταφορών, στις εκκρεμείς περιπτώσεις, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα παράτασης στην προθεσμία μετακίνησης που αναλογεί στην κάθε περίπτωση.

Η διαχείριση του προσφυγικού είναι δύσκολο εγχείρημα, “παλεύουμε με όλους τους τρόπους που έχουμε, αλλά επιλέγουμε τον διάλογο, όχι τη σύγκρουση” συνέχισε ο κ. Μουζάλας. “Θα ήταν πολύ εύκολο να βγούμε και να καταγγείλουμε τη Γερμανία ότι μειώνει τις μετακινήσεις, αλλά αυτό δεν ευσταθεί. Πρώτον, γιατί η Γερμανία μπορεί τον τελευταίο μήνα να δέχτηκε μόλις 70 άτομα, και αυτό να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, από την αρχή του 2017, όμως, έχει δεχτεί 2.299 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση και 1.084 για οικογενειακή επανένωση. Δεύτερον, επιλογή μας δεν είναι να καταγγέλλουμε, αλλά να βρίσκουμε λύσεις, να προχωρούμε μέσα από τον διάλογο και τη διπλωματία. Κάνουμε ένα βήμα μπρος, ένα πίσω, διαπραγματευόμαστε, προχωράμε σε συμβιβασμούς, φτιάχνουμε συμφωνίες. Είναι δύσκολο στην πράξη αν θέλουμε να υπάρχει μια συνέχεια στη διαχείριση του προσφυγικού”, πρόσθεσε ο Γ. Μουζάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μουζάλας έχει ζητήσει παράταση του χρόνου, που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για τις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL